Alla hjärtans dag, Tårtor

Himmelsk Jordgubbstårta med chokladganache

himmelsk_jordgubbstarta5
Jag valde att göra tårtor av saftiga citronmuffins. Att göra tårtor av muffins har fler fördelar. En av dem är att bottnarna blir otroligt saftiga. Mycket saftigare än en vanlig tårtbotten.

Min Himmelska jordgubbstårta är ett av bloggens populäraste recept. Sedan jag postade det receptet för första gången har det delats tusentals gånger. Jag har till och med hört folk prata om Baka med fridas himmelska jordgubbstårta när jag varit ute på café i stan. Det säger ganska mycket – ni måste prova.

himmelsk_jordgubbstarta3
Det står inte på förrän alla hjärtans dag ska firas. Och vad passar då bättre än dessa små tårtor?

Himmelsk Jordgubbstårta, 6 mini:

Citronmuffins, 6 st:

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 citron, skal & 2 msk saft
  • 3 msk mjölk
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och placera ut 6 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt. Rör ner ägget.
  3. Tillsätt citronskal- och saft samt mjölken, rör ihop.
  4. Vänd ner bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Arbeta ihop en jämn smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 12 minuter. Tag ut och låt svalna helt.

Jordgubbsfyllning:

  • 100 g philadelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  1. Blanda philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker.
  2. Finhacka jordgubbarna och rör ner dem i färskostblandningen.
  3. Vispa upp grädden ganska hårt och rör sedan ihop den med jordgubbsblandningen.
  4. Om fyllningen blivit lite för lös så kan du vispa hastigt med en ballongvisp tills den blivit tjockare.

Chokladganache:

  • 75 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  1. Smält chokladen i en kastrull på väldigt låg värme.
  2. När den smält så tillsätter du vispgrädde, lite i taget och rör till en jämn, ganska tjock smet.
  3. Rör ner smöret.

Montering:

  1. Börja med att skära bort toppen av dina citronmuffins. Dela dem sedan i 3 delar. Lägg den största delen på det serveringsfat du valt.
  2. Bred på fyllning och lägg på nästa anslag (tårtbotten).
  3. Bred på fyllning och lägg sedan på sista anslaget.
  4. Spackla tårtan med jordgubbsfyllningen tills du fått en jämn yta.
  5. Bred ut lite chokladganache på varje tårta och lägg sedan på en halverad jordgubbe som garnering.
himmelsk_jordgubbstarta4
Vad tycker ni om mini-tårtor?

Lycka till med dina små Himmelska Jordgubbstårtor. Stor kram! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jessica
Jessica
7 years ago

Går det att frysa muffinsformar och sedan ta fram dem till tårtan vid ett senare tillfälle? Blir det någon smak på moussen om man gör dem på de jordgubbar som finns i butik nu?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jessica
7 years ago

Det går bra! Bara att baka muffins och sedan frysa in! Ja, det blir smak, dock inte lika bra smak som med våra svenska, solmogna gubbar. Men visst får du en god smak! Om du vill ha ännu mer smak så kan du tillsätta någon tesked koncentrerad jordgubbssaft! Kram. <3

Jessica
Jessica
7 years ago

Åh, smart med saften, tack för tipset!

Sandra
Sandra
6 years ago

Vilket fantastiskt recept 🙂
Kan man på något sätt förbereda tårtorna dagen innan? Jag ska göra till ca 14 personer.
Mvh sandra

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra
6 years ago

Du kan göra klart tåtorna dagen innan! De blir nästan bara godare om de får stå till sig över natten. 🙂 Kram!

Fia
Fia
6 years ago

Jag ville bara kolla tiden i ugnen, 12 minuter? Mina var helt rinnig då, krävde ca 10 ytterligare…

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Fia
6 years ago

Alla ugnar är olika effektiva. Så för mig räckte det med 12 minuter. Givetvis får man hålla koll på sina muffins och justera tiderna efter sin egen ugn 🙂 kram!

Mathilda
Mathilda
5 years ago

Hej Frida!
Jag har aldrig sett ganache på gräddtårtor tidigare, trodde det skulle skära sig, men har kanske att göra med att man blandar jordgubbsblandningen med grädde?

Vill gärna baka din himmelska jordgubbstårta med rinnande ganache på sidorna, det funkar alltså? 🙂

Tack för fantastiska och inspirerande bakverk!
Mathilda

Sofia
Sofia
4 years ago

Alltså dessa är såå goda!! Går detta att göra som hel tårtbotten i rund springform om man typ dubblar receptet tror du? De blev så himla saftiga jämfört med vanliga sockerkaks-tårtbottnar.

Nästa inlägg

Raw Snickersbars

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x