Julbak

Saffransmunkar

saffransmunkarIdag, såhär en dag efter kladdkakans dag så kändes det helt rätt att baka lite munkar. Jag gillar hembakade munkar. Det är både roligt att baka och gott att fika på. Särskilt dessa Saffransmunkar. OJ så goda! Ni kan ju bara tänka er den doften som spreds i huset när jag bakade dessa..
Jag bakade som ni ser ”vanliga” munkar med hål i, och av biten i mitten så gjorde jag de små munkarna formade som bollar. De blir som munsbitar och går superfort att fritera.

saffransmunkar6Jag tyket även att den gula färgen som tränger igenom blir så himla fin, visst?

Saffransmunkar, 20 st:

Ingredienser:
25 g jäst
2.5 dl mjölk eller vatten
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fritering och garnering:
8 dl olja att fritera i
strösocker att vända munkarna i

Gör så här:
1. Börja med att smula jästen i en bunke och tillsätt sedan resterande ingredienser.
2. Knåda degen i maskin på låg hastighet eller för hand i tio minuter.
3. Täck bunken med plastfolie och låt sedan jäsa i 1 h.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till den är 1.5 cm tjock. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Stansa sedan ut små cirklar mitt i munkarna för att få hålet i mitten. Låt sedan jäsa under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
5. Värm oljan till 180° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Fritera även de små bitarna som blev över, detta tar endast ett par sekunder. Tag upp munkarna och låt rinna av på hushållspapper. Rulla sedan direkt i socker.

saffransmunkar2Hoppas att det ska smaka. ♥

Glöm inte att följa mig på instagramFacebook
Och glöm inte att tagga era bilder med #Bakamedfrida när ni bakar efter mina recept. 

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sofia Karlsson
2 years ago

Kör du fritös eller på spisen?
Går dem att ugnsbaka måntro?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sofia Karlsson
2 years ago

Jag kör i en panna på spisen! Ja, det tror jag absolut ska funka! 🙂

Linnéa
Linnéa
2 years ago

Går det att frysa in?

Jennifer
Jennifer
2 years ago

Ska mjöljen värmas?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jennifer
2 years ago

Nej! 🙂

Frida
Frida
2 years ago

Vilken slags olja rekomendera du att fritera i? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Frida
2 years ago

Frityrolja eller Raps. Jag använder oftast raps 🙂

Julie Berling
Julie Berling
2 years ago

Hej Frida, jag ska bjuda min klass på fika och undrar om jag kan förbereda degen dagen innan och fritera de dagen efter?

Sandra
Sandra
2 years ago

Går dessa att baka utan ägg och isåfall vad kan man använda istället?

Lina
Lina
2 years ago

Om man ej har en fritös vad kan man ha då? Stekpanna eller kastrull

Lina
Lina
2 years ago

Vad tar man stekpanna eller kastrull? Ska det bara vara olja man friterar de i eller olja och vatten

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
2 years ago

Antingen en stekpanna med hög kant eller en kastrull. Spelar ingen roll! Endast olja! 🙂

Victoria
Victoria
2 years ago

Bakade dessa saffrans munkar i kväll utan ägg. med havredryck och mjölkfritt margarin. Och dom blev supergoda.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Victoria
2 years ago

Vad roligt att höra! 🙂

Emma
Emma
1 year ago

Går dessa att frysa in?

Kladdkakor deluxe

Nästa inlägg

10% rabatt på min Bakbok

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x