Tårtor

Pinocchiotårta

PinocchiotårtaPinocchiotårta, om inte det är en av sommarens godaste tårtor så vet jag inte vad. Jag älskar pinocchiotårta. Den har ju allt! Saftig sockerkaka, segfrasig maräng, vaniljkräm, grädde och färska bär. Svensk sommar i en tårta.

PinocchiotårtaIbland så byter jag ut vaniljkrämen mot lemoncurd för att få in mer syra i tårtan. Vilket som är godast kan jag inte säga, jag gillar båda lika mycket tror jag. 🙂

Vad kallar du denna Somriga tårta?

Pinocchiotårta, 20 bitar:

Tårtbotten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
5 ägg
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
2.5 dl strösocker
1 dl kokosflakes eller hackade nötter

Fyllning:
2 dl Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 l färska bär

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa smör och 1 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan äggulorna (spara vitorna till marängen) en i taget, rör ihop. Tillsätt mjölk, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop en klumpfri smet och bred ut den på plåten, låt stå.
Vispa upp äggvitorna till ett fast fluff, tillsätt sedan 2.5 dl strösocker i omgångar under vispning. Vispa till en fluffig och blank maräng.
Bred ut marängsmeten över tårtbotten och strö till sist över kokosflakes.
Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter, tag ut och låt svalna helt innan du delar den på mitten.
Montering: Lägg en del av tårtbotten på ett tårtfat. Bred över vaniljkrämen och toppa med lite vispad grädde och färska bär. Lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred över resterande vispgrädde och toppa med mass färska bär.

 

PinocchiotårtaHoppas att det ska smaka. ♥

Subscribe
Notify of
guest
36 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandra
Alexandra
3 years ago

Hej! Kan man göra denna kvällen innan eller måste den serveras direkt?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Alexandra
3 years ago

Du kan göra den kvällen innan! Kram

Åsa Thyr Jansson
Åsa Thyr Jansson
3 years ago

Den här tårtan har alltid hetat Märtas tårta i min familj. Ingen vaniljkräm men frukt /bär och grädde! Lemon curd lät gott!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Åsa Thyr Jansson
3 years ago

Men åh vilket fint namn! Märtas tårta. Låter lite gammalt och fint 🙂 Kram!

Stina
Stina
3 years ago

Kalastårta kallar jag den
Supergod,men nu har jag fått diabetes typ 2.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Stina
3 years ago

Visst är den god! Vad tråkigt att du fått diabetes. 🙁 Kram till dig. <3

Emma
Emma
3 years ago

Hej hej, botten är i ugnen as we speak Men det jag undrar är hur förvarar jag botten bäst om jag vill garnera den i morgon?

JQ
JQ
3 years ago

Gör man mer än en tårtbotten eftersom det står att man ska ”Lägg en del av tårtbotten på ett tårtfat. Bred över vaniljkrämen och toppa med lite vispad grädde och färska bär. Lägg sedan på nästa tårtbotten.”? Eller hur menar du?
Tack!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  JQ
3 years ago

Hej! Du gör en tårtbotten i långpanna, sedan delar du den på mitten 🙂 Kram! <3

Fanny
Fanny
3 years ago

Låter supergod! Går den att frysa in? Tänkte göra den hemma i förväg och ta med den till landet och göra fyllning/dekoration två dagar senare. Eller håller den sig så länge utan att frysas?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Fanny
3 years ago

Hej! Ja, du kan frysa botten. Men den håller sig även fin i två dagar annars. 🙂 Kram! <3

Emelie
Emelie
3 years ago

Jag undrar också om du gör receptet gånger två ? Ser ut som även lagret under är med maräng nämligen!

Hannah
Hannah
Reply to  Emelie
3 years ago

Hon måste nog mena att man delar den tvärs över och inte skär igenom den om du förstår vad jag menar.

