Pepparkakscookies med choklad. Ja, alltså stora sega kakor med smak av pepparkaka. Toppade med massa choklad. Så goda att klockorna stannar. En kaka som ni bara måste baka i jul!
Jag har haft detta recept på bloggen under de tre senaste åren och det receptet är oerhört populärt, men av någon anledning så har det försvunnit. Så då bakade jag en ny omgång här om dagen för att återigen kunna dela receptet med er. Ni är så många som frågar om det. Himla kul att det är så poppis! Jag förstår verkligen varför.. 🙂
Pepparkakscookies med choklad, 20 st:
Ingredienser:
220 g smör
2 msk pepparkakskrydda
3 dl brun farin strö
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g choklad – jag kör 50/50 mörk & ljus
Gör så här:
1. Börja att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddan, låt svalna en aning och rör ihop det med farinsocker och strösocker.
3. Tillsätt sedan ägg, äggula och vaniljsocker, vispa till en slät smet.
4. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten (ej choklad) och arbeta ihop en tjock och klibbig deg. Tillsätt hälften av den hackade chokladen och rör ihop.
5. Låt degen stå i kylskåpet i 30 minuter.
6. Tag ut degen och dela i 24 jämnstora bollar. Lägg på plåtarna, platta till lätt och toppa sedan med resterande choklad.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du lyfter dem från plåten.
Hoppas att det ska smaka. ♥