Rulltårta kan vara en av mina favoriter. Särskilt sommartid, både att baka och att äta. En rulltårta bakar du på ca. 20 minuter och det är liksom inga konstigheter. Det räcker med sylt som fyllning, ingen topping krävs. Enklare blir det inte. Men om det skulle vara så att man ska baka något mer “festligt” så är det bara att göra bakelser av tårtbitarna. Lägg dem på fat, spritsa på t.ex. grädde och toppa med färska bär.
Jag äter min rulltårta med hemkokt hallonsylt som enda fyllning. Det är den godaste fyllningen i en rulltårta tycker jag. Lättsamt och lite syrligt. Och den gör sig alldeles perfekt i den saftiga rulltårtan.
Rulltårta med hallonsylt, 12 bitar:
Rulltårta:
3 ägg
1.5 dl strösocker
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
2.5 dl hallonsylt
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 250°c och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp eller i assistent, i ca. 5 minuter. Vänd ner mjölken samt de torra ingredienserna.
Rör ihop en klumpfri smet. Bred ut smeten på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, till en gyllene färg.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en annan plåt och strö över lite strösocker. Tag ut den gräddade tårtbotten och vänd upp det på den sockrade pappret.
Drag bort bakplåtspapperet från tårtbotten och låt den sedan svalna.
Bred på sylten på den avsvalnade tårtbotten och rulla ihop till en tight rulle.
Förvaras lätt inplastad i kylskåp till servering.
Ser ni så saftig den är? Hoppas att det ska smaka! ♥
Tips på fler rulltårtor:
Kladdkaksrulltårta med chokladbollssmet
Rulltårta med hallongrädde
Himmelsk jordgubbsrulltårta
Kladdkakstårta med kakdeg
Prinsessrulltårta
Så god den ser ut! Hur stor plåt använder du?
Mvh Louise
30×40 cm 🙂 Kram!
Ser ju galet gott ut!
Åh, det där såg väldigt gott ut! 🙂
Ett tips är att stö socker direkt på kakan istället för pappret, då åker inte sockret överallt 🙂
Toppentips! Det har jag börjat med på senare tid. 🙂
[…] bäst är dock Semmelrulltårta, för det är ju precis vad det är. En blandning mellan semlaoch rulltårta. Oavsett så är denna alldeles magiskt god! En rulltårta som jag verkligen rekommenderar er alla […]