Polkamaränger borde vara självklart på alla gottebord i jul. De blir frasiga på ytan och härligt sega inuti. Med ett par droppar pepparmyntsolja blir dessa friska och ljuvligt goda.
Visst blir de fina med krossad polkagris strösslas på toppen? De ser liksom lite juligt krispiga ut.
Polkamaränger, 50 små:
Ingredienser:
3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 dl krossad polkagris
ev. 2-3 droppar pepparmyntsolja
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 100°c varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper.
Sätt en rostfri bunke över vattenbad och vispa upp ägg och strösocker i bunken.
Vispa tills marängsmeten nått en temperatur av 65°c. Tag då bort från värmen och fortsätt vispa (gärna med elvisp eller köksmaskin) tills marängen är helt sval och du ser tydliga spår efter vispen i smeten.
Spritsa ut 50 jämnstora maränger på plåten och strö sedan över krossad polkagris.
Torka mitt i ugnen i ca. 1 h. Låt sedan stå på eftervärme tills ugnen svalnat helt.
Marängerna förvaras torrt i en lufttät kakburk med lock.