Kärleksmums med pepparkakssmak. Jamen ni förstår väl så ljuvligt! Och så väl passande idag på självaste Pepparkakans dag. Jag älskar pepparkakssmak och rör ner lite pepparkakskryddor i både bullar, kakdeg och kladdkaka. Det blir verkligen himmelskt gott. Perfekt nu till jul också, visst?
Jag har kopierat mitt eget recept på kärleksmums och då rört ner min pepparkakskrydda i smeten. Kakan blev väldigt god och oerhört saftig, precis som det ska vara. Jag älskar kärleksmums och har det allra bästa knepen för att få den sådär riktigt supersaftig och med mycket smak!
Kärleksmums med pepparkaka, 35 bitar:
Ingredienser Kaka:
200 g smör
2 msk pepparkakskrydda
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1.25 dl kakao
2.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Ingredienser Glasyr:
150 g smör
1 tsk pepparkakskrydda
7.5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0.75 dl kokt kaffe
Garnering:
2 dl kokos
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.
2. Smält smöret, rör ner pepparkakskrydda och mjölk, låt svalna.
3. Vispa ägg och socker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp, tills det blivit ljust och fluffigt, i 5-7 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
4. Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.
5. Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.
6. Tag ut kakan ur ugnen och lägg över en bakduk. Tryck försiktigt med handen på kakan så att den jämnar ut sig.
7. Gör ca. 20 små hål i kakan med t.ex skaftet av en slev, låt svalna en aning.
Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren:
1. Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
2. Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.
3. Strö till sist över rikligt med kokos.
4. Låt kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar, i ca. 2 timmar. 5. Skär slutligen upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.
Ser ni hur glasyren runnit ner i kakan? SÅ himla gott! Det kan aldrig bli för mycket glasyr, inte sant? ♥
Denna kaka blev kanon. Jag har bakat den utan ägg och mjölkfritt . Då vi har flera i släkten som är allergisk…
Vad roligt att höra! Ersatte du äggen med något eller skippade du dem bara? 🙂 Kram
7.5 dl florsocker låter mycket. Stämmer det?
Det stämmer! 🙂