Emelie
Emelie
Reply to  Hannah
3 years ago

Nämen åh tack!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emelie
3 years ago

Hej! Jag har gjort denna tårta med en botten. Baka botten i långpanna och dela den sedan på mitten när den svalnat. Så får du två bottnar 🙂 Kram! <3

Emma
Emma
3 years ago

Hej! Jag har precis bakat botten, men undrar hur förvarar jag den bäst till imorgon? Tacksam för svar. ☺️

Marielle
Marielle
3 years ago

Har bakat denna idag och kan inte för min värld förstå att tårtan blir 20 bitar. Hade smeten i långpanna och när jag delar den på mitten så blir den ju jätteliten, max 4 portioner om man inte äter som en myra. Fick lov att göra en till botten och lägga uppepå.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marielle
3 years ago

4 portioner? Det låter inte helt rätt, eller? Har du en mindre långpanna än mig kanske.. 🙂 Kram!

Lotta Qvarnström
Lotta Qvarnström
3 years ago

Hej,
Ska botten och marängen gräddas samtidigt?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lotta Qvarnström
3 years ago

Svar ja! 🙂

Denise
Denise
2 years ago

Hur stor är en långpannan du använder?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Denise
2 years ago

30×40 🙂 Kram!

Emmelie Persson
Emmelie Persson
2 years ago

Hej! Du har skrivit strösocker två gånger i receptet till bottnen.. vilket stämmer?:)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emmelie Persson
2 years ago

Båda! Läs i beskrivningen så förstår du nog vad jag menar. 🙂 Kram!

Lena
2 years ago

Supergod tårta! Om jag gör den t ex dagen innan, ska den förvaras i kylskåp eller rumstemperatur? Vill inte förlora frasigheten!

Lena
2 years ago

Supergod tårta! Ska den förvaras i kylskåp eller rumstemperatur om den bakas dagen innan?

Malin
Malin
2 years ago

Idag gjorde jag den här tårtan men bytte fyllningen till fyllningen för himmelsk jordgubbstårta och OMG vilken succé! Det blev så gott!

Ett tips är dessutom att frysa botten efter den är klar. Det är då mycket lättare att få bort bakplåtspappret och montera tårtan med frysta bottnar.

Ebba
Ebba
Reply to  Malin
2 years ago

Hur blev marängen efter du hade fryst botten? Fortfarande frasig? 🙂

Malin
Malin
Reply to  Ebba
2 years ago

Ja det är den. Jag är noga med att låta den svalna helt och sen packar jag in den ordentligt med plastfolie.

Vivianne
Vivianne
2 years ago

Kan man göra bottnarna dagen före och resten samma dag utan att den blir konstig eller hur rekomenderas om man vill göra så mycket som möjligt dagen före? Bäst att göra samma dag eller möjligt att dela upp?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Vivianne
2 years ago

Du kan absolut göra bottnarna dagen före! 🙂

Melenia
Melenia
2 years ago

Hej !! Jag ska behöva göra till 30 Pers i så fall antar jag måste göra dubbla , men går det bra att bara dubbla ingredienser o vikt osv ? Eller hur ska jag göra?
Ps Första gång jag bakar för så många och första gång bakar jag den tårtan

Sandra
Sandra
2 years ago

Hej Frida!
Kan man göra klart denna tårta idag (även dekorera) om man ska äta den imorgon runt lunch? Jag tänkte göra med ”himmelsk jordgubbstårta-fyllningen” om det spelar någon roll 🙂
Ha en fin midsommar, kram

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra
2 years ago

Det funkar jättebra! Kram <3

ida
ida
1 year ago

Hur förvarar man den om man gör den dagen innan? Kylskåp eller rumstemp. t.ex. på bänk i kök??????

trackback
7 months ago

[…] Pinocchiotårta.  Den tårtan som alltid gör succé är väl ändå en Pinocchiotårta. Både sockerkaka, maräng, grädde och jordgubbar. Oh så gott. […]

Himmelsk Jordgubbstårta i glas

Nästa inlägg

Himmelsk Jordgubbstårta i glas

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x