Lussebullar i långpanna. ALDRIG mer torra lussebullar, eller lussekatter om ni hellre föredrar det namnet. Jag kan fortfarande inte sluta tänka på hur himla saftiga och goda dessa blev. Jag har aldrig smakat saftigare lussebullar. Nog för att jag inte brukar få torra lussebullar annars, men dessa.. Ojojoj!
Och så bakas de i långpanna istället för att blir rullade- och formade en och en. Det spar en himla massa tid och energi.
Jag gjorde degen igår kväll, tryckte ut den i en långpanna och bakade av den i morse. Hur smidigt och enkelt som helst. Lyx att få lussebullar till frukost, eller hur?
Lussebullar i långpanna, ca. 30 bitar:
Ingredienser:
25 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 g saffran
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin
+ 1 dl pärlsocker
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här:
1. Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
2. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
3. Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg och tryck sedan ut den i en bakpapperklädd långpanna. Dela degen med kniv i 30 bitar.
4. Klä formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.
5. Tag ut ur kylskåpet och sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och strö över lite pärlsocker.
7. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg.
8. Sockerlag: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda medan bullarna gräddas.
9. Tag ut och pensla direkt med sockerlag.
10. Låt svalna innan du delar bullarna.
- Förvara i en tätslutande kakburk.
- Går utmärkt att frysa.
Ser ni så saftiga de är? Som jag sade tidigare – ALDRIG mer torra lussebullar! Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej Frida!
Använde du typ en djupare plåt till dina bullar? Eller hur stor var formen?
Kram.
Hon bakade den i en långpanna skrev hon, det är en djup plåt 🙂
Undrar om du smälter smöret eller rör ner det under punkt 3 ovan?
rör ner det 🙂
Hej! Jag bor utomlands och har ej tillgång till färsk jäst – har du några tips när det kommer till torrjäst? Jag har aldrig använt det, men vill så gärna baka dessa bullar!
Har bakat två satser nyligen,den första med torrjäst och den andra med färsk. Klart godare den med torrjäst!!
Tack för tips!! Kram <3
Hej! Jag har för mig att när jag frågade vad du hade för tips om maskin så svarade du Ankarsrums maskin? hur tycker du den är med vispningen? Jag gör mycket moussetårtor och sånt hemma med varm sockerlag och tänkte hur bra maskinen klarar sånt
Hej!
Jag bor också utomlands och använder bara torrjäst, men det är lite svårare. Tips mottages gärna. ✨
Jag bor även jag utomlands men fâr tag pâ färsk jäst hos bagaren eller brödbutiken. Kanske är möjligt där andra bor ocksâ utomlands 🙂 God jul !
Hej, tack för en fin och mysig blogg. Har bakat massor av dina saker och de blir alltid perfekt! Min senaste favorit är saffranskakan i långpanna med kärleksmumsfrosting. Sååå god!
Nu till jul ska jag göra en efterrätt och har fött idén att göra din kärleksmumstårta fast med saffran i sockerkakan, så det blir som långpannekakan fast en tårta! Min fråga är, om jag utgår från receptet på din kärleksmumstårta så tar jag ju bort kakao från soxkefkakssmeten. Och tillsätter saffran. Men jag behöver fylla ut med något torrt (typ mjöl?) istället för kakaon? Annars blir kakan för lös antar jag? Hur skulle du göra? Skulle du rekommendera att tillsätta något annat? Ska bli spännande att testa 🙂
Hej!
Fungerar det att byta ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ?
Jag testade att byta ut mot ett glutenfritt mjöl – inte att rekommendera. Dom blev väldigt smuliga och torra. Frida kanske har något knep!
Mums va goda de blev! (Fast nästa gång kommer jag nog ha russin i hela degen. )
Detta lät ju helt fantastiskt ! Jag älskar mandelmassa ! Har du ev nåt recept som detta men med mandelmassakräm?
Hej! Ska testa detta recept men undrar om man ska arbeta ihop degen för hand eller i maskin?
Båda funkar! 🙂 KRam <3
Låter som ett fantastisk recept som måste provas
Men det finns ingen plats i kylskåpet för en plåt att jäsa under natten så har du något tips på hur jag gör degen för att grädda samma dag?
Och vilket mått hade din plåt du gjorde dessa i? Har lite olika storlekar hemma nämligen.
Mvh
Madde
Ska göra mjölkproteinfria och undrar om msn kan ersätta mjölken och grädden med sojamjölk och någon grädde? eller nått annat som passar bättre??
För dig som bakar ofta finns det små saker som känns om självklara. Men får som typ aldrig bakar är det inte så. Därför hade det varit bra om man förtydligade receptet. T ex att mjölken och grädde bör vara 37 grader när man ska löss upp jästen 🙂
Frida brukar tipsa om att lösa jästen i kall degvätskan för saftigare bullar! Så ska säkert göras här också, därför det inte står något om uppvärmning 🙂
Igår kväll skulle jag göra degen till dessa godingar. Upptäckte att maken ätit upp alla ägg till lunch. Var nära att kasta allt men bestämde mig för att testa utan ägg.
Nu på morgonen tjoffade jag in de i ugnen utan någon pensling på. Efter gräddning penslade jag med sockerlag och strödde strösocker på dem.
De blev så HIMLA goda! Iaf nygräddade.
Får se sen hur de är om någon dag.
Men det funkade iaf bra även utan ägg!
Tack bästa Frida för grymma recept❤️
*Måste dom jäsa under natten eller kan man låta dom jäsa som vanligt? 🙂
Men Frida, gud så gott!!!! Du är verkligen super duktig! Dina recept blir alltid sådär extra extra goda! Bättre lussebullar i långpanna finns nog inte! Stort tack för att du delar med dig!
Vad du är snäll! Tack snälla, blir så glad. <3
Hej. Måste man jäsa dessa lussebullar under natten eller kan man låta dom jäsa som vanligt 1-2h? 🙂
Du kan låta dem jäsa i rumstemp i ca. 2 h! 🙂
Bästa lussebullarna!
Har bakat dem flera gånger och det är en succé varje gång. Istället för jäsning under natten har jag använt kylskåpskallt smör (som jag finfördelar med rivjärn) och låtit dem jäsa 3-4 timmar i rumstemperatur.