Bullar, Bullar och sötebröd

Bullar med Vaniljkräm

Bullar med VaniljkrämVaniljbullar, mina absoluta favoritbullar. Och om det ska vara Vaniljbullar så ska de också innehålla hemgjord vaniljkräm. Visst? Galet gott tycker jag! Och det är faktiskt inte alls så svårt att göra en egen vaniljkräm som jag vet att många tror. Jag gjorde tre plåtar med dessa ljuvliga Vaniljbullar idag. Sedan packade jag ner ett gäng i picknickkorgen och så åkte vi ut med vår nya flakmoped och åt en mysig picknick vid havet. Bullarna smakar såklart allra bäst utomhus en solig sommardag.

Bullar med VaniljkrämSer ni så ljuvliga dessa ser ut? De är verkligen goda! Och jag är så glad för att jag hann stoppa ner ett gäng i frysen innan de tog slut.

Vaniljbullar med Vaniljkräm, 30 st:

Ingredienser Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl vaniljkräm – recept

Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten

Gör så här: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (utom vaniljkräm) med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av smörfyllningen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Gör försiktigt en grop i varje bulle och spritsa sedan i vaniljkrämen. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Gör nu sockerlagen – koka ihop socker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

Bullar med VaniljkrämHoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 years ago

Ska ta mig i kragen och baka bullar i helgen och en omgång av dessa måste det bli inser jag 😀 Mums!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Anna
5 years ago

Ja, det tycker jag! Kul!! Kram

Hanna
Hanna
5 years ago

Vad är det för smörfyllning man ska bre dem med?

Jonas
Jonas
5 years ago

Hej! Ska mjölken vara fingervarm då man häller i jästen?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jonas
5 years ago

Svar nej! 🙂

Matilda
Matilda
5 years ago

Kan man frysa dom?:)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Matilda
5 years ago

Svar ja! 🙂

jenny
jenny
5 years ago

Hej! ska dem endast jäsa en gång?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  jenny
5 years ago

Svar ja! 🙂

Melek
Melek
4 years ago

Hej Frida, kan man fuska med färdig vaniljkräm? 🙂

Maria Arnbom
Maria Arnbom
9 months ago

Gjorde dina vaniljbullar idag ur boken; baka med frida deluxe, sidan 158. Förstår inte receptet i slutet, med garneringen? Står 1ägg, 100 gr smör, 3 dl socker, och sockerlag. Vart har man i smöret?

Maria Arnbom
Maria Arnbom
9 months ago

Har frågat förrut om dina vaniljbullar. Har din bok, recepten skiljer sig åt? I boken står det att man ska pensla med ägg och pärlsocker innan gräddning? och här efter? Garneringen längst ner på sidan 158 är oklar för mig? 1ägg, 100 gr smör, 3 dl strösocker? Ska allt de vara med i sockerlagen? I receptet står endast vatten och socker?

Frida Skattberg

Nästa inlägg

Morgonstund

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x