Att baka bröd på grillen, ja det gjorde jag för ett par dagar sedan. Och det receptet finner ni här. Men nu mina vänner, nu har jag bakat ett riktigt bröd på grillen. Alltså ett helt bröd. En limpa. en rustik Limpa i en gjutjärnsgryta.
Jag kan, med handen på hjärtat säga att detta bröd är det godaste jag någonsin bakat. Med en fantastiskt krispig skorpa och ett segt, ljuvligt gott inkråm så blev detta bara ett perfekt bröd.
I denna gryta bakade jag mitt bröd.
När brödet expanderat ordentligt och fått en skorpa i gjutjärnsgrytan så lade jag det direkt på grillgallret. Ser ni så fint det blev? Detta är alltså ovansidan av brödet. Och det ser likadant ut på undersidan.. 🙂
Bröd på grillen, 1 stor limpa:
- 0.5 paket färsk jäst
- 4 dl vatten, ljummet
- 0.5 dl olivolja
- 5-7 dl vetemjöl special
- 1 msk salt
Gör så här:
- Börja med att blanda alla ingredienser i en bunke till din assistent (funkar att knåda för hand också). Arbeta degen i maskin i 10 minuter. * Degen ska vara klibbig men inte kladdig – alltså inte fastna på händerna men ändå inte vara torr.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Ställ en gjutjärnsgryta med lock på grillen, tänd grillen och låt bli riktigt varm – 250°C.
- Stjälp sedan ner degen i grytan och sätt på locket. Stäng även locket på grillen och grädda brödet i 20 minuter. Tag sedan av locket och låt gräddas till brödet fått en svag gyllene färg, ca. 15 minuter. Vält sedan brödet ur grytan och grilla färdigt tills det nått en innertemperatur om 94°C. Låt svalna innan du skär i brödet.
Lycka till med ditt grillade bröd. 🙂
Glöm inte att gilla inlägget på hjärtat nedanför ifall ni vill se fler liknande inlägg. Kram ♥
Såå coolt? Vill verkligen se fler inlägg med recept som kan göras ute på grillen!
Visst är det coolt? 🙂 Vad roligt!! Kram <3
Ser verkligen helt fantastisk ut!!