Hemlagad pizza! Med en bra pizzadeg som grund kan du göra pizzor där en köpt pizza inte har någon chans. Denna är vegetarisk – men fyllning väljer du givetvis själv.
Denna pizza gjorde min man och jag var skeptiskt på sättet han gjorde denna. Jag sade lite lätt irriterat “Robert! Denna är överjäst!!!”. Flinande körde han in den på den heta plåten i ugnen och sade “vänta så ska du få se”. Och resultatet? Det blev den GODASTE pizza jag någonsin har ätit. På riktigt alltså! Och tro mig, jag har provat pizza hela vägen till italien, och längre ändå.
Vad han gjorde, som jag aldrig tidigare gjort, var att han jäste den efter att han hade toppat med fyllningen. Den jäste på spisen som var riktigt het. Därför trodde jag även att pizzan var överjäst. Men den blev perfekt. Krispig, seg och härlig.
Hemlagad Pizza, 1 plåt:
Ingredienser Pizzadeg:
50 g jäst
3 dl vatten
0.5 dl olja
6 d vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk strösocker
Topping:
0.5 burk tomatkross
1 stor vitlöksklyfta
2 buffelmozzarella
2 dl riven ost
salt & svartpeppar efter smak
+ ruccola
+ körsbärstomater
+ parmesan
Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt sedan ljummet vatten, olja, salt, strösocker och vetemjöl – lite i taget. Arbeta ihop en smidig deg. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°c och sätt in en plåt eller baksten i mittendelen av ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakplåtspapper på plåt. Drag ut degen så att den täcker plåten och toppa sedan med tomatsås. Riv sedan vitlöken över tomatsåsen. Krama ur mozzarellan ordentligt och smula den över pizzan. Toppa sedan med den rivna osten, salt och lite svartpeppar. Låt sedan jäsa i 10-15 minuter, gärna på den heta spisen (på plattorna).
Skjutsa in pizzan på den heta plåten/stenen i ugnen och grädda i ca. 10-15 minuter. Tag ut och toppa med ruccola, halverade körsbärstomater och lite hyvlad parmesan.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Hej Frida! Du skriver ju att du äter vegetariskt, men vad tänker du om att använda gelatin? Äter du det eller kan du baka med det och undvika att äta det själv? Kram och tack för en superbra blogg! 🙂
Jag äter inget kött alls. Och vad gäller gelatin så undviker jag det i den mån jag kan! Det är inte så ofta som jag äter det själv. Väääldigt sällan faktiskt. Men det förekommer. Kram <3
Hej! Älskar dina recept!
Hm, är du säker på att det står rätt mjölmängd här? Jag gjorde nämligen pizza igårkväll på 25 g jäst och hade då 5 dl mjöl… Tänkte det var bäst att dubbelkolla… ❤️
Hej! Mjölmängden stämmer bra! 🙂
Hej, kan du inte göra ett inlägg om bakmaskiner? Vad du själv använder för någon, och vad du rekommenderar i olika prisklasser? Skulle vara intressant och till stor hjälp vid köp!
Det ska jag absolut göra! Tack snälla för tips!! Kram 🙂
Hej !
Hemlaglad vad är det????
Stavfel på rubrik t pizzan……
Oj, hjälp! Har inte sett det.. Så det kan bli ibland. Tack snälla för att du påpekade det! Kram på dig <3
Hej hej! Först och främst vill jag bara tacka för en helt underbar blogg! Jag fullkomligt älskar dina recept 🙂 Jag har en fråga gällande att låta pizzan gäsa på de heta spisplattorna. Hur gör man om man har en spis med induktionshäll?
Hej! Vi har en spis med induktionshäll! Grejen är att spisen inte ska vara på (alltså själva “plattorna”), utan att den blir het av ugnen som står på hög värme. Så det är på det viset jag menar 🙂 Förstår du? Tusen tack och stor kram!! <3
Hej! Kan man efter första jäsningen förvara degen i kylen i några timmar? För att sedan ta ut den ur kylen och baka ut den och göra sista jäsningen som du skriver.
/Hanna