Maränger, Tårtor

Pavlova med vaniljkräm och jordgubbar

pavlova_vaniljkram_jordgubbar5Pavlova med vaniljkräm, grädde och jordgubbar. En riktig sommardröm som både är enkel och rolig att baka. Marängen sköter sig själv i ugnen och sedan fyller du den med sådant du gillar allra bäst. Jag fyllde min med vaniljkräm, grädde och jordgubbar idag. Det blev verkligen en ljuvlig kombination!

pavlova_vaniljkram_jordgubbarPavlova är ju en marängtårta. Äggvitor och strösocker vispas samman och formas sedan till en stor (eller många små) ”skål” så att man får en urgröpning i mitten där fyllningen sedan ska i. Ljuvligt tycker jag!

Tidigare har jag bland annat bakat minipavlova med vaniljbakad rabarber, pavlova med jordgubb, pavlova med lemoncurdminipavlova med kola och bär.

Pavlova med vaniljkräm och jordgubbar, 10 bitar:

Maräng:
5 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk maizena majsstärkelse

Fyllning:
3 dl visprädde
2 dl vaniljkräm – recept
300 g färska jordgubbar

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 170°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5-7 minuter. Känn mellan fingrarna – när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. 
3. Vänd ner majsstärleksen och klicka sedan ut marängen till en marängbotten på bakplåtspapperet, bred ut så stor du önskar, min är ca. 25 cm i diameter.
4. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125°c. Grädda i ca. 1 h.
När den släpper från pappret så är den klar – prova att lyfta lite på den efter ca. 45 minuter. 
5. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat helt.
6. Toppa med vaniljkräm, lättvispad grädde och jordgubbar.

pavlova_vaniljkram_jordgubbar1

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ellen
Ellen
4 years ago

Hej! I våran familj är vaniljkräm inte speciellt populärt… Nått tips på vad man kan mylla de med i stället? Kanske något med choklad? ❤

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ellen
4 years ago

Choklad funkar absolut, kanske en tryffel? Annars lemoncurd/limecurd? Sylt? Bara smaksatt grädde och bär. Kram <3

Anna
Anna
4 years ago

Hej! Hur får man fina kanter på marängbotten? När jag försöker så faller den bara ihop…

Sara
4 years ago

Alltså den ser helt galet god ut

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
4 years ago

Ellerhur! 🙂

Helena
Helena
4 years ago

Hej
Har precis fått reda på att en av gästerna till midsommar inte tål gluten och hon har fått reda på detta i veckan, tänkte baka något för henne, samma till alla, funkar denna då?
Mvh Helena

Anneli
Anneli
Reply to  Helena
4 years ago

Ja, den är glutenfri!

Frida
Frida
4 years ago

Hej! Ser riktigt gott ut, men jag har aldrig bakat med maräng förut och undrar hur ska jag få upp kanterna? Behöver inte marängen luta sig mot något så att den blir stabil? Jag menar den kan väl inte stå av sig själv, innan den varit inne i ugnen? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Frida
4 years ago

Du behöver bara klicka ut smeten på plåten och sedan forma så stor/liten ”skål” som du önskar! Den torkar i ugnen och blir samma i formen som innan gräddning, dock kommer den att svälla och bli större i ugnen. Kram! <3

Helena
Helena
4 years ago

Hej!
Håller tårtan bra i kylskåp? Kan man göra tårtan dagen/kvällen innan?:)

Mvh
Helena

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helena
4 years ago

Helst ska den fyllas och dekoreras samma dag som servering. Men tårtbotten kan du göra långt i förväg! Kram <3

Berit
Berit
Reply to  Frida Skattberg
4 years ago

Vart förvarar man marängen då? I kylskåpet? Eller kan jag ställa den i matkällaren där det är hyfsat kallt och inte fuktigt 🙂

Liselotte Johansson
4 years ago

Åh vad god tårtan ser ut. Det receptet ska jag testa.

Sofia
Sofia
4 years ago

Nu på hösten när de inte finns svenska färska bär(till ok pris iaf) Hur gör man med frysta tinade? Låta rinna av bara?

sandra
sandra
4 years ago

kan man göra små portions marängbotttnar? om du är med vad jag menar!

fransk_jordgubbskaka5

Nästa inlägg

Fransk Jordgubbskaka

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x