Bullar, Bullar och sötebröd

Chokladbullar med salta karamellpopcorn

Chokladbullar med salta karamellpopcornBullar fyllda med choklad och toppade med salta karamellpopcorn. Alltså ni kan nog bara föreställa er hur detta smakade. Bulle, choklad, kladdigt, mjukt, fluffigt, kola, sött, salt, krispigt, segt.. Åh ja, dessa har allt! ALLT! 🙂

Chokladbullar med salta karamellpopcornJag bakade dessa i förmiddags och har redan ätit tre stycken. Börja känna av det i magen i detta nu.. Men kanske kan jag ta en till senare under kvällen när magen känns bra igen. 🙂

Chokladbullar med salta karamellpopcorn, 25 st:

Bulldeg:
2.5 dl mjölk (vatten funkar också)
25 g jäst
0.5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
75 g rumsvarmt smör
8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1.5 msk kakao
1 msk florsocker
1 tsk kardemumma
100 g mörk choklad

Karamellpopcorn:
0.6 liter poppade popcorn, saltade
50 g smör
dl farin strö
2 msk ljus sirap
0.5 tsk bikarbonat

Gör så här:
Fyllning: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Karamellpopcorn: Blanda smör, farinsocker och sirap i en stor kastrull. Låt koka upp på medelhög värme och sänk sedan värmen, låt kolasmeten sjuda i 5 minuter under långsam omrörning. Tag sedan av från värmen och rör ner bikarbonat – nu kommer smeten att ”jäsa” lite och bli som smörkola i färgen, lite åt det guldiga hållet. Rör hastigt tills smeten tjocknat. Rör sedan ner popcorn och arbeta runt med en slev tills alla popcorn blivit täckta av kola. Häll ut popcornen på ett bakplåtspapper och låt svalna. Dela sedan popcornen med fingrarna så att de inte sitter ihop i för stora klumpar.
Bullar: Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt strösocker, ägg, vaniljsocker, mortlad kardemumma och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, detta tar ca. 8 minuter i maskin och 15 minuter för hand.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Kavla sedan ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.
Rulla sedan ihop degen från långsidan till en rulle.
Skär sedan rullen i 2 cm breda bullar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h och pensla sedan med ägg.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca. 8 minuter, tills de fått en mörk/gyllene färg. Tag sedan ut ur ugnen och toppa med karamellpopcorn direkt. 

Chokladbullar med salta karamellpopcornChokladbullar med salta karamellpopcornChokladbullar med salta karamellpopcornHoppas att bullarna ska smaka! Jag lovar att de var ljuvliga. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Saftig Morotskaka i långpanna

Nästa inlägg

Saftig Morotskaka i långpanna

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x