Långpannerecept, Tårtor

Prinsesstårta i långpanna

Prinsesstårta i långpannaHej mina vänner.
Idag har jag bakat igen. Det var ett par dagar sedan sist då jag haft en liten paus, men idag vad det dags. Och jag har inte bakat vad som helst utan jag har bakat en Prinsesstårta i långpanna. Varför har jag inte gjort det tidigare? Istället för att baka två runda så är det perfekt med en i långpanna. Denna räcker till 15 personer, och då får alla en ganska rejäl bit var. Enkelt att baka och ljuvligt gott blir det. Och så får alla en varsin marsipanros också.. 🙂

Prinsesstårta i långpannaDenna tårta blev otroligt saftig och god. Jag gjorde en fluffig tårtbotten i långpanna och delade den på mitten, så att storleksmässigt är tårtan som en halv långpanna. Vill man ha en hel långpanna så är det bara att dubbla receptet.

Prinsesstårta i långpanna, 15 bitar:

Tårtbotten:
5 ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl hallonsylt
2 dl vaniljkräm
4 dl vispgrädde

Garnering:
500 g grön marsipan
100 g rosa marsipan
ev. florsocker

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet i 8 minuter. Sikta sedan i de torra ingredienserna och vänd runt med en slickepott till en klumpfri smet.
Häll ut smeten i långpannan och bred ut så att smeten täcker hela plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – håll koll, botten ska bli gyllene. Tag ut och skär till kanterna en aning. Vänd sedan upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dela sedan botten på hälften (räknat på längden). Låt svalna helt. Vispa nu upp grädden till fyllningen ganska hård.
Montering:
Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat och bred sedan på hallonsylten.
Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm. Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.
Kavla ut marsipanen till ca. 2 mm tjock. Lägg sedan marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få fina, jämna kanter.
Skär bort överflödig marsipan. Dekorera tårtan med rosor gjorda av den rosa marsipanen. Du kan även göra ett band av marsipan att lägga på, eller vad du nu önskar. Hur du gör rosor kan du se på youtube, jag har ingen bra förklaring på bloggen.. 🙂
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Prinsesstårta i långpannaLycka till med tårtbaket! Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Almeida
5 years ago

Åh, ser helt ljuvligt ut!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Almeida
5 years ago

Verkligen ljuvligt <3

Johanna
Johanna
5 years ago

Har du inget recept på vaniljkräm?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
5 years ago
Lovisa
Lovisa
Reply to  Johanna
2 years ago

Finns mix att köpa på tex Ica

Christina svensson
Christina svensson
5 years ago

Räcker en marsipan rulle från Ica att täcka bottnarna med?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Christina svensson
5 years ago

Det räcker inte med en sådan. Jag skulle tro att det krävs två, kanske tre stycken. Då får du knåda ihop dem och sedan kavla ut! Kram <3

Kattis
Kattis
5 years ago

Hej! Kan man göra denna nån dag i förväg? Om jag ska ha kalas på fredagkväll, när kan jag göra den och hur ska den förvaras? Ser så smarrrri ut!

Hannah
Hannah
5 years ago

Den här ska jag göra till min svägerskas 30-års kalas på fredag. Går bottnarna att frysa eller förstörs de då? Tänker om jag kan göra bottnarna ett par dagar i förväg då jag jobbar till bara ett par timmar innan kalaset börjar på fredag 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Hannah
5 years ago

Ja, bottnarna fryses med fördel! 🙂

Angelica
Angelica
4 years ago

Hejsan, jag tänkte göra den här tårtan till dotterns dop som kommer. Hur hade det funkat om man gör den får stå över natten? Tänker om man gör klart bottnarna och lägger på hallonsylt och vaniljkrämen och sedan stå i kylen tills dagen efter? Tacksam för svar 🙂

Ewa-Pia Rydell-Persson
Ewa-Pia Rydell-Persson
4 years ago

Åh blev helt i exstas när jag såg i min Buffé 3/20 en långpannetårta. Det är nämligen så att min man fyller 75 år snart och jag brukar baka enormt många kakor. men inte numer.Gör en del olika maträtter i stället pga sjukdom och har svårt att baka. Har en dotter som är duktig konditor men hon jobbar så pass mycket så jag vill inte att hon skall hjälpa mig. Tänkte det kanske är en enkel tårta och är min mans älsklingstårta, köp färdig, så slipper du jobbet., sa han men ack nej hela jag strålar av glädje och fick arbetsslusten tillbaka.. Tack så mycket Frida. Du skulle bara veta hur många mat recept jag plockar ut o sorterar o provar varje vecka det ger en annan att tänka på. Kommer att kommentera tårtan om jag lyckas. tack än en gång.

Felicia
Felicia
4 years ago

Jag testade att göra tårtbotten, vaniljkräm och montera tårta med att lägga på sylt och vaniljkrämen på tårtbotten dagen innan. Den slutliga monteringen av tårtan med grädde och marsipan gjorde jag samma dag som vi skulle äta tårtan, och det blev superbra!

Lovisa
Lovisa
2 years ago

Otroligt god😋

Brownie cookies med salta karamellpopcorn

Nästa inlägg

Brownie cookies med salta karamellpopcorn

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x