Chocolate chip cookies, den klassiska amerikanska kakan som vi i Sverige bara älskar. Gör gärna dubbelsats och frys in hälften av degen, så är det bara att ta fram, skiva upp och grädda när sötsuget smyger sig på!
Dessa Chocolate chip cookies är inspirerade från ett amerikanskt recept. De blir lite sega i kanterna och mjuka i mitten, fyllda med massa härlig choklad.
Hemligheten när du ska baka riktigt goda Chocolate chip cookies? – Att rulla en stor boll av kakdeg och sedan dra bollen åt två olika håll så att den delar sig på mitten. Sedan lägger du varje bit av bollen med den släta sidan nedåt. Så av en boll ska det bli två kakor! Då blir den sådär härligt ojämn på ytan och gräddas perfekt i ugnen.
Chocolate chip cookies, 20 st:
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl chokladknappar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och äggula, rör om tills smeten går ihop.
Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.
Tillsätt 2/3 av chokladknapparna och arbeta in dem i degen.
Rulla 10 stora bollar av kakdegen, drag sedan isär alla bollar så att de delar sig på mitten och lägg med den ojämna sidan uppåt på en plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter, tag ut och lägg på resterande chokladknappar.
Låt svalna på plåten innan du flyttar dem.
Här ser ni hur jag bakar dessa Chocolate chip cookies.
Kakdeg över? – Rulla in den i plastfolie och skriv en liten lapp med anvisningar. Ge sedan bort rullen till en vän eller spara i frysen för framtida fikabesök. ♥
låter otroligt gott förstår inte vad du menar med att dra isär bollarna så att degen delar sig, snälla förklara igen för de här ska bakas snarast:))
Av degen rullar du 10 jämnstora bollar. Sen tar du en boll och håller med båda händerna, sedan drar du ut bollen så att den blir “längre” och till sist går av på mitten. Förstår du? Du delar helt enkelt bollen på mitten. Kram <3
Hej!
Så goda!!!!
Men mina blev inte så tunna som jag tänkt mig och som på bilden utan ganska tjocka och runda eftersom man inte plattade till dem något på plåten. Drog dock ut bollen som man skulle. Vad gjorde jag för fel?
Vad kan man lägga till i receptet om man vill göra mörka cookies? Och hur mycket? 🙂
1-2 msk kakao! Kram 🙂
Söndagseftermiddag, bestämde mig för att baka cookies. Detta va det första receptet jag fick upp på googlingen “amerikanska cookies”. Med resultat här på plåten skulle jag kalla det allt annat än amerikanska cookies utan snarare svenska småkakor med chokladbitar i. Inte blev dom sådär tunna och läckra som man tänker när man tänker cookies, utan istället fick jag små, 2cm tjocka kakor. Hände ingenting i ugnen, blev bara bränt. Dessa hamnar i soptunnan.
Hej! Vad tråkigt att dina kakor inte blev bra! Kanske hade du i lite för mycket mjöl? Det kan lätt bli så om måtten blir ordentligt packade. Eller så kanske din ugn inte är lika effektiv som min – eller tvärtom. Det kan bero på många faktorer! Men bättre lycka nästa gång! Stor kram! <3
Hej! Spelar det någon roll om man använder brun farin strö istället för farinsocker?
Bra blogg!!
Hej! Det spelar ingen roll! Tack snälla 🙂
Tips på om man vill ha plattare kakor är att ha bikarbonat istället för bakpulver Mycket goda kakor! Tack ☀️
Tack snälla för tips! Ha en härlig dag. <3
Hej!
Dessa kakor ser jättegoda ut och ska bakas snarast. Har bara en liten fråga angående chokladknapparna. Vart har du köpt dom?? Finns dom på en vanlig mataffär??
Hej! Vad roligt. Ja, de finns i de allra flesta matbutiker. De står bland bakingredienserna. Odense Chokladknappar. Fråga någon i butiken om du inte hittar dem. Och om din butik mot förmodan inte har Chokladknappar så kan du hacka en vanlig chokladkaka i lite mindre bitar. Kram till dig! 🙂
Hej
Jag vill bara undra om man kan göra detta till ett Cookie glasburk som present och hur man då gör med tanke på att i detta receptet skulle vissa av dem torra ingredienserna blandas enskilt med några av dem blöta ingredienserna, T.ex. så skulle man blanda sockret och smöret ihop innan man hällde i mjöl men det går ju inte om allt redan ligger ihop i en burk?
