Bullar och sötebröd, Julbak, Långpannerecept

Lussebullar i långpanna

lussebullar_i_langpanna3Lussebullar i långpanna. ALDRIG mer torra lussebullar, eller lussekatter om ni hellre föredrar det namnet. Jag kan fortfarande inte sluta tänka på hur himla saftiga och goda dessa blev. Jag har aldrig smakat saftigare lussebullar. Nog för att jag inte brukar få torra lussebullar annars, men dessa.. Ojojoj!
Och så bakas de i långpanna istället för att blir rullade- och formade en och en. Det spar en himla massa tid och energi.

lussebullar_i_langpannaJag gjorde degen igår kväll, tryckte ut den i en långpanna och bakade av den i morse. Hur smidigt och enkelt som helst. Lyx att få lussebullar till frukost, eller hur?

Lussebullar i långpanna, ca. 30 bitar:

Ingredienser:
25 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 g saffran
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin
+ 1 dl pärlsocker

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
2. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
3. Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg och tryck sedan ut den i en bakpapperklädd långpanna. Dela degen med kniv i 30 bitar.
4. Klä formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.
5. Tag ut ur kylskåpet och sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och strö över lite pärlsocker.
7. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg.
8. Sockerlag: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda medan bullarna gräddas.
9. Tag ut och pensla direkt med sockerlag.
10. Låt svalna innan du delar bullarna.

  • Förvara i en tätslutande kakburk.  
  • Går utmärkt att frysa.

lussebullar_i_langpanna4Ser ni så saftiga de är? Som jag sade tidigare – ALDRIG mer torra lussebullar! Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cajsa
Cajsa
5 years ago

Hej Frida!
Använde du typ en djupare plåt till dina bullar? Eller hur stor var formen?
Kram.

Lisa
Lisa
Reply to  Cajsa
5 years ago

Hon bakade den i en långpanna skrev hon, det är en djup plåt 🙂

A-C
A-C
5 years ago

Undrar om du smälter smöret eller rör ner det under punkt 3 ovan?

Sandra
Sandra
Reply to  A-C
5 years ago

rör ner det 🙂

Ebba
Ebba
5 years ago

Hej! Jag bor utomlands och har ej tillgång till färsk jäst – har du några tips när det kommer till torrjäst? Jag har aldrig använt det, men vill så gärna baka dessa bullar!

Marianne Paulsson
Marianne Paulsson
Reply to  Ebba
5 years ago

Har bakat två satser nyligen,den första med torrjäst och den andra med färsk. Klart godare den med torrjäst!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marianne Paulsson
5 years ago

Tack för tips!! Kram <3

Emma
Emma
5 years ago

Hej! Jag har för mig att när jag frågade vad du hade för tips om maskin så svarade du Ankarsrums maskin? hur tycker du den är med vispningen? Jag gör mycket moussetårtor och sånt hemma med varm sockerlag och tänkte hur bra maskinen klarar sånt

Vanjs
Vanjs
5 years ago

Hej!
Jag bor också utomlands och använder bara torrjäst, men det är lite svårare. Tips mottages gärna. ✨

Ulla Rousse
Ulla Rousse
Reply to  Vanjs
4 years ago

Jag bor även jag utomlands men fâr tag pâ färsk jäst hos bagaren eller brödbutiken. Kanske är möjligt där andra bor ocksâ utomlands 🙂 God jul !

Michaela
Michaela
5 years ago

Hej, tack för en fin och mysig blogg. Har bakat massor av dina saker och de blir alltid perfekt! Min senaste favorit är saffranskakan i långpanna med kärleksmumsfrosting. Sååå god!
Nu till jul ska jag göra en efterrätt och har fött idén att göra din kärleksmumstårta fast med saffran i sockerkakan, så det blir som långpannekakan fast en tårta! Min fråga är, om jag utgår från receptet på din kärleksmumstårta så tar jag ju bort kakao från soxkefkakssmeten. Och tillsätter saffran. Men jag behöver fylla ut med något torrt (typ mjöl?) istället för kakaon? Annars blir kakan för lös antar jag? Hur skulle du göra? Skulle du rekommendera att tillsätta något annat? Ska bli spännande att testa 🙂

Cecilia
Cecilia
5 years ago

Hej!
Fungerar det att byta ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ?

