Att göra egen pepparkaksdeg är enkelt. Det har min mamma lärt mig. Hon har också lärt mig att inga pepparkakor är så goda som de du bakar på egen deg. Givetvis finns där inte heller någon pepparkaksdeg som går att jämföra med en hemgjord.
Denna deg är den bästa jag bakat. Receptet är i grunden det vi bakade efter som små, men jag har gjort om det en liten aning. Pepparkakorna? Ja de blir tunna, frasiga och med massor av god pepparkakssmak.
Här ser ni en video på när jag gör denna ljuva Pepparkaksdeg.
Pepparkaksdeg, 150 st kakor:
Ingredienser:
200 g smör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
0.5 msk kardemumma
1.5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
11 dl vetemjöl
Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden. Rör ihop och häll över i en stor bunke.
Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det – lite i taget i degen. Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg. Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten. Degen håller i kylskåp i 2 veckor.
Baka Pepparkakor: Sätt ugnen på 200°C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på väl mjölat bakbord. Stansa sedan ut kakor med kakstansar. Grädda mitt i ugnen i ca. 5 minuter.
Hoppas att ni ska gilla receptet. ♥
Denna pepparkaksdeg är perfekt! Goda och lagom kryddiga. De går att kavla riktigt tunt, blir spröda och smälter i munnen!!
Tack snälla Frida för ett fantastiskt recept! 🙂
Vad roligt att du gillar det! Tack själv. Kram <3
Helt fantastiskt recept! Suuupergoda pepparkakor! Dock blev de 216 st pepparkakor för min del av den här degen
Hej! Vad roligt att du gillade dem. Ja, det är svårt att skriva ett visst antal då det beror på hur stora man gör dem. Men det gjorde säkert inget att du fick ut så många! Kram goding! <3
Hoppas jag får.fint resultat. ..
Kram i förskott från.Rimini
Ingefära? Färsk?
Torkad, malen! Ska skriva till det, tack. <3
Hej. Går denna deg att frysa?
Ja! 🙂
Hej 🙂 såg precis när du gjorde egen pepparkakskrydda och blev så sugen på att testa detta. Tänkte då om man skulle baka egna pepparkakor och såg detta recept. Men har du ett recept där du bakar med dina egna kryddor eller hur mycket behövs om man skulle baka efter detta? 🙂
Ha en fin dag kram
Hej! Vad roligt! Jag tar 2-3 msk av min egen krydda till min pepparkaksdeg. Till en mjuk pepparkaka tar jag 1.5-2 msk. 🙂 Kram!
Hej!
Tänkte baka pepparkakor i helgen och har färdig krydda i skafferiet. Blir det samma sak och hur mycket ska man ta? 5.5 msk som det sammanlagda?
Det er inget pepper i degen? Er det korrekt? At pepperkaker inte ska ha något pepper?
Haha jag håller med dig det är skit roligt att fet heter pepparkakor men nej det ska inte vara någon peppar i degen. Lustigt..
Hej
Jag har alla ingredienser hemma, förutom farinsocker. Jag har rörsocker. Funkar det istället…?
Hejsan! Farinsocker, är de det torra och blöta man ska ha? Mvh magdalena
Brun farin strö! 🙂
Åh nej! Råkade baka på vetemjöl special! Vad kommer hända nu? Den smakade ju gott i alla fall ☺️
Hej Frida!
Tack för fina recept!
Ditt recept på pepparkaksdeg, går det att använda det när man ska göra pepparkakshus eller krävs det en fastare deg för att få bästa resultat?
Hej! Står med degen nu. Doftar magiskt men jag har lyckats få den väldigt rinnig. Vad har jag gjort för fel?
Hej! Blev den bra efter en natt i kylskåp? Den blir inte som en riktigt bra deg förrän den fått sätta sig över natten.. 🙂 Kram!
Hej Frida!
Jag tänkte bryta min tradition där jag bakar mitt gamla recept från min farmor och testa ditt recept i år! Ditt verkar vara så himla gott också! ♡ Dock så undrar jag om det går att halvera receptet? ☆ Kram
Gjorde denna nu och skäms för all färdig deg jag köpt…denna var sååååå mycket godare..barnen sa att det var dom godaste pepparkakorna dom ätit…gjorde även din pepparkakskrydd blandning som gjorde allt..tusen tack för ett bra recept
Hej,
Skulle vilja veta ifall den går att göra mjölkfri?
Tack på förhand! 🤩
Absolut! Byt ut smör och vispgrädde mot mjölkfria alternativ! 🙂
Hej! Kan man byta ut farinsockret mot vanligt strösocker? 😊
Det funkar!
Jag tog mörkt muscovadosocker istället för farin 🙂 hoppas det blir gott ändå! Barnen är otroligt pepp på bakning imorgon!
Det blir säkert supergott!! 🙂
Jag har gjort egen pepparkakskrydda efter recept från din senaste bok Julbak deluxe, om jag vill göra denna degen med den hur mkt ska jag ta av den då?