Idag, såhär en dag efter kladdkakans dag så kändes det helt rätt att baka lite munkar. Jag gillar hembakade munkar. Det är både roligt att baka och gott att fika på. Särskilt dessa Saffransmunkar. OJ så goda! Ni kan ju bara tänka er den doften som spreds i huset när jag bakade dessa..
Jag bakade som ni ser “vanliga” munkar med hål i, och av biten i mitten så gjorde jag de små munkarna formade som bollar. De blir som munsbitar och går superfort att fritera.
Jag tyket även att den gula färgen som tränger igenom blir så himla fin, visst?
Saffransmunkar, 20 st:
Ingredienser:
25 g jäst
2.5 dl mjölk eller vatten
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
Fritering och garnering:
8 dl olja att fritera i
strösocker att vända munkarna i
Gör så här:
1. Börja med att smula jästen i en bunke och tillsätt sedan resterande ingredienser.
2. Knåda degen i maskin på låg hastighet eller för hand i tio minuter.
3. Täck bunken med plastfolie och låt sedan jäsa i 1 h.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till den är 1.5 cm tjock. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Stansa sedan ut små cirklar mitt i munkarna för att få hålet i mitten. Låt sedan jäsa under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
5. Värm oljan till 180° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Fritera även de små bitarna som blev över, detta tar endast ett par sekunder. Tag upp munkarna och låt rinna av på hushållspapper. Rulla sedan direkt i socker.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Kör du fritös eller på spisen?
Går dem att ugnsbaka måntro?
Jag kör i en panna på spisen! Ja, det tror jag absolut ska funka! 🙂
Går det att frysa in?
Ska mjöljen värmas?
Nej! 🙂
Vilken slags olja rekomendera du att fritera i? 🙂
Frityrolja eller Raps. Jag använder oftast raps 🙂
Hej Frida, jag ska bjuda min klass på fika och undrar om jag kan förbereda degen dagen innan och fritera de dagen efter?
Går dessa att baka utan ägg och isåfall vad kan man använda istället?
Om man ej har en fritös vad kan man ha då? Stekpanna eller kastrull
Vad tar man stekpanna eller kastrull? Ska det bara vara olja man friterar de i eller olja och vatten
Antingen en stekpanna med hög kant eller en kastrull. Spelar ingen roll! Endast olja! 🙂
Bakade dessa saffrans munkar i kväll utan ägg. med havredryck och mjölkfritt margarin. Och dom blev supergoda.
Vad roligt att höra! 🙂
Går dessa att frysa in?