Julbak

Såhär lyckas du med dina Lussekatter

Här får du mina bästa tips och råd för att lyckas med dina Lussebullar.
Aldrig mer torra och tråkiga lussekatter.

Kika gärna på videon här ovan för att se hur jag bakar mina Lussebullar.

Hur du lyckas med supersaftiga Lussebullar:

  • Blötlägg russin minst 1 h före bakning:
    Russin är torkad frukt (vindruvor). Och torkad frukt drar åt sig väldigt mycket vätska. Så om du trycker fast torkade russin på dina lussebullar så kommer de att dra åt sig vätska ur lussebullarna vilket kommer att bidra till att bullarna kan bli torra.
  • Använd alltid rumsvarmt smör:
    Baka alltid på rumsvarmt smör! Om du smälter smöret så kommer det att uppfattas som extra degvätska. Det kommer att leda till att du tillsätter mer mjöl då degen är för kladdig – vilket i sin tur leder till att bullarna blir kompakta och torra. Så, alltid rumsvarmt smör!
  • Baka på kall degvätska:
    Att baka på kall degvätska har många fördelar. Jäsningen kommer inte igång så länge du knådar degen vilket gör att degen blir mer lättarbetad. En ojäst deg är alltid enklare att jobba med än en jäst deg. Det kommer att göra det enklare för dig att få fina lussebullar. På så vis kan du baka klart bullarna och bara låta de jäsa på plåten innan de ska in i ugnen. En jäsning räcker! Det minskar också risken för överjästa bullar.
  • Grädde:
    Byt ut en del degvätska mot vispgrädde. Fettet från grädden bidrar till saftighet i degen vilket kommer att ge mjuka och saftiga bullar.

 

Har du några tips att dela med dig av? Skriv dem gärna i kommentarsfältet! 🙂

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
6 years ago

Tack för tips! Har just precis bakat klart mina lussebullar till i morgon, så jag får använda dina tips nästa gång. Jag måste bara fråga, om man nu har kall degvätska, hur länge ska dom jäsa?

Lovisa
Lovisa
6 years ago

Jag byter alltid ut kesellan/kvargen mot Philadelphia – SÅ gott!! Bullarna blir alltid fantastiskt fluffiga och goda

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lovisa
6 years ago

Mums!! Älskar philadelphia. Ska prova det vid nästa lussebak! 🙂

Eva
Eva
4 years ago

Jag löser upp saffranet i 1 msk konjak för mer saffranssmak

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Eva
4 years ago

Det hade jag också gjort om jag haft någon form av alkohol hemma! Kram <3

Johanna
Johanna
4 years ago

Eftersom jag är känslig mot mjölk så bakar jag sen flera år tillbaka på Havredryck å jag tycker allt blir såå mycket saftigare!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
4 years ago

Kul att du hittat det som funkar bäst för dig! Ska prova med havremjölk framöver. 🙂 Kram <3

Matilda
Matilda
4 years ago

Mitt tips är att pensla med ägg efter de kommit ut från ugnen. Tycker dem blir glansiga då och håller fukten innanför

Jenny
Jenny
4 years ago

Jag bakade dessa i helgen och måste säga att de var de fluffigaste och godaste lussebullar jag nånsin ätit. Jag erkänner att jag var lite skeptisk, både mot kall degvätska och bara en jäsning, men alltså himmel vad goda dom var när de kom ut från ugnen . Och så enkla att baka ut. För övrigt har jag aldrig misslyckats med något av dina recept, de är alltid lika goda och enkla att baka!

Sandra
Sandra
4 years ago

Hej, jag har tidigare bakat lussebullar/lussekatter med kesella då jag tycker dom blir saftigare då. Men nu har vi upptäckt att ena barnet inte tål mjölkprotein- finns det något bra mjölkfritt alternativ man kan använda istället? Intentionen är att baka på havremjölk eller sojamjölk och margarin, kan man använda någon mjölkfri grädde i degen istället för vispgrädde? Och vilken är mest lämpad till det i så fall?
Med vänlig hälsning,
Sandra

Yorkshireterrier

Nästa inlägg

Influensatider

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x