Blåbärsbullar. Blåbärsfyllning i Kardemummabullar. Hjälp så himla gott. Jag har inte bakat blåbärsbullar sådär jättemycket, bara någon enstaka gång innan. Men för varje gång jag äter en blåbärsbulle så slår det mig verkligen att jag borde baka sådana oftare. Eller åtminstone äta sådana oftare.. 🙂
Hur jag snurrar mina bullar kan ni se i en händelse i min profil på instagram. Händelsen heter “Kanelbullar”. Där visar jag i korta klipp steg för steg hur jag gör när jag snurrar mina bullar. För visst är de fina? Minns inte när jag bakade “vanliga” bullar sist. Sådana snäckor, ni vet. Roligare är det att snurra dem en och en tycker jag.
Vilken är din favoritfyllning i bullar?
Blåbärsbullar, 20 st:
Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g blåbär
150 g mjukt smör
150 g mandelmassa
0.5 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
Sockerlag:
2 dl strösocker
1.5 dl vatten
Topping:
1.5 dl råsocker
1 msk kardemumma
Gör så här: Börja med att mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen i ett treslag.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över socker och kardemumma. Låt svalna.
Hoppas att blåbärsbullarna ska smaka. ♥
Ser så gott ut! Men, kan man göra dessa utan en köksassistent? Eller blir det inte bra alls då? Om det går, vad bör jag tänka på?
Älskar din blogg Frida, keep up the good work 🙂
Och om man inte vill ha mandelmassa i fyllningen, vad skulle man kunna byta ut det mot?
Givetvis kan du det! Knåda på med händerna bara så blir det toppen! Känn efter med mjölet och knåda in lite i taget. Degen ska vara lite klibbig men inte kladdig. Tack snälla! Stor kram. <3
Först och främst, tack igen för allt du gör pch för du är en sån fin person! ❤️ men jag har en fråga angående bullarna, kan man hoppa över kardemumman innan inte är så förtjust i den eller tycler du att själva bullen blir helt förstörd då? 🙂
Tack själv du fina! Blir så glad. Ja, du kan skippa den rakt av. Ingen fara alls! Kram <3
Hej!! Älskar verkligen din blogg och dina recept och har bakat så många av dom och det blir alltid super! Men i dessa blåbärsbullar, kan man byta ut mandelmassan mot något annat och isåfall vad? ❤️
Hej,
Vilket supergott recept!
Jag undrar också om man kan byta ut mandelmassan mot något annat?
Och sen undrar jag vad det betyder med att vika degen i ett treslag?
Tack för alla supergoda recept!
Gjorde dina kanelsnurror till jobb här om dagen och det var en massiv hit! LÄTT de bästa bullarna jag nånsin lagat, måtte ta en selfie för att bevisa att jag bakt de XD Har lust att testa dessa blåbärs bullar en gång men undrat om man kan använda tinade blåbär eller om man måste ha färska?
Men åh vad roligt att höra! Vad glad jag blir. 🙂
Du kan använda frysta rakt av också. Kram! <3
Bullarna står i ugnen, ser fram emot när de är klara! Har dock aldrig sett ett recept där man bakar ut bullarna direkt utan att jäsa degen innan? Vad är anledningen till att de enbart jäser en gång?
Hej!
Ska prova att baka dessa till fredagsfikat på jobbet, men har några frågor… dålig koll på bullbak…
Ska mjölken vara rumstempererad när man blandar i jästen eller kyld? Och jästen då?
Och hur viker man i treslag? Har du någon video på det någonstans?
Tack för världens bästa bakblogg!
Hej! Dina kanelbullar och saffransbullar är de godaste bullarna jag gjort! 😀
Undrar bara om receptet blir gott om man använder typ hallon eller björnbär istället för blåbär?
Hej! Vad roligt 🙂
Ja, det tror jag starkt på! Gott! 🙂 Kram <3
Hej =) jag bakade detta recept før ett tag sen (super gott) å gillade tanken med sockerlaget. Nu håller jag på at baka lussebullar och undrar då om jag ska skippa egg å køra på sockerlag ist. vad rekomenderar du? =)
Hej! Det kan du absolut göra! 🙂
Hej!
Kan man ersätta mandelmassan mord något annat, eller skippa den helt?
Hej! Är allergisk mot mandelmassa och undrar om du tror jag kan byta ut det mot något annat för bullarna ser helt magiska ut!
Hej! Du kan skippa den helt. 🙂 Kram!