God morgon solstrålar! Tur att ni finns när solen lyser med sin frånvaro utomhus.. ;-))
Jag sitter och jobbar lite nu innan jag ska iväg och hämta upp mamma. Vi ska iväg på loppisrunda idag. Det var länge sedan nu som vi umgicks hon och jag. Ska bli så mysigt! Har lite rekvisita jag söker till ett projekt också så det är toppen med loppis. Annars då? Jag bakade denna Kladdkaka med kola igår. Himmel så god den är!
Och fin! Alldeles perfekt om jag får säga det själv. Med lite Flingsalt on top blev det så gott!
Perfekt seg/kladdig. Inte rinnig. Bara alldeles ljuvlig.
Kladdkaka:
150 g Smör
2 Ägg
2 dl Strösocker
1.5 dl Vetemjöl
0.75 dl Kakao
1 nypa salt
–
Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj en form med löstagbar kant, 22 cm.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en klumpfri smet.
Arbeta till sist in smöret i smeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
Låt svalna helt.
Kola:
2.5 dl Vispgrädde
1.25 dl Sirap
1.5 dl Strösocker
50 g Smör
+ Flingsalt till topping
–
Koka ihop alla ingredienser på medelhög värme tills kolan nått en temperatur om 126°C.
Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan, strö över flingsalt och låt sedan stelna helt.
Hoppas att du får en fantastiskt fin lördag! Stor kram. ♥
Jisses så smaskigt! Måste absolut testa! Fast inte idag, jag ska göra dom knäckiga havrerutorna. Får ju variera mig med dumlesnitten… Superbra att ha recept på sådan kola/kolakräm, kan man ju ha till annat också!
Jag har haft problem att kommentera, så hoppas det funkar nu. Har ju velat skriva “hoppas den lilla loppan blir bra fort” (hunden)
Så jag hoppas allt väl nu!
Vad roligt att du varierar bakningen lite! Fast det är ganska svårt när man har en riktig favorit.. :))
Hoppas att havrerutorna blev goda! Ha en fantastiskt fin dag. Stor kram. <3
Hej! Om jag gör den dagen före den ska ätas, ska jag då ha på flingsaltet precis före den severas? Vad tror du blir bäst?
Du kan ha på flingsalt när du hällt kolan på kakan, precis som det står i receptet. 🙂
Min kladdkaka blev tyvärr extremt torr, trots att jag tog ut den efter ca 17 minuter och har dubbel och trippelkollat att jag följt receptet. Väldigt konstigt, bakat kladdkaka minst 10 gånger och aldrig har den sett ut som den gör nu.
Vad tråkigt att det blir så! Ibland kan ugnar vara olika effektiva, så din ugn kanske var mer eller mindre effektiv än min. Ett recept kan man aldrig lita på till “100%”, utan man måste alltid känna sig för :)) Bättre lycka nästa gång! Kram. <3
Kanske missade jag nåt i receptet, men den blev alltså som en sockerkaka eller tårtbotten i konsistensen. Gjorde nytt försök med 3 ägg/3 dl socker/2 dl mjöl/1 dl kakao och 150 g smör och nu ser det bättre ut redan i ugnen 🙂
Vad bra! Ibland kan man följa ett recept noga och göra allt rätt och så blir det ändå inte bra.. Hoppas det blev gott! 🙂 Kram. <3
Hej, håller just nu på att göra kolakrämen och jag undrar hur lång tid den ska koka och hur den blev så mörk på bilden? Min är fortfarande jätte ljus och både luktar och ser ut som knäck. Tacksam för snabbt svar☺️
Hej, har inget redskap för att kunna ta temperaturen på kolan, så har du något tips på hur man kan göra då för att veta om den är klar?
Kulprovet! Kulan ska vara seg! Kram <3
Ser supergod ut!!! Spelar de någon roll om man har varmluft eller ska de vara under och övervärme? Kram
Jag kör alltid på över- och undervärme om inget annat anges i receptet. Så, det är vad jag skulle rekommendera. Dock kan du även köra på varmluft men då sänka med 25 grader. Kram!
Hej!
Ska man bara röra ägg och socker ihop. Inte vispa poröst?
Precis! 🙂
Hade den endast inne i ugnen i 8 min och den blev ändå som en sockerkaka i konsistensen. ☹
Hej! Oj, hade du ställt in ugnen på rätt grader och över- undervärme? 🙂 Kram!
Halloj! Denna testade vi idag. Supersmarrig botten, kolan likaså, men för oss blev det lite väl mycket kola i förhållande till kakan! Så tips från oss kakmonster är att köra kanske hälften av kolan och ringla över kakan, exempelvis?
Tack för gott recept 🙂
Suuupergod verkligen!! Men behöver lite tips på hur jag lyckas med kolan bättre, använde termometer men den blev änddå som knäck, det gick inte äta kakan med sked eftersom kolan var så hård, hade behövt sax, haha! Jättetacksam för tips, för smakerna vad sååå goda!:)
Kram, och tack för den bästa bakbloggen! 😀
116 grader är optomalt för kolan…..förutsätter ju att din termometer visar rätt gradantal……
Jag hade inne min kaka i 14 minuter och den blev som en sockerkaka i konsistensen:-(
Jag tyckte att det på bilderna såg ut som att det nästan var 50/50 förhållande mellan kaka och kola så jag dubblade mängden kladdkakesmet och då hade jag inte några problem med att kakan blev torr som vissa haft. Däremot så blir kolan STENHÅRD om man kolar den till 126 