Bullar, Sötebröd

Blåbärsbullar

BlåbärsbullarBlåbärsbullar. Blåbärsfyllning i Kardemummabullar. Hjälp så himla gott. Jag har inte bakat blåbärsbullar sådär jättemycket, bara någon enstaka gång innan. Men för varje gång jag äter en blåbärsbulle så slår det mig verkligen att jag borde baka sådana oftare. Eller åtminstone äta sådana oftare.. 🙂

Blabarsbullar5Hur jag snurrar mina bullar kan ni se i en händelse i min profil på instagram. Händelsen heter ”Kanelbullar”. Där visar jag i korta klipp steg för steg hur jag gör när jag snurrar mina bullar. För visst är de fina? Minns inte när jag bakade ”vanliga” bullar sist. Sådana snäckor, ni vet. Roligare är det att snurra dem en och en tycker jag.

Vilken är din favoritfyllning i bullar?

Blåbärsbullar, 20 st:

Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g blåbär
150 g mjukt smör
150 g mandelmassa
0.5 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma

Sockerlag:
2 dl strösocker
1.5 dl vatten

Topping:
1.5 dl råsocker
1 msk kardemumma

Gör så här: Börja med att mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen i ett treslag.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
Gör nu sockerlagen:
Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över socker och kardemumma. Låt svalna.

BlåbärsbullarHoppas att blåbärsbullarna ska smaka. ♥

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tuva
Tuva
2 years ago

Ser så gott ut! Men, kan man göra dessa utan en köksassistent? Eller blir det inte bra alls då? Om det går, vad bör jag tänka på?
Älskar din blogg Frida, keep up the good work 🙂

Tuva
Tuva
Reply to  Tuva
2 years ago

Och om man inte vill ha mandelmassa i fyllningen, vad skulle man kunna byta ut det mot?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Tuva
2 years ago

Givetvis kan du det! Knåda på med händerna bara så blir det toppen! Känn efter med mjölet och knåda in lite i taget. Degen ska vara lite klibbig men inte kladdig. Tack snälla! Stor kram. <3

Madeleine
Madeleine
2 years ago

Först och främst, tack igen för allt du gör pch för du är en sån fin person! ❤️ men jag har en fråga angående bullarna, kan man hoppa över kardemumman innan inte är så förtjust i den eller tycler du att själva bullen blir helt förstörd då? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Madeleine
2 years ago

Tack själv du fina! Blir så glad. Ja, du kan skippa den rakt av. Ingen fara alls! Kram <3

Filippa
Filippa
2 years ago

Hej!! Älskar verkligen din blogg och dina recept och har bakat så många av dom och det blir alltid super! Men i dessa blåbärsbullar, kan man byta ut mandelmassan mot något annat och isåfall vad? ❤️

Jacqueline
Jacqueline
2 years ago

Hej,
Vilket supergott recept!
Jag undrar också om man kan byta ut mandelmassan mot något annat?
Och sen undrar jag vad det betyder med att vika degen i ett treslag?

Tack för alla supergoda recept!

Natalie
Natalie
2 years ago

Gjorde dina kanelsnurror till jobb här om dagen och det var en massiv hit! LÄTT de bästa bullarna jag nånsin lagat, måtte ta en selfie för att bevisa att jag bakt de XD Har lust att testa dessa blåbärs bullar en gång men undrat om man kan använda tinade blåbär eller om man måste ha färska?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Natalie
2 years ago

Men åh vad roligt att höra! Vad glad jag blir. 🙂
Du kan använda frysta rakt av också. Kram! <3

Linda
Linda
2 years ago

Bullarna står i ugnen, ser fram emot när de är klara! Har dock aldrig sett ett recept där man bakar ut bullarna direkt utan att jäsa degen innan? Vad är anledningen till att de enbart jäser en gång?

Johanna
Johanna
2 years ago

Hej!
Ska prova att baka dessa till fredagsfikat på jobbet, men har några frågor… dålig koll på bullbak…
Ska mjölken vara rumstempererad när man blandar i jästen eller kyld? Och jästen då?
Och hur viker man i treslag? Har du någon video på det någonstans?

Tack för världens bästa bakblogg!

Jessica
Jessica
2 years ago

Hej! Dina kanelbullar och saffransbullar är de godaste bullarna jag gjort! 😀
Undrar bara om receptet blir gott om man använder typ hallon eller björnbär istället för blåbär?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jessica
2 years ago

Hej! Vad roligt 🙂
Ja, det tror jag starkt på! Gott! 🙂 Kram <3

Therese
Therese
2 years ago

Hej =) jag bakade detta recept før ett tag sen (super gott) å gillade tanken med sockerlaget. Nu håller jag på at baka lussebullar och undrar då om jag ska skippa egg å køra på sockerlag ist. vad rekomenderar du? =)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Therese
2 years ago

Hej! Det kan du absolut göra! 🙂

Elina
Elina
2 years ago

Hej!
Kan man ersätta mandelmassan mord något annat, eller skippa den helt?

Helen Eriksson
Helen Eriksson
10 months ago

Hej! Är allergisk mot mandelmassa och undrar om du tror jag kan byta ut det mot något annat för bullarna ser helt magiska ut!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Helen Eriksson
10 months ago

Hej! Du kan skippa den helt. 🙂 Kram!

Frida Skattberg

Nästa inlägg

Kvällens stund på stranden

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x