Bröd

Formfranska – enkelt recept

FormfranskaFormfranska är nog ett av de bästa ljusa bröden jag vet. Jag är inte så mycket för vitt bröd egentligen, men formfranska är bara så gott. Om den är hembakt det vill säga. Jag älskar att göra toast, varma mackor, rostbröd, snittar och smörgåstårta på mina formfranskor. Ett bröd med tusen möjligheter. Idag tänkte jag därför dela med mig av mitt allra bästa recept på just Formfranska.

Formfranska, 2 limpor:

Ingredienser:
35 g jäst
5 dl ljummet vatten
0.5 dl matolja – raps eller oliv
1 msk honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl
+ vatten & sesamfrön till garnering

Gör så här:
Tillsätt alla ingredienser (utom de till garneringen) i en stor skål – gärna till skålen som tillhör din assistent om du har en sådan. Knåda ihop degen länge, 15 minuter för hand eller 10 minuter på medelhög hastighet i maskin. Degen ska vara klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den ordentligt.
Dela i två delar och forma varje degbit till en limpa. Lägg limporna i bakplåtspappersklädda brödformar. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under duk. Sätt nu ugnen på 250°c.
Pensla de färdigjästa limporna med vatten och strö över sesamfrön.
Sätt in limporna i nedre delen av ugnen. Låt gräddas i 5 minuter och sänk sedan värmen till 225°c. Låt gräddas i ytterligare 25 minuter.
Tag ut bröden och låt de svalna på galler innan du drar bort pappret.


FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK FÖR FLER BAKTIPS OCH RECEPT! ♥

FormfranskaJag knådade in bitar av soltorkade tomater i mina bröd, samt använde oljan som tomaterna låg i istället för olivolja denna gång. Du kan smaksätta dina bröd med det du gillar. Nötter, frukt, tomater, örter, ost.. Bara fantasin sätter stopp här! Lycka till! 🙂

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
3 years ago

Kan du filma när du bakar limporna? Jag vill gärna se hur du gör när du formar degen till limpor 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
2 years ago

Ja! Jag har faktiskt tänkt göra det. Så en film kommer! Kram <3

Saga
Saga
2 years ago

Jag bakade detta igår, blev supergott!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Saga
2 years ago

Vad roligt att höra! 🙂 Kram!

Roland
Roland
1 year ago

Tack för dina fina recept. Är en äldre gubbe som har bakning som terapi och har inte lyckats så bra tidigare men nu när jag följer dina filmer och recept så går det som en dans, så tack.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Roland
1 year ago

Vad roligt att höra, Roland! Tack själv 🙂

Frida Skattberg

Nästa inlägg

Jag behöver inspiration från dig

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x