Bullar, Bullar och sötebröd

Saftiga Kolabullar med salta nötter

kolabullarSaftiga Kolabullar med doft av kanel. Verkligen galet goda! Toppade med lite salta jordnötter som jag finhackat. Denna bulle är en riktig 10-poängare för dig som gillar sött och salt. Min nya favoritbulle denna höst helt klart!

kolabullarJag menar.. Kolla i mitten där hur kolan rinner! Ser inte det ut som en ljuvlig bulle så säg. Nötterna ger ett härligt crunch till de mjuka och saftiga bullarna. Det bryter av lite härligt tycker jag, gillar inte ni också det? När det liksom händer något i munnen.

Kolabullar med salta nötter, 25 st:

Ingredienser:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g saltat smör, rumsvarmt
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
250 g rumsvarmt saltat smör
100 g mandelmassa
2 dl farinsocker
2 msk kanel
1.5 dl karamelliserad mjölk

Sockerlag:
1.5 dl vatten
1.5 dl strösocker

Garnering:
2 dl hackade jordnötter, saltade

Gör så här:
Fyllning:
Börja med att vispa ihop smör, mandelmassa, farinsocker och kanel till din fyllning. Vispa med elvisp eller kör allt i en matberedare. Låt stå.
Bulldeg:
1.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla sedan ut till en stor kvadrat(ca. 1 cm tjock deg). Bred på fyllningen (ej kolan) och vik degen på mitten.
4. Skär ca. 2 cm breda bitar och rulla ihop till en bulle, lägg på en bakpapperklädd plåt.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. 
6. Tryck ner fingret försiktigt i mitten av alla bullar och fyll sedan med lite karamelliserad mjölk. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått samma gyllene färg på både över- och undersidan. 
Gör nu sockerlagen:
1. Blanda vatten och strösocker i en liten kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda tills bullarna är klara, tag av från värmen. 
2.Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen, strö sedan över hackade jordnötter.
Låt svalna innan du flyttar dem från plåten.

kolabullarHoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michaela
Michaela
4 years ago

Hej!
Dessa vill jag absolut testa men har en nötallergiker i familjen.. Funkar det att hoppa över mandelmassan och nötterna eller tappar det för mycket då av smaken? Ska jag ersätta mandelmassan med mer smör i så fall?

Mvh Michaela

Sophia
Sophia
4 years ago

Ska degvätskan vara kall? Och bara 1jäsning?
Mycket inspirerande och lockande.

Helena
Helena
4 years ago

Jättegoda och fina! Vad roligt att baka något annat än kardemummabullar med pärlsocker som jag brukar. 🙂 Tack för bra recept!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helena
4 years ago

Kul att höra att du gillar bullarna! Tack själv för att du delar med dig. Kram! <3

Rebecca
Rebecca
4 years ago

Jag undrar också om man kan skippa mandelmassan? Ska man ersätta den isåfall?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Rebecca
4 years ago

Du kan skippa den utan att ersätta. Kram <3

Sara
Sara
3 years ago

Hej, hur rullar du ihop bullarna?Gör du som två byxben som du snurrar ihop eller på ett annat sätt?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sara
3 years ago

Kolla på min instagram (bakamedfrida) i händelser på min profil – klicka på ”Kanelbullar” så ser du steg för steg hur jag gör. 🙂 Kram!

Linda
Linda
2 years ago

Hej Frida,

Dessa ser så goda ut!
Går dom att frysa?

Evelina
Evelina
2 years ago

Så otroligt goda 😍
Går bullarna att kalljäsa över natten?

Nästa inlägg

Brownie cookie pizza

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x