Rustikt Grytbröd med Parmesan och goda kryddor gör sig fint på middagsbordet, till frukost eller som kvällsmacka. Skorpan blir krispig tack vare att brödet gräddas i en gjutjärnsgryta, och inkråmet blir segt och härligt. Det bästa? Brödet är knådfritt!
Brödet blir stort och räcker till många. Du kan även baka ut degen som mindre bröd liknande frallor. Även de kan- och bör gräddas i gjutjärnsgryta för att få den där härligt frasiga skorpan.
Grytbröd med Parmesan, 1 bröd:
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
0.5 dl olivolja
12 dl vetemjöl
2 tsk salt
Garnering:
1 dl finriven parmesan
1 tsk lökpulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad persilja
0.5 tsk svartpeppar
Gör så här:
Lös jästen i vattnet i en stor skål.
Blanda ner de övriga ingredienserna och rör tills du fått en deg.
Du behöver inte röra för mycket – och du behöver inte knåda degen.
Plasta skålen och låt stå i rumstemperatur för att jäsa i 2-3 h, till dubbel storlek.
Sätt sedan in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 250°c. Låt grytan hettas upp ordentligt i åtminstone 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och forma den till ett runt bröd – var försiktig så att du inte slår ut luften ur degen.
Lägg sedan ner degen i grytan, toppa med parmesan och alla kryddor. Lägg sedan på locket och ställ in grytan i ugnen igen.
Sänk värmen till 225°c och grädda brödet i ca. 30 minuter. Låt sedan brödet svalna i grytan.
Givetvis kan du toppa med en annan finriven ost och andra kryddor om du så önskar. Men denna kryddblandning ihop med parmesanen blir ljuvligt god.
Det verkar både gott och lätt att göra!
Det borde väl funka med annan gryta också? Har ingen gjutjärn, knappt nån annan gryta heller faktiskt. Men jag har en glasform med lock, den är rund och relativt djup. Det borde väl gå?
Det funkar! Blir inte riktigt samma frasighet i skorpan men det blir gott ändå! Se bara till så att grytan klarar av 250 grader. Kram!
Detta är ett stort bröd. Hu stor gryta hade ni?
Jag gräddade i en 5-liters gryta 🙂
Later jattegott! Funderar ocksa pa om det skulle kunna ga att gradda i vanlig ugn, sarskilt om man gor mindre frallor? Eller blir det ingen bra skorpa da?
Hej! Det går jättebra. Det blir inte riktigt samma skorpa, men det blir supergod ändå! 🙂