Vaniljbullar, mina absoluta favoritbullar. Och om det ska vara Vaniljbullar så ska de också innehålla hemgjord vaniljkräm. Visst? Galet gott tycker jag! Och det är faktiskt inte alls så svårt att göra en egen vaniljkräm som jag vet att många tror. Jag gjorde tre plåtar med dessa ljuvliga Vaniljbullar idag. Sedan packade jag ner ett gäng i picknickkorgen och så åkte vi ut med vår nya flakmoped och åt en mysig picknick vid havet. Bullarna smakar såklart allra bäst utomhus en solig sommardag.
Ser ni så ljuvliga dessa ser ut? De är verkligen goda! Och jag är så glad för att jag hann stoppa ner ett gäng i frysen innan de tog slut.
Vaniljbullar med Vaniljkräm, 30 st:
Ingredienser Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl vaniljkräm – recept
Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
Gör så här: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (utom vaniljkräm) med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av smörfyllningen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Gör försiktigt en grop i varje bulle och spritsa sedan i vaniljkrämen. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Gör nu sockerlagen – koka ihop socker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Ska ta mig i kragen och baka bullar i helgen och en omgång av dessa måste det bli inser jag 😀 Mums!
Ja, det tycker jag! Kul!! Kram
Vad är det för smörfyllning man ska bre dem med?
Hej! Ska mjölken vara fingervarm då man häller i jästen?
Svar nej! 🙂
Kan man frysa dom?:)
Svar ja! 🙂
Hej! ska dem endast jäsa en gång?
Svar ja! 🙂
Hej Frida, kan man fuska med färdig vaniljkräm? 🙂
Gjorde dina vaniljbullar idag ur boken; baka med frida deluxe, sidan 158. Förstår inte receptet i slutet, med garneringen? Står 1ägg, 100 gr smör, 3 dl socker, och sockerlag. Vart har man i smöret?
Har frågat förrut om dina vaniljbullar. Har din bok, recepten skiljer sig åt? I boken står det att man ska pensla med ägg och pärlsocker innan gräddning? och här efter? Garneringen längst ner på sidan 158 är oklar för mig? 1ägg, 100 gr smör, 3 dl strösocker? Ska allt de vara med i sockerlagen? I receptet står endast vatten och socker?
Ägg är innan gräddning, sedan är strösocker och smör till efter gräddning. Ett litet sockerdopp. 🙂