Malin
Malin
Reply to  Cecilia
5 years ago

Jag testade att byta ut mot ett glutenfritt mjöl – inte att rekommendera. Dom blev väldigt smuliga och torra. Frida kanske har något knep!

Yasmin
Yasmin
5 years ago

Mums va goda de blev! (Fast nästa gång kommer jag nog ha russin i hela degen. )

Victoria
Victoria
4 years ago

Detta lät ju helt fantastiskt ! Jag älskar mandelmassa ! Har du ev nåt recept som detta men med mandelmassakräm?

Sara
Sara
4 years ago

Hej! Ska testa detta recept men undrar om man ska arbeta ihop degen för hand eller i maskin?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
4 years ago

Båda funkar! 🙂 KRam <3

Madde
Madde
4 years ago

Låter som ett fantastisk recept som måste provas
Men det finns ingen plats i kylskåpet för en plåt att jäsa under natten så har du något tips på hur jag gör degen för att grädda samma dag?
Och vilket mått hade din plåt du gjorde dessa i? Har lite olika storlekar hemma nämligen.

Mvh
Madde

Kim
Kim
4 years ago

Ska göra mjölkproteinfria och undrar om msn kan ersätta mjölken och grädden med sojamjölk och någon grädde? eller nått annat som passar bättre??

Emma
Emma
4 years ago

För dig som bakar ofta finns det små saker som känns om självklara. Men får som typ aldrig bakar är det inte så. Därför hade det varit bra om man förtydligade receptet. T ex att mjölken och grädde bör vara 37 grader när man ska löss upp jästen 🙂

Jonna
Jonna
Reply to  Emma
4 years ago

Frida brukar tipsa om att lösa jästen i kall degvätskan för saftigare bullar! Så ska säkert göras här också, därför det inte står något om uppvärmning 🙂

Åsa
Åsa
4 years ago

Igår kväll skulle jag göra degen till dessa godingar. Upptäckte att maken ätit upp alla ägg till lunch. Var nära att kasta allt men bestämde mig för att testa utan ägg.
Nu på morgonen tjoffade jag in de i ugnen utan någon pensling på. Efter gräddning penslade jag med sockerlag och strödde strösocker på dem.
De blev så HIMLA goda! Iaf nygräddade.
Får se sen hur de är om någon dag.
Men det funkade iaf bra även utan ägg!
Tack bästa Frida för grymma recept❤️

Angélica
Angélica
3 years ago

*Måste dom jäsa under natten eller kan man låta dom jäsa som vanligt? 🙂

Viktoria
Viktoria
3 years ago

Men Frida, gud så gott!!!! Du är verkligen super duktig! Dina recept blir alltid sådär extra extra goda! Bättre lussebullar i långpanna finns nog inte! Stort tack för att du delar med dig!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Viktoria
3 years ago

Vad du är snäll! Tack snälla, blir så glad. <3

Sandra
Sandra
3 years ago

Hej. Måste man jäsa dessa lussebullar under natten eller kan man låta dom jäsa som vanligt 1-2h? 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sandra
3 years ago

Du kan låta dem jäsa i rumstemp i ca. 2 h! 🙂

Tobias
Tobias
3 years ago

Bästa lussebullarna!
Har bakat dem flera gånger och det är en succé varje gång. Istället för jäsning under natten har jag använt kylskåpskallt smör (som jag finfördelar med rivjärn) och låtit dem jäsa 3-4 timmar i rumstemperatur.

Pasta_med_kramig_tomatsas2

Nästa inlägg

Pasta med krämig tomatsås

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x