Julbak

Pepparkaksdeg – Recept

Att göra egen pepparkaksdeg är enkelt. Det har min mamma lärt mig. Hon har också lärt mig att inga pepparkakor är så goda som de du bakar på egen deg. Givetvis finns där inte heller någon pepparkaksdeg som går att jämföra med en hemgjord.

PepparkaksdegDenna deg är den bästa jag bakat. Receptet är i grunden det vi bakade efter som små, men jag har gjort om det en liten aning. Pepparkakorna? Ja de blir tunna, frasiga och med massor av god pepparkakssmak.

Här ser ni en video på när jag gör denna ljuva Pepparkaksdeg. 

Pepparkaksdeg, 150 st kakor:

Ingredienser:
200 g smör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
0.5 msk kardemumma
1.5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
11 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden. Rör ihop och häll över i en stor bunke.
Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det – lite i taget i degen. Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg. Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten. Degen håller i kylskåp i 2 veckor.

Baka Pepparkakor: Sätt ugnen på 200°C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på väl mjölat bakbord. Stansa sedan ut kakor med kakstansar. Grädda mitt i ugnen i ca. 5 minuter.

Pepparkaksdeg
Hoppas att ni ska gilla receptet. ♥

Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
3 years ago

Denna pepparkaksdeg är perfekt! Goda och lagom kryddiga. De går att kavla riktigt tunt, blir spröda och smälter i munnen!!
Tack snälla Frida för ett fantastiskt recept! 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
3 years ago

Vad roligt att du gillar det! Tack själv. Kram <3

Madeleine
Madeleine
3 years ago

Helt fantastiskt recept! Suuupergoda pepparkakor! Dock blev de 216 st pepparkakor för min del av den här degen

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Madeleine
3 years ago

Hej! Vad roligt att du gillade dem. Ja, det är svårt att skriva ett visst antal då det beror på hur stora man gör dem. Men det gjorde säkert inget att du fick ut så många! Kram goding! <3

AnIta Ekman
AnIta Ekman
3 years ago

Hoppas jag får.fint resultat. ..
Kram i förskott från.Rimini

b.i
b.i
2 years ago

Ingefära? Färsk?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  b.i
2 years ago

Torkad, malen! Ska skriva till det, tack. <3

Sanna
Sanna
2 years ago

Hej. Går denna deg att frysa?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sanna
2 years ago

Ja! 🙂

Josefine
Josefine
2 years ago

Hej 🙂 såg precis när du gjorde egen pepparkakskrydda och blev så sugen på att testa detta. Tänkte då om man skulle baka egna pepparkakor och såg detta recept. Men har du ett recept där du bakar med dina egna kryddor eller hur mycket behövs om man skulle baka efter detta? 🙂
Ha en fin dag kram

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Josefine
2 years ago

Hej! Vad roligt! Jag tar 2-3 msk av min egen krydda till min pepparkaksdeg. Till en mjuk pepparkaka tar jag 1.5-2 msk. 🙂 Kram!

Erika
Erika
2 years ago

Hej!
Tänkte baka pepparkakor i helgen och har färdig krydda i skafferiet. Blir det samma sak och hur mycket ska man ta? 5.5 msk som det sammanlagda?

Aylie
Aylie
2 years ago

Det er inget pepper i degen? Er det korrekt? At pepperkaker inte ska ha något pepper?

Hanna
Hanna
Reply to  Aylie
2 years ago

Haha jag håller med dig det är skit roligt att fet heter pepparkakor men nej det ska inte vara någon peppar i degen. Lustigt..

Emelie
Emelie
2 years ago

Hej

Jag har alla ingredienser hemma, förutom farinsocker. Jag har rörsocker. Funkar det istället…?

Magdalena
Magdalena
2 years ago

Hejsan! Farinsocker, är de det torra och blöta man ska ha? Mvh magdalena

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Magdalena
2 years ago

Brun farin strö! 🙂

Erika
Erika
2 years ago

Åh nej! Råkade baka på vetemjöl special! Vad kommer hända nu? Den smakade ju gott i alla fall ☺️

Ninni
Ninni
2 years ago

Hej Frida!
Tack för fina recept!
Ditt recept på pepparkaksdeg, går det att använda det när man ska göra pepparkakshus eller krävs det en fastare deg för att få bästa resultat?

Emma
Emma
2 years ago

Hej! Står med degen nu. Doftar magiskt men jag har lyckats få den väldigt rinnig. Vad har jag gjort för fel?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
2 years ago

Hej! Blev den bra efter en natt i kylskåp? Den blir inte som en riktigt bra deg förrän den fått sätta sig över natten.. 🙂 Kram!

Johanna
Johanna
2 years ago

Hej Frida!

Jag tänkte bryta min tradition där jag bakar mitt gamla recept från min farmor och testa ditt recept i år! Ditt verkar vara så himla gott också! ♡ Dock så undrar jag om det går att halvera receptet? ☆ Kram

Susanne Wanberg
Susanne Wanberg
1 year ago

Gjorde denna nu och skäms för all färdig deg jag köpt…denna var sååååå mycket godare..barnen sa att det var dom godaste pepparkakorna dom ätit…gjorde även din pepparkakskrydd blandning som gjorde allt..tusen tack för ett bra recept

Jennie Grönberg
Jennie Grönberg
10 months ago

Hej,
Skulle vilja veta ifall den går att göra mjölkfri?
Tack på förhand! 🤩

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Jennie Grönberg
10 months ago

Absolut! Byt ut smör och vispgrädde mot mjölkfria alternativ! 🙂

Erika
Erika
10 months ago

Hej! Kan man byta ut farinsockret mot vanligt strösocker? 😊

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
10 months ago

Det funkar!

Louise
Louise
10 months ago

Jag tog mörkt muscovadosocker istället för farin 🙂 hoppas det blir gott ändå! Barnen är otroligt pepp på bakning imorgon!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Louise
10 months ago

Det blir säkert supergott!! 🙂

Kladdkaka med spindelnät

Nästa inlägg

Kladdkaka med spindelnät

29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x