Chokladbollar, Tårtor

Chokladbollstårta – Recept

chokladbollstarta2Chokladbollstårta. Ja, kanske världens enklaste tårta. Som en enda stor chokladboll. Denna tårta gör storsuccé på varje kalas för både stora och små. Tårtan bakas utan ugn och kräver ytterst lite arbete. Den går även att frysa eller kan förvaras i kylskåp i över en vecka.

Missa inte Chokladbollens dag imorgon lördag 11/5! ♥

chokladbollstarta1Jag har tidigare bakat en chokladbollstårta extra allt – och idag blev det en mer ”less is more- tårta” vilket jag älskar. Den är så himla god! Den består endast av chokladbollssmet och en mjölkchokladganache. Sedan toppade jag med lite vispgrädde och så små chokladbollar som jag gjorde av lite smet som jag sparade när jag bakade själva tårtan. Visst ser den god ut?

Chokladbollstårtan bakas efter samma recept som till mina klassiska chokladbollar. Jag dubblar bara receptet. 

TIPS:
* Frys kakan inplastad – utan garnering.
* Kakan håller i upp till 1.5 vecka i kylskåp – utan vispgrädden.
* Kakan håller i 3 dagar med vispgrädden på.
* Serveras gärna lite ljummen – tag fram ca. 15 minuter innan servering.
* Serveras gärna med lite färska eller frysta bär för lite syra.

Chokladbollstårta, 10 bitar:

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
8 dl havregryn
1 dl kokt kaffe (kallt)
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

Mjölkchokladganache:
100 g mjölkchoklad
0.5 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl pärlsocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Chokladboll:
1. 
Blanda alla ingredienser i en bunke, gärna den till din assistent om du har en sådan. Annars funkar det lika bra med en annan bunke.
2. Vispa på hög hastighet i assistenten eller med elvisp i ett par minuter, till en kladdig med ändå fast smet. Tag ut 3 msk med smet och lägg åt sidan.
3. Tryck ut smeten i en klädd (med plastfolie) form med löstagbar kant, 18 cm. Packa väl.
4. Ställ kakan i frysen i 30 minuter.
Rulla små chokladbollar till dekoration av de 3 msk smet som du sparade.
Chokladganache:
1. 
Börja med att hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
2. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad smält. Låt sedan stå och svalna.
Garnering:
1. Tag bort formen och plasten om kakan. Rulla sedan kanten i pärlsocker och lägg på ett serveringsfat.
2. Bred på ganachen och spritsa sedan på vispad grädde. Toppa med dina små chokladbollar.

chokladbollstarta3Serveras gärna med färska bär för lite syra! Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emmi - explorista.se
4 years ago

Så fin!

Jessica
Jessica
4 years ago

Wow vilket bra recept! Krävs det att tårtan är kyld fram tills servering eller håller den ihop på ett fat om man tar med den till en skolavslutning? 🙂

Mishi
Mishi
4 years ago

Akut fråga!

Jag undrar om jag kan garnera tårtan, håller den tills nästa dag i kylskåp utan att bli torr? (Inklusive ganchen att den inte hårdnar eller så?)

Gäller det även chockladbollstårtan extra allt?

Super tacksam för svar då jag ska ha babyshower!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mishi
4 years ago

Hej! Den håller ett bra tag i kylskåpet utan att bli torr. Det gäller båda tårtorna! Ingen fara alls. Kram 🙂

Lina Ström
Lina Ström
2 years ago

Hej, har du något i grädden för att den ska bli mer stabil och hålla för dom små chokladbollarna?

/ Lina

kanelbulleskorpor

Nästa inlägg

Skorpor av gamla Kanelbullar

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x