Pinocchiotårta, om inte det är en av sommarens godaste tårtor så vet jag inte vad. Jag älskar pinocchiotårta. Den har ju allt! Saftig sockerkaka, segfrasig maräng, vaniljkräm, grädde och färska bär. Svensk sommar i en tårta.
Ibland så byter jag ut vaniljkrämen mot lemoncurd för att få in mer syra i tårtan. Vilket som är godast kan jag inte säga, jag gillar båda lika mycket tror jag. 🙂
Vad kallar du denna Somriga tårta?
Pinocchiotårta, 20 bitar:
Tårtbotten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
5 ägg
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
2.5 dl strösocker
1 dl kokosflakes eller hackade nötter
Fyllning:
2 dl Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 l färska bär
Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa smör och 1 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan äggulorna (spara vitorna till marängen) en i taget, rör ihop. Tillsätt mjölk, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop en klumpfri smet och bred ut den på plåten, låt stå.
Vispa upp äggvitorna till ett fast fluff, tillsätt sedan 2.5 dl strösocker i omgångar under vispning. Vispa till en fluffig och blank maräng.
Bred ut marängsmeten över tårtbotten och strö till sist över kokosflakes.
Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter, tag ut och låt svalna helt innan du delar den på mitten.
Montering: Lägg en del av tårtbotten på ett tårtfat. Bred över vaniljkrämen och toppa med lite vispad grädde och färska bär. Lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred över resterande vispgrädde och toppa med mass färska bär.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej! Kan man göra denna kvällen innan eller måste den serveras direkt?
Du kan göra den kvällen innan! Kram
Den här tårtan har alltid hetat Märtas tårta i min familj. Ingen vaniljkräm men frukt /bär och grädde! Lemon curd lät gott!
Men åh vilket fint namn! Märtas tårta. Låter lite gammalt och fint 🙂 Kram!
Kalastårta kallar jag den
Supergod,men nu har jag fått diabetes typ 2.
Visst är den god! Vad tråkigt att du fått diabetes. 🙁 Kram till dig. <3
Hej hej, botten är i ugnen as we speak Men det jag undrar är hur förvarar jag botten bäst om jag vill garnera den i morgon?
Gör man mer än en tårtbotten eftersom det står att man ska “Lägg en del av tårtbotten på ett tårtfat. Bred över vaniljkrämen och toppa med lite vispad grädde och färska bär. Lägg sedan på nästa tårtbotten.”? Eller hur menar du?
Tack!
Hej! Du gör en tårtbotten i långpanna, sedan delar du den på mitten 🙂 Kram! <3
Låter supergod! Går den att frysa in? Tänkte göra den hemma i förväg och ta med den till landet och göra fyllning/dekoration två dagar senare. Eller håller den sig så länge utan att frysas?
Hej! Ja, du kan frysa botten. Men den håller sig även fin i två dagar annars. 🙂 Kram! <3
Jag undrar också om du gör receptet gånger två ? Ser ut som även lagret under är med maräng nämligen!
Hon måste nog mena att man delar den tvärs över och inte skär igenom den om du förstår vad jag menar.
Nämen åh tack!!
Hej! Jag har gjort denna tårta med en botten. Baka botten i långpanna och dela den sedan på mitten när den svalnat. Så får du två bottnar 🙂 Kram! <3
Hej! Jag har precis bakat botten, men undrar hur förvarar jag den bäst till imorgon? Tacksam för svar. ☺️
Har bakat denna idag och kan inte för min värld förstå att tårtan blir 20 bitar. Hade smeten i långpanna och när jag delar den på mitten så blir den ju jätteliten, max 4 portioner om man inte äter som en myra. Fick lov att göra en till botten och lägga uppepå.
4 portioner? Det låter inte helt rätt, eller? Har du en mindre långpanna än mig kanske.. 🙂 Kram!
Hej,
Ska botten och marängen gräddas samtidigt?
Svar ja! 🙂
Hur stor är en långpannan du använder?
30×40 🙂 Kram!
Tårtan blir ju som halva långpannan i storlek då du delar den på mitten och lägger den andra halvan uppepå varandra.
Hej! Du har skrivit strösocker två gånger i receptet till bottnen.. vilket stämmer?:)
Båda! Läs i beskrivningen så förstår du nog vad jag menar. 🙂 Kram!
Supergod tårta! Om jag gör den t ex dagen innan, ska den förvaras i kylskåp eller rumstemperatur? Vill inte förlora frasigheten!
Supergod tårta! Ska den förvaras i kylskåp eller rumstemperatur om den bakas dagen innan?
Idag gjorde jag den här tårtan men bytte fyllningen till fyllningen för himmelsk jordgubbstårta och OMG vilken succé! Det blev så gott!
Ett tips är dessutom att frysa botten efter den är klar. Det är då mycket lättare att få bort bakplåtspappret och montera tårtan med frysta bottnar.
Hur blev marängen efter du hade fryst botten? Fortfarande frasig? 🙂
Ja det är den. Jag är noga med att låta den svalna helt och sen packar jag in den ordentligt med plastfolie.
Kan man göra bottnarna dagen före och resten samma dag utan att den blir konstig eller hur rekomenderas om man vill göra så mycket som möjligt dagen före? Bäst att göra samma dag eller möjligt att dela upp?
Du kan absolut göra bottnarna dagen före! 🙂
Hej !! Jag ska behöva göra till 30 Pers i så fall antar jag måste göra dubbla , men går det bra att bara dubbla ingredienser o vikt osv ? Eller hur ska jag göra?
Ps Första gång jag bakar för så många och första gång bakar jag den tårtan
Hej Frida!
Kan man göra klart denna tårta idag (även dekorera) om man ska äta den imorgon runt lunch? Jag tänkte göra med “himmelsk jordgubbstårta-fyllningen” om det spelar någon roll 🙂
Ha en fin midsommar, kram
Det funkar jättebra! Kram <3
Hur förvarar man den om man gör den dagen innan? Kylskåp eller rumstemp. t.ex. på bänk i kök??????
[…] Pinocchiotårta. Den tårtan som alltid gör succé är väl ändå en Pinocchiotårta. Både sockerkaka, maräng, grädde och jordgubbar. Oh så gott. […]
Kan man skippa kokosflingor/nötter då det finns allergi eller tappar tårtan något väsentligt då?
Du kan skippa utan problem! 🙂
Delar man den så de blir 2 smala delar eller bara på mitten rakt igenom?
I Norge er vel dette samme kake som vi kaller for Kvæfjordskake eller Verdens beste som de fleste jeg kjenner, kaller den👍Veldig god😊
Hej,
Hur klarar sig denna tårta om man låter den stå i kylen över natten?
Hej!
Någon som provat att byta ut vetemjöl mot rismjöl eller annat pga allergi mot gluten, även mot glutenfritt mjöl?