Pajer

Citronpaj

citronpaj1Citronpaj. Ja, en krämig citronfyllning som bakas i ett sprött pajskal av kaksmul. Denna paj är som en key lime pie fast med citron istället. Fantastiskt gott! Jag som älskar sött och syrligt ihop tycker att denna paj är en riktig 10-poängare!

citronpaj3Idén till pajen fick jag av en bloggläsare vid namn Lisa. Hon önskade att jag skulle byta lime mot citron i min ljuvliga key lime pie. Sagt och gjort! Här Lisa, är denna ljuvliga skapelse. Jag blir alltid så glad när ni kommer med tips! Tack Lisa – detta är min nya favvo! Jag toppar den med hallongrädde och färska bär för maximal njutning!

Citronpaj, 8-10 bitar:

Fyllning:
1 burk kondenserad sötad mjölk (ca. 400 g)
1.25 dl citronsaft från färskpressad citron
rivet skal från 2 st. citroner
3 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor

Pajskal:
100 g smör
200 g kex (jag använde digestive)

Garnering:
2 dl vispgrädde
50 g mosade hallon
färska frukter och bär

Gör så här:
Fyllning: 1. Börja med att sätta ugnen på 175° grader.
2. Blanda kondenserad mjölk, citronsaft- och skal samt vaniljsocker i en skål. Vänd ner äggulorna samt ägg. Vänd försiktigt ihop till en slät blandning.
*Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet.
Pajskal: 1. Smält smöret och låt stå.
2. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och mixa ihop.
3. Häll smulet i en pajform med löstagbar kant, 22 cm. Tryck sedan ut smulet till ett skal med undersidan av ett glas. Packa hårt.
4. Grädda skalet mitt i ugnen i 12 minuter. Tag ut och häll ner fyllningen. Grädda pajen i ytterligare 15 minuter.
5. Tag ut och låt sedan svalna helt innan du ställer pajen i kylskåp i minst 1.5 h. 
Garnering:
 1. Vispa upp grädden lätt och rör ner de mosade hallonen.
2. Klicka ut den på pajen och toppa med frukt och bär.

citronpaj4Hoppas att ni ska gilla pajen! Om ni föredrar lime framför citron så kan ni alltid baka min Key lime pie istället! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
5 years ago

Är den lika god om man gör den dagen innan och förvarar i kylen?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
5 years ago

Ja! Om inte godare.. 🙂 Kram

Sandra
Sandra
5 years ago

Kan man göra den 2 dagar innan? I så fall hur försvarar jag den?:)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra
5 years ago

Svar ja! Inplastad i kylskåp 🙂

Emma
Emma
5 years ago

Hur lång tid ska man ställa fram den innan servering?! Ofta när jag gör pajskal av digistive eller liknande med smör, upplever jag att det stelnar så j ä k l a hårt att det blir svårt att få med pajen hoppas du förstår vad jag menar! Kram på dig

Wanna
Wanna
5 years ago

Hej! Måste man ha pajen med löstagbar kanter? Kan man inte använda en vanligt pajform.

Helena
Helena
4 years ago

Bakade din citronpaj igår – med glutenfria digestivekex. Verkligen jättegod!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helena
4 years ago

Vad roligt att du gillade den. Kram!

Derya
Derya
4 years ago

Tror du man skulle kunna tillsätta lite färskost (philadelphia) till? Jag har nämligen en pajform som är 26 cm i diametern med löstagbara kanter, därför behöver jag mer kex och ”fyllning”. Är rädd att formen kan bli för stort.

pavlova_med_lemoncurd3

Nästa inlägg

Baka till Påsk - 20 recept

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x