Kram
Hej! Det funkar bra att göra detta till en cookiemix. Det går bra att röra ihop alla ingredienser när du ska baka ut kakorna. Rör rumsvarmt smör krämigt, tillsätt sedan äggen och rör ihop. Och tillsätt sedan de torra ingredienserna! Då blir det också bra. Kram goding <3
Jag undrar 2 saker, blir de lika bra med vita el. blandade chokladknappar??
Och dessutom, måste man ha 3 dl choklad i?
Skulle gärna vilja minska på chokladmängden, men frågan är, blir de lika bra då???
Tack för ett helt suveränt recept på lättbakade och grymt goda cookies!
Vad roligt att du gillar dem! 🙂
jag hade inte chokladknappar så jag använde grovhackad choklad. Och det gick bra!
Ja det funkar super! Kram
Jag älska dig Frida
Oj oj oj, råkade värma up smöret och degen blev helt kladdigt! Ska det vara så?
Hej! Smöret ska endast vara rumsvarmt! 🙂
Jag råkade till och med smälta mitt smör men stoppade bara i extra vetemjöl och dom blev gudomliga
Vad roligt att höra! Ska prova så nästa gång 🙂 Kram!
Mina blev höga – dvs flöt inte ut och blev platta. Hade jag kanske lite för mycket mjöl eller bakpulver? Tycker konsistensen på kakdegen var bra dock…
Hej
Köpte choklad knappar på Ica Kvantum.
Kramar Lena
Jag minskade på mjölet till 4 dl och hackade 200 gram mörk choklad och blandade i. De behöver lite hjälp med tillplattning. Sjukt goda kakor blev det .
Det här med att dra isär bollarna. Är det liksom inte lättare att typ slänga in en liten bild på hur du menar?
Sen undrar jag om dessa cookies liknar dem man hittat på Subway? ☺️ Skulle så gärna vilja göra deras kakor hemma
En fråga: när man dragit isär degbollen i två delar, lägger man då samman delarna på plåten med de trasiga ändarna omlott eller bara så att de nuddar varandra? Har du någon bild på det momentet? Receptet bara måste provas!!! Ser så smarrigt ut!
Hej igen! SORRY första frågan! Nu läser jag igen och ser att bollarna man delar på blir ju två kakor och ska ju inte alls läggas tillbaka som en som jag fick för mig i första frågan jag ställde… Ikväll ska detta recept testas!
Hej!
Undrar hur man förvarar kakorna bäst?
Bakade idag & ska ha dom på mitt kalas om 1,5 vecka 🙂
Hej! Jag skulle frysa in dem 🙂 Kram!
Testade kakorna idag! Supergoda och helt perfekt timing även i vår lilla ugn.
Underbart! Tack för att du delar med dig. <3
Hej, ska baka dem imorgon och bjuda på mitt kalas på lördag. Måste dem stå i frysen under en natt? För att inte bli äckliga?
Hej! Nej, absolut inte. Du kan ha dem i en plastpåse eller en tätslutande kakburk med lock. Ha ett superfint kalas! Grattis. Stor kram <3
Går det att göra som sockerfria?
Jag har inte provat att göra just dessa sockerfria. Men har ett annat recept på sockerfria Chocolate chip cookies som kommer ut snart! Kram
Varför står de att ugnen ska va på 200 grader i receptet men 175 på din video? Blev lite förvirrad 🙂
Kan man frysa dem och dem är lika goda sen? Ska ha det till ett dop. Kan jag ta non stop i ist 🙂 tack för att du finns Frida 🙂
Hej, mina kakor gled ut till en enorm smulig, tunn pannkaka. Vad gör jag för fel?
Hej, mina kakor gled ut till en tunn, smulig pannkaka. Vad gör jag för fel?
Arbetade du ner det lite i taget med mjölet
Ner med allt mjöl samtidigt! 🙂
Hej. Mina cookies blev väldigt platta och tunna. Vet du kanske vad som blivit fel då?
Mvh Elina
Jag gjorde två olika sorters kakor Typ, jag gjorde de vanliga och åt som vanligt men till den andra smälte jag choklad och fyllde botten och på i en bit kaka och hällde på choklad på toppen det blev super Gott!
ÅH! Hjälp så gott. Måste prova! 🙂 Kram!
Hej! Kan man byta ut farinsockret mot muscovadosocker eller kommer kakorna att bli sämre?
