Tårtor

Chokladtårta med Hallon

Chokladtårta med hallonDetta var på riktigt den godaste tårta jag ätit. I alla fall i chokladväg. Det är väldigt sällan jag äter chokladtårta, och än mer sällan som jag faktiskt bakar det. Varför vet jag inte. Men nu lär det bli ändring på det! För oj så roligt det är att baka tårta med massa god Choklad.

Missa inte filmen där jag bakar denna ljuvliga Chokladtårta.

Chokladtårta med hallonDenna tårta är byggd av mastiga chokladbottnar. Liksom typiskt amerikanska, tunga och riktigt saftiga. Inga lätta och porösa bottnar. Sedan en chokladsmörkräm som du hittar på varje lager av tårtan. Sedan har jag även spacklat tårtan med samma chokladsmörkräm och gjort en glasyr på mörk choklad som jag hällt över tårtan. Till slut har jag toppat med färska hallon. Oj så gott det blev! Nästa gång ska jag dock ha hallon mellan lagren också, för extra syra.

Chokladtårta med hallon, 10 bitar:

Ingredienser Chokladbottnar:
50 g smör
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1.25 dl mjölk
1.25 dl kokhett vatten

Ingredienser Chokladsmörkräm:
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
200 g mjölkchoklad
1 nypa salt

Ingredienser Chokladglasyr:
50 g mörk choklad (70%)
25 g rumsvarmt smör

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 18 cm springform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä höga kanter.
Smält smöret och låt stå åt sidan.
Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål.
Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om.
Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet.
häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt sedan svalna helt. Om den sjunker ihop lite i mitten så kan den svalna upp och ned på plant underlag – då jämnar den ut sig.
Dela sedan chokladbotten i tre jämnstora bottnar och lägg åt sidan.
Chokladsmörkräm: Hacka mjölkchokladen och smält den på låg värme på spisen. Låt stå.
Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt sedan mjölkchokladen samt saltet och vispa i ytterligare ett par minuter.
Sätt ihop tårtan: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och fyll med lite smörkräm. Upprepa till sista botten. Spackla sedan tårtan med chokladsmörkrämen (spara lite till garnering) och ställ sedan in tårtan i kylskåp.
Chokladglasyr: Smält chokladen på låg värme på spisen och rör sedan ner smöret. Rör tills allt smör smält. Låt svalna en aning.
Tag ut tårtan ur kylen och häll försiktigt över glasyren. Bred ut med en spatel så att det droppar ner längs kanterna på tårtan.
Garnering: Spritsa ut den sista chokladsmörkrämen över chokladglasyren och toppa sedan med färska bär. Gärna hallon.

Tårtan förvaras i kylskåpet. Låt stå framme i rumstemperatur ett par minuter innan servering. 

Chokladtårta med hallonHoppas att det ska smaka! ♥

Glöm inte att klicka på hjärtat här nedan ifall ni vill se mer tårtor här på bloggen.
Subscribe
Notify of
guest
49 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jennifer
Jennifer
3 years ago

Wow, vilken tårta! Denna kommer jag att använda till helgens två två tillställningar då jag fyller 25 (en fest för vänner och ett släktkalas). Verkar vara en perfekt tårta då man har dåligt med tid samma dag och behöver kunna förbereda dagen innan! Tack för ett toppen-recept! Det är underbart att du filmar när du bakar för det underlättar i sin planering och är en bra inspiration till sin egen bakning! Kram

Karrin
Karrin
Reply to  Jennifer
2 years ago

Jag såg att tredje puffen till höger hade lite mjöl på sig var det något du gjorde medvetet för bättre smak. Helsingborg Karrin

Sophie
3 years ago

den ser väldigt god ut!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sophie
3 years ago

Den är supergod!! 🙂

Mikaela
Mikaela
3 years ago

Hej Frida! Älskar din blogg, dina recept och dina videos. Så mysiga o inspirerande.
Men jag undrar varför dina videos börjat hacka så mycket?
Har en till fråga… var kan man köpa en sådan långpanna som du använde till rulltårtan? Den utan rundade kanter.
Kram!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mikaela
3 years ago

Hej! Vad roligt! Det gläder mig! Det hackar inte för mig? Har du kanske haft dålig mottagning när du kollat? Jag köpte den plåten på Leilas General store. 🙂 Kram!

