Detta var på riktigt den godaste tårta jag ätit. I alla fall i chokladväg. Det är väldigt sällan jag äter chokladtårta, och än mer sällan som jag faktiskt bakar det. Varför vet jag inte. Men nu lär det bli ändring på det! För oj så roligt det är att baka tårta med massa god Choklad.
Missa inte filmen där jag bakar denna ljuvliga Chokladtårta.
Denna tårta är byggd av mastiga chokladbottnar. Liksom typiskt amerikanska, tunga och riktigt saftiga. Inga lätta och porösa bottnar. Sedan en chokladsmörkräm som du hittar på varje lager av tårtan. Sedan har jag även spacklat tårtan med samma chokladsmörkräm och gjort en glasyr på mörk choklad som jag hällt över tårtan. Till slut har jag toppat med färska hallon. Oj så gott det blev! Nästa gång ska jag dock ha hallon mellan lagren också, för extra syra.
Chokladtårta med hallon, 10 bitar:
Ingredienser Chokladbottnar:
50 g smör
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1.25 dl mjölk
1.25 dl kokhett vatten
Ingredienser Chokladsmörkräm:
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
200 g mjölkchoklad
1 nypa salt
Ingredienser Chokladglasyr:
50 g mörk choklad (70%)
25 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 18 cm springform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä höga kanter.
Smält smöret och låt stå åt sidan.
Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål.
Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om.
Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet.
häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt sedan svalna helt. Om den sjunker ihop lite i mitten så kan den svalna upp och ned på plant underlag – då jämnar den ut sig.
Dela sedan chokladbotten i tre jämnstora bottnar och lägg åt sidan.
Chokladsmörkräm: Hacka mjölkchokladen och smält den på låg värme på spisen. Låt stå.
Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt sedan mjölkchokladen samt saltet och vispa i ytterligare ett par minuter.
Sätt ihop tårtan: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och fyll med lite smörkräm. Upprepa till sista botten. Spackla sedan tårtan med chokladsmörkrämen (spara lite till garnering) och ställ sedan in tårtan i kylskåp.
Chokladglasyr: Smält chokladen på låg värme på spisen och rör sedan ner smöret. Rör tills allt smör smält. Låt svalna en aning.
Tag ut tårtan ur kylen och häll försiktigt över glasyren. Bred ut med en spatel så att det droppar ner längs kanterna på tårtan.
Garnering: Spritsa ut den sista chokladsmörkrämen över chokladglasyren och toppa sedan med färska bär. Gärna hallon.
Tårtan förvaras i kylskåpet. Låt stå framme i rumstemperatur ett par minuter innan servering.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Glöm inte att klicka på hjärtat här nedan ifall ni vill se mer tårtor här på bloggen.
Wow, vilken tårta! Denna kommer jag att använda till helgens två två tillställningar då jag fyller 25 (en fest för vänner och ett släktkalas). Verkar vara en perfekt tårta då man har dåligt med tid samma dag och behöver kunna förbereda dagen innan! Tack för ett toppen-recept! Det är underbart att du filmar när du bakar för det underlättar i sin planering och är en bra inspiration till sin egen bakning! Kram
Jag såg att tredje puffen till höger hade lite mjöl på sig var det något du gjorde medvetet för bättre smak. Helsingborg Karrin
den ser väldigt god ut!
Den är supergod!! 🙂
Hej Frida! Älskar din blogg, dina recept och dina videos. Så mysiga o inspirerande.
Men jag undrar varför dina videos börjat hacka så mycket?
Har en till fråga… var kan man köpa en sådan långpanna som du använde till rulltårtan? Den utan rundade kanter.
Kram!
Hej! Vad roligt! Det gläder mig! Det hackar inte för mig? Har du kanske haft dålig mottagning när du kollat? Jag köpte den plåten på Leilas General store. 🙂 Kram!
Wow, vilken tårta! Den ska jag prova till nästa helgs kalas. Kan man göra den dagen innan, eller blir den torr om den står i kylskåpet över natten?
Du kan absolut göra den dagen innan! Låt den stå framme en liten stund innan servering bara, detta för att smörkrämen gärna blir hård i kylskåp. 🙂 Kram! <3
Har gräddat botten här nu. Hur förvarar jag den bäst om jag vill göra klart tårtan imorgon?
Man kan förvara bottnen till dagen efter, genom att plasta in bottnen ordentligt så att bottnen inte blir torr!
Hej Frida!
Den ser jättegod ut! Har du prövat att frysa in den?
Vänligen
Caroline
Hej! Går det att göra med en 24cm? Vad ska man tänka på med tiden?
Hej!
Funkar det att göra denna tårta glutenfri? 🙂
Hej, du skriver att du ska testa med hallon mellan lagrena nästa gång, har du gjort det? Sådana fall hur mkt och i vilket steg lägger du i dom? Färska eller frusna och med något mer eller bara dom? 🙂 låter som en fantastiskt tårta men hade gärna fått ib lite mer syra när det är så mkt choklad 🙂 tack på förhand
Hej! Jag har provat med hallon i tårtan, blir så himla gott. Jag använde färska hallon som jag bara tryckte ner i fyllningen mellan varje lager. Ca. 100 gram hallon på varje botten. Kram <3
Hej! Jag har gjort tårtan idag med ett lager sockerfri hallonsylt ovanpå smörkrämen mellan lager (dock inte på det översta, såklart). Blev hur bra som helst!