Du kan byta rakt av! Kram <3
Hej! Står och ska baka ut dessa chocolate chip cookies! Men ser att i det skrivna receptet ska de gräddas i 209 grader. I din video i 175 grader. Jag sätter väl nånstans däremellan, men du behöver nog ändra till de grader som ska vara. Tack för receptet!
Kan det ha att göra med att hon använder varmluftsugn? Då brukar man sätta ca 25 grader under den temperaturen man ”egentligen” vill ha!
Mina blev jätte goda tack för receptet❤️
Mina kakor blev platta och flöt ut direkt i ugnen, dock inget fel på smaken. Som jag förstå det när jag läser andra kommentarer är att det funkar för vissa, men andra inte vilket jag tycker är tråkigt. Jag gjorde som det stod i receptet men ändå blev någonting fel. Det jag vill säga är att om man bakar till t.e.x ett kalas och vill med säkerhet få dem fina som dem ska va borde man kanske ta ett annat recept. Vill verkligen inte vara otrevlig, hoppas du förstår.
Hur länge håller sig degen plastad i kyl?
1-2 veckor! Går även att frysa. Kram <3
Underbara!! Vi sländge ihop allt snabbt och hackade mörk choklad och la i. Sjukt goda, perfekt knapriga i kanten och sen mjuka och mummsiga i mitten. Jättebra och enkelt recept!
Vad roligt att höra! Tack för att du delar med dig. Kram <3
Verkligen hur goda som helst!!! Har du något tips vad man ska använda om man vill göra dem glutenfria? Det får inte vara mandelmjöl, tack på förhand! 🙂
Hej! Jag gör mina med 8 Dl finax röda mjölmix. Blir perfekt! 🙂
Galet goda! De första kakorna jag någonsin har bakat faktiskt 🙂 Vilken tur att jag kom över detta receptet. Eller kanske inte, för de är beroendeframkallande 😉
Tack!
Ska göra kakorna på onsdag med Putte
Tar alltid med mig kakor på kalas o detta är första gången så många har frågat efter recept. Tack Frida självklart hänvisar jag dem hit
Vad roligt! Tack snälla för att du delar med dig. Kram <3
Hej Frida.
Undrar om jag kan skippa farinsockret? Har det inte hemma just nu 🙂
Ja har testat utan farinsocker och det fungera (:
Jag vill veta hur stora dem blir, och jag vill veta om man kan göra dem i vanlig kak storleg annars blir dem så stora??!!
Våra blev 7-8 cm i diameter.
Att använda lika mängd hackad blockchoklad blir ännu godare! Då får man choklad mer i hela kakan och det blir gojsigt och gött!
Hej kan man byta ut chokladen till mjölkchoklad istället
Svar ja! 🙂
Hur mycket choklad hade du i?
Första gången jag bakar dessa kakor och ser fram emot resultatet. Ska ha 20st stora kakor att sälja till lillgrabbens innebandy kiosk. Så jag gjorde dubbelsats och 20st kakor av den, hackade 200 gr mörk block choklad och blandade i allt i smeten/degen. De ser jätte fina och goda ut. Fick ha dom inne i 13-14 min på 200gr. Förmodligen längre ugnstid pga storleken. Hoppas de säljer lika bra som jag tror de smakar. Tack för videon med receptbeskrivningen, sånt underlättar för mig. Gillar din blogg. Ha en härlig helg.
Hur mycket ‘smet’ blir detta? I liter. Min assistent har ett tillbehör med visp och plastskål men skålen rymmer bara 3 liter och då är man precis under visp mekanismen. 🙂
Ps.
Tänkte göra dubbel sats.
Ds.
Jag alskar dessa kakor! tack
Hej, om man vill ge bort kakdegen hur länge håller den sig i kylen
Med vänlig hälsning,
Wilma
Tack för ett jättegott recept men har du ändrat det under den sista tiden?
Vill minnas att när vi bakade kakorna förra året så blev de både plattare och något segare.
Oh ett sånt smasktigt recept… worth dying for. Om man nu inte råka ha fått diabetes typ 2 🙁 Jisses vad det suger… Hur göra jag detta recept lite mera diabetesvänlig?
Hej!
Tack för bra recept! Gjorde med nonstop istället, de blev väldigt goda och framförallt färgglada och fina! Uppskattades av barnen 🙂
Vad roligt att höra! 🙂