Halloween närmar sig med stormsteg vilket betyder att jag måste börja baka en massa härliga bakverk till denna högtid. Visst är det roligt att baka kusliga bakverk? Jag är inne i en riktig tårtsväng just nu och bakar tårtor mest hela tiden. Det är ju så roligt! Så idag har jg faktiskt bakat en Halloweentårta med spöken efter inspiration från en bild på pinterest.
Denna tårta blir otroligt fin och kanske inte ser så enkel ut att baka, men tro mig när jag säger att den är busenkel att baka. Spökena är gjorda av en marängsmet och rester av chokladganachen som ni ser rinner på kakan. Jag brände även av marängen lite slarvigt för att få mer färg till tårtan. Spökena blev att se lite “smutsiga” ut vilket gjorde tårtan ännu finare enligt min mening.
Halloweentårta, 8 bitar:
Tårtbotten:
75 g smör
2.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ägg
2 dl kokhett vatten
1.5 dl mjölk
Chokladfrosting:
200 g mjölkchoklad
300 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
Chokladganahce:
100 g mörk choklad
50 g smör
Marängspöken:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra- samt mjöla två bakformar med löstagbar kant, 15 cm. Låt stå.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan det smälta smöret, ägg, mjölk och hett vatten. Rör ihop en klumpfri smet. Frödela smeten i formarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar varje kaka på mitten (så att du får 4 anslag).
Chokladfrosting: Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad, låt svalna en aning.
Vispa smöret ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter på hög hastighet.
Tillsätt sedan resterande ingredienser och fortsätt vispa till en riktigt fluffig frosting.
Chokladganache: Smält ihop mörk choklad och smör på låg värme i en kastrull. Rör om tills all choklad smält ordentligt och låt sedan stå och svalna (tjockna) medan du monterar tårtan.
Montering:
Börja med att lägga den tjockaste tårtbotten på ett tårtfat. Bred sedan på lite frosting och upprepa tills sista botten ligger på tårtan. Spackla sedan hela tårtan med chokladfrosting och försök att få till ett jämnt lager på ytan. Ställ sedan tårtan i kylskåp i ca. 30 minuter.
Marängspöken: Vispa upp äggvitor till ett fast skum.
Tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. När all strösocker är tillsatt så fortsätter du att vispa marängen tills den blivit riktigt blank, fast och fin. Skopa sedan upp smeten i en spritspåse med en rund, öppen tyll.
Forts. montering: Tag ut tårtan och bred över chokladganachen försiktigt. Låt det droppa ner lite längs kanterna. Spritsa sedan marängspöken på tårtan. Bränn eventuellt av spökena en snabbis innan du gör ögon och mun av resterande chokladganache med hjälp av en tandpetare.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Hej! Kan man använda sig av philadelphia frosting till spökena istället för maräng?:)
Absolut! Det går jättebra 🙂
Hej Frida tror inte du hinner svara men chansar, jag håller på med att baka denna tårta, en fråga ska man grädda marängerna först lite i ugnen eller ska de vara kladdiga som grädde på tårtan?:) Tack för dina underbara recept <3
Jag gräddar dem inte! 🙂 Kram <3
hur långt innan servering kan man göra tårtan? 🙂
Du kan göra den dagen innan om du önskar. Låt den bara stå framme en bra stund i rumstemperatur innan servering då smörkrämen annars är ganska hård. 🙂
Hej! Tårtan ser jättegod ut. Undrar om jag bör göra dubbel sats till 26 cm form och om den kan göras dagen innan? Tack på förhand
Hej! Svar ja på båda frågorna. Det går jättebra! Marängen bör dock göras samma dag om du tänkt toppa tårtan med just maräng. 🙂 Kram!