Åh denna tårta låter så god och ska testa på att baka den till min födelsedag Jag har hört att det är lite knepigt att göra smörkräm då den lätt skär sig, har du några tips ? Sedan hinner jag inte göra den samma dag och min fråga är om den kan stå i kylskåp över natten? Tacksam för svar!
Hej 🙂 Om jag vill göra tårta i en större form ska jag bara dubbla receptet ? Å hur länge tror du den behöver i ugnen ?:)
Hur stor form? Jag tror säkert att 1.5 x receptet funkar fint. Tiden i formen är ungefär densamma. 🙂 Kram!
Hej! Min smet blev så fruktansvärt vattnig att den till och med läckte ur sin springform ska den vara så lös?
Hej! Ja, den ska vara rinnig och lös i konsistensen! Men den bör inte läcka ur en form, om inte formen kanske är lite ojämn.. Kram!
Hej,
Vilken fantastisk tårta.
Vad är det för tyll du använder?
Bakade en födelsedagstårta efter ditt recept. Gjorde med jordgubbar både på och skivade inuti och dubblade satsen till en 24cm form. Den blev fantastisk. Bästa tårtan jag gjort enligt mannen. Tack för att du delade med dig av receptet. Det kommer användas igen! 🙂
Bakade en födelsedagstårta efter ditt recept. Gjorde med jordgubbar både på och skivade inuti och dubblade satsen för att använda en 24cm form. Tog ca 110min i ugnen vilket förvånade mig.
Men den blev fantastisk. Bästa tårtan jag gjort enligt mannen. Tack för att du delade med dig av receptet. Det kommer användas igen! 🙂
Så himla god och lyxig så att vi var tvungna att dricka ett glas bubbel till denna härliga chokladtårtatårtbottenreceptet fungerade utmärkt och bottnarna blev lagom tunga och lite kladdiga, gjorde botten några dagar innan, delade tårtan, la bakplåtspapper mellan och in i frysen, fungerade kanon! Gillar man choklad så gör denna tårta! Tack för receptet Frida och din video var till stor hjälp
Åh vad roligt att höra!! Tack själv fina du. Kram <3
En fråga, kan man lägga smörkrämsfyllningen dagen innan i tårtan?
Svar ja! 🙂
Vilken fantastisk god tårta!❤️ Smulade lite frysta hallon emellan lagren och hade mörk choklad med hallonsmak som sås. Garnerade med både smörkräm och frostingen som blev över ifrån dina morotscupcakes. Så gott!❤️
Dina recept är så goda!!!
Hej! Din tårta ser otroligt god ut! Tänkte göra denna till nyår med en form på 26 cm. Dubblar jag receptet då och isåfall hur länge i ugnen? Kan jag göra den klar dagen innan? Tack på förhand.
Undrar samma sak..:)
PS: Jag gjorde min klar dagen innan och det gick bra!
Mvh Alex
Hej! Jag har gjort denna tidigare och är supernöjd! Jag tänker nu göra en variant av den till nyårsafton – dock måste den då vara laktosfri. Är det något speciellt jag ska tänka på då? 🙂
Hej, jättefin tårta men min tårtbotten blev inte alls hög. Den blev kompakt så att jag fick göra en till tårtbotten för att försöka få lite höjd på tårtan. Vet du vad jag kan ha gjort för fel? Hälsningar, Manuela
Hur många personer räcker tårtan till? På ett ungefär 🙂
Varför har ingen svarat?
Hej! Förlåt, har missat din kommentar! Den räcker till 8-10 personer. Kram! <3
Är inte så förtjust i smörkräm finns det något annat man kan ha i istället och som blir snyggt att spritsa?
Marängsmörkräm! Kräver mer jobb men är inte lika sött som smörkräm 🙂
Jätte god tårta, tack för ett toppenrecept. Fråga, kan man göra bottnarna och frysa dem? För att ta fram o sätta ihop tårtan vid senare tillfälle?
Hej! Vad roligt att du gillar den. Ja, det går jättebra att frysa bottnarna! Jag har alltid ett gäng bottnar i min frys för oväntat tårt-sug.. 🙂 Kram!
Hej undrar hur många delar man ska dela den i? Hur många lager så att säga är den i 3 delar?
Mvh Desirée
Vilken tårta!! Supergod. Dock gjorde jag lite modifiering. Bytte ut ett av lagren till en hallonmousse istället. Kände att jag annars skulle tycka att tårtan var lite för tung. Den blev fortfarande ganska mastig så nästa gång ska jag häva i lite mer hallon i moussen. Tack för ett supergott recept!
Mvh Linda
Måste vara något av det bästa jag ätit! Pappa tyckte att det var den godaste chokladtårtan ever 😂🥰 Du är så duktig!
Vad roligt att höra! Tack snälla <3
Det är väldigt gott att ha en tårta men men hur länge dröjer det att göra en sån tårta
Går det bra att förbereda bottnen innan och frysa dom?
Vilken mörk choklad använder du?
Hej Frida!
Jag har bakat denna tårtan i mitt barns 16 år födelsedag och han är helt nöjd med den.
Dina recept är så fina och enkla, jag har provat massor bakelse recept i din blogg.
Fråga dig en sak om man baker gluten och laktosfri, vad man kan tanka på.