Chokladkaka med fudgeglasyr. En otroligt saftig och chokladig kaka med en glasyr som är totalt beroendeframkallande. Glasyren påminner lite om den du gör till kärleksmums, fast utan kaffe. Dock är denna lite krämigare. Jamen bara helt fantastisk! Verkligen en kaka för chokladmonstret.
Jag toppar min kaka med lite härligt färglatt strössel. Men den är minst lika god att toppa med rostade nötter, kokosflakes eller annat krispigt. Åtminstone så gillar jag lite krisp i det mjuka och saftiga. Men kakan är god precis som den är också, utan krisp i form av strössel eller annat.
TIPS:
* Kakan kan enkelt frysas i en tätslutande burk med lock. Papper mellan lagren är att rekommendera.
* Kakan håller fint i 3-5 dagar i kylskåp i en tätslutande burk med lock.
* Det går bra att byta kaffe mot samma mängd vatten i kakan.
* Kakan kan bakas med glutenfri mjölmix.
* Gräddfil kan bytas mot neutral yoghurt eller filmjölk.
Chokladkaka med fudgeglasyr, 12 bitar:
Kaka:
200 g mörk choklad, 55-70%
1 dl kakao
1 dl vatten
1 dl kaffe
3.5 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1.5 dl brun farin strö
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl gräddfil
0.5 dl neutral olja – t.ex. raps
3 stora ägg
Fudgeglasyr:
115 g choklad, 50%
85 g smör
3 dl florsocker
2 msk kakao
1 dl mjölk
Garnering:
1 dl strössel
Gör så här:
Kaka:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en form 25×25 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Blanda choklad och kakao i en skål. Koka upp vatten och kaffe, häll det sedan över chokladblandningen och låt stå i fem minuter. Rör sedan om tills all choklad smält.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig, ställ åt sidan.
4. Rör ner gräddfil, olja och ägg i chokladblandningen och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör till en klumpfri smet.
5. Häll smeten i forman och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Tag ut och låt svalna.
Fudgeglasyr:
1. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på medelhög värme, låt sedan svalna.
2. Tillsätt resterande ingredienser och rör till en slät glasyr.
3. Låt stå i kylskåp i 15 minuter och häll sedan glasyren på kakan.
4. Toppa med strössel och låt stelna i kylskåp i ca. 30 minuter. Skär sedan i bitar.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Det ser glatt o gott ut! 😀
Ska det vara kaffepulver eller färdigkokt kaffe som man kokar upp med vattnet? Om det är pulver och vatten man ska använda ska man sila bort kaffepulvret?
Den ser verkligen god ut! Dessutom färgglad för en bloggare som älskar färg! Tack för tipset!
//Berith
Hej
Ska chokladen smältas? Det första man blandar i?
Nej, det är det upp kokade vattnet och kaffet som smälter chokladen senare i nästa steg.
Kan denna bakas i springform och är då volymen ingredienser densamma?