Många var ni på min instagram som önskade receptet på mitt Grekiska Lantbröd. Förstår det, för det ser så galet gott ut! Och vet ni? Det ÄR galet gott. Två stora limpor som är porösa och otroligt saftiga. Allra helst äter jag dessa som toast med ost emellan två skivor. Och så en tomat- och löksallad till det. Det åt vi till lunch idag och det var såå gott.
Av receptet blir det två stora limpor. Det går även att baka ut en enda stor limpa, men då blir den lika stor som en hel ugnsplåt. Och då kan ni tänka er hur svårt det är att skära skivor av ett sådant stort bröd? Och om man lyckas med det så blir skivorna nästan en halvmeter långa.. Jag gör två limpor och fryser ofta in en av dem färdigskivad. 🙂
Grekiskt Lantbröd, 2 limpor:
Ingredienser:
50 g färsk jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
1 dl grekisk yoghurt
2 tsk honung
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke, gärna den till din assistent annars en vanlig, stor skål.
Knåda ihop en smidig deg. Knåda på låg hastighet i assistent i ca. 10 minuter eller för hand i 20 minuter, tillsätt mer vetemjöl om så behövs. Degen ska släppa bunkens kanter- samt kännas elastisk när den är färdig.
Låt degen jäsa i bunken i ca. 30 minuter, täck med plastfolie.
Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och knåda ett par minuter.
Dela degen i två delar och forma båda till runda “bollar”.
Lägg degbitarna på en bakpappersklädd plåt och täck med bakduk.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och sätt ugnen på 225°c.
När degen jäst färdigt så kan du strö över lite vetemjöl innan du snittar tre snitt i varje deg med en riktigt vass kniv. Snitta snabbt och bestämt.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 25-30 minuter, tills de fått en fin färg.
Tag ut och låt svalna helt innan du skär i det.
Hoppas att det ska smaka med Grekiskt Lantbröd. ♥
Jag älskar grekiskt bröd! Längtar till hösten då jag brukar baka rätt mycket bröd 😀
Underbart med brödbak!! 🙂
Funkar det med turkisk yoghurt också?
Om man vill baka detta brödet fast är glutenintolerant, är det bara att byta ut mjölet då till glutenfritt mjöl? 🙂 tack för svar
Galet gott och enkelt bröd
Hej Frida! Jag undrar om man kan jäsa brödet över natten då jag tänkt ha färskt bröd imorgon bitti! 😉
Det funkar! Minska på jästen till 20-25 gram och jäs i kyl. 🙂 Kram
Har gjort denna många gånger.
Så enkelt och så jättegott
Kul att höra! 🙂