Magda
Magda
3 years ago

Wow, vilken tårta! Den ska jag prova till nästa helgs kalas. Kan man göra den dagen innan, eller blir den torr om den står i kylskåpet över natten?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Magda
3 years ago

Du kan absolut göra den dagen innan! Låt den stå framme en liten stund innan servering bara, detta för att smörkrämen gärna blir hård i kylskåp. 🙂 Kram! <3

Linette
Linette
3 years ago

Har gräddat botten här nu. Hur förvarar jag den bäst om jag vill göra klart tårtan imorgon?

nouw.com/byjasmineitaliano
nouw.com/byjasmineitaliano
3 years ago

Man kan förvara bottnen till dagen efter, genom att plasta in bottnen ordentligt så att bottnen inte blir torr!

Caroline
Caroline
3 years ago

Hej Frida!

Den ser jättegod ut! Har du prövat att frysa in den?

Vänligen
Caroline

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Hej! Går det att göra med en 24cm? Vad ska man tänka på med tiden?

Ellen
Ellen
3 years ago

Hej!
Funkar det att göra denna tårta glutenfri? 🙂

Johanna Larsson
Johanna Larsson
3 years ago

Hej, du skriver att du ska testa med hallon mellan lagrena nästa gång, har du gjort det? Sådana fall hur mkt och i vilket steg lägger du i dom? Färska eller frusna och med något mer eller bara dom? 🙂 låter som en fantastiskt tårta men hade gärna fått ib lite mer syra när det är så mkt choklad 🙂 tack på förhand

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna Larsson
3 years ago

Hej! Jag har provat med hallon i tårtan, blir så himla gott. Jag använde färska hallon som jag bara tryckte ner i fyllningen mellan varje lager. Ca. 100 gram hallon på varje botten. Kram <3

Jessica
Jessica
Reply to  Frida Skattberg
2 years ago

Hej! Jag har gjort tårtan idag med ett lager sockerfri hallonsylt ovanpå smörkrämen mellan lager (dock inte på det översta, såklart). Blev hur bra som helst!

Anna
Anna
3 years ago

Åh denna tårta låter så god och ska testa på att baka den till min födelsedag Jag har hört att det är lite knepigt att göra smörkräm då den lätt skär sig, har du några tips ? Sedan hinner jag inte göra den samma dag och min fråga är om den kan stå i kylskåp över natten? Tacksam för svar!

Therese
Therese
3 years ago

Hej 🙂 Om jag vill göra tårta i en större form ska jag bara dubbla receptet ? Å hur länge tror du den behöver i ugnen ?:)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Therese
3 years ago

Hur stor form? Jag tror säkert att 1.5 x receptet funkar fint. Tiden i formen är ungefär densamma. 🙂 Kram!

Mathilda
Mathilda
3 years ago

Hej! Min smet blev så fruktansvärt vattnig att den till och med läckte ur sin springform ska den vara så lös?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mathilda
3 years ago

Hej! Ja, den ska vara rinnig och lös i konsistensen! Men den bör inte läcka ur en form, om inte formen kanske är lite ojämn.. Kram!

Camilla
Camilla
3 years ago

Hej,
Vilken fantastisk tårta.
Vad är det för tyll du använder?

Caroline
Caroline
3 years ago

Bakade en födelsedagstårta efter ditt recept. Gjorde med jordgubbar både på och skivade inuti och dubblade satsen till en 24cm form. Den blev fantastisk. Bästa tårtan jag gjort enligt mannen. Tack för att du delade med dig av receptet. Det kommer användas igen! 🙂

Caroline
Caroline
3 years ago

Bakade en födelsedagstårta efter ditt recept. Gjorde med jordgubbar både på och skivade inuti och dubblade satsen för att använda en 24cm form. Tog ca 110min i ugnen vilket förvånade mig.
Men den blev fantastisk. Bästa tårtan jag gjort enligt mannen. Tack för att du delade med dig av receptet. Det kommer användas igen! 🙂

Millan
Millan
3 years ago

Så himla god och lyxig så att vi var tvungna att dricka ett glas bubbel till denna härliga chokladtårtatårtbottenreceptet fungerade utmärkt och bottnarna blev lagom tunga och lite kladdiga, gjorde botten några dagar innan, delade tårtan, la bakplåtspapper mellan och in i frysen, fungerade kanon! Gillar man choklad så gör denna tårta! Tack för receptet Frida och din video var till stor hjälp

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Millan
3 years ago

Åh vad roligt att höra!! Tack själv fina du. Kram <3

Jasmin
Jasmin
3 years ago

En fråga, kan man lägga smörkrämsfyllningen dagen innan i tårtan?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jasmin
3 years ago

Svar ja! 🙂

Catharina
Catharina
3 years ago

Vilken fantastisk god tårta!❤️ Smulade lite frysta hallon emellan lagren och hade mörk choklad med hallonsmak som sås. Garnerade med både smörkräm och frostingen som blev över ifrån dina morotscupcakes. Så gott!❤️
Dina recept är så goda!!!

Natasha Mari Obradovic
Natasha Mari Obradovic
2 years ago

Hej Frida,
Tack för alla härliga och roliga recept!

Kollar runt och fastnar slutligen för dina grundrecept, blir alltid rätt!

Själv körde jag mockarutsrecrpt till tårtbotten och delade den på 3 skivor o satte hallongrädde i mitten som avbrytare. Oj, oj, oj, silkeslen chokladsmörkräm!

Spacklad och klar!
Ikväll ska det firas – En tårta för Champions!

Kicki Olofsson
Kicki Olofsson
2 years ago

Hej! Din tårta ser otroligt god ut! Tänkte göra denna till nyår med en form på 26 cm. Dubblar jag receptet då och isåfall hur länge i ugnen? Kan jag göra den klar dagen innan? Tack på förhand.

J
J
Reply to  Kicki Olofsson
2 years ago

Undrar samma sak..:)

Alex
Alex
Reply to  Kicki Olofsson
1 year ago

PS: Jag gjorde min klar dagen innan och det gick bra!
Mvh Alex

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Hej! Jag har gjort denna tidigare och är supernöjd! Jag tänker nu göra en variant av den till nyårsafton – dock måste den då vara laktosfri. Är det något speciellt jag ska tänka på då? 🙂

Manuela
Manuela
2 years ago

Hej, jättefin tårta men min tårtbotten blev inte alls hög. Den blev kompakt så att jag fick göra en till tårtbotten för att försöka få lite höjd på tårtan. Vet du vad jag kan ha gjort för fel? Hälsningar, Manuela

Patricia
Patricia
2 years ago

Hur många personer räcker tårtan till? På ett ungefär 🙂

Oxen
Oxen
Reply to  Patricia
2 years ago

Varför har ingen svarat?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Oxen
2 years ago

Hej! Förlåt, har missat din kommentar! Den räcker till 8-10 personer. Kram! <3

Cecilia
Cecilia
2 years ago

Är inte så förtjust i smörkräm finns det något annat man kan ha i istället och som blir snyggt att spritsa?

Sarah
Sarah
Reply to  Cecilia
2 years ago

Marängsmörkräm! Kräver mer jobb men är inte lika sött som smörkräm 🙂

Weronica
Weronica
2 years ago

Jätte god tårta, tack för ett toppenrecept. Fråga, kan man göra bottnarna och frysa dem? För att ta fram o sätta ihop tårtan vid senare tillfälle?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Weronica
2 years ago

Hej! Vad roligt att du gillar den. Ja, det går jättebra att frysa bottnarna! Jag har alltid ett gäng bottnar i min frys för oväntat tårt-sug.. 🙂 Kram!

Dessan
Dessan
2 years ago

Hej undrar hur många delar man ska dela den i? Hur många lager så att säga är den i 3 delar?

Mvh Desirée

Linda
Linda
1 year ago

Vilken tårta!! Supergod. Dock gjorde jag lite modifiering. Bytte ut ett av lagren till en hallonmousse istället. Kände att jag annars skulle tycka att tårtan var lite för tung. Den blev fortfarande ganska mastig så nästa gång ska jag häva i lite mer hallon i moussen. Tack för ett supergott recept!
Mvh Linda

Alex
Alex
1 year ago

Måste vara något av det bästa jag ätit! Pappa tyckte att det var den godaste chokladtårtan ever 😂🥰 Du är så duktig!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Alex
1 year ago

Vad roligt att höra! Tack snälla <3

Sandy
Reply to  fridasbakblogg
1 year ago

Det är väldigt gott att ha en tårta men men hur länge dröjer det att göra en sån tårta

Liselotte Engdahl
Liselotte Engdahl
1 month ago

Går det bra att förbereda bottnen innan och frysa dom?

Liselotte Engdahl
Liselotte Engdahl
9 days ago

Vilken mörk choklad använder du?

Fridas Bakblogg

Nästa inlägg

En tårtsugen Valp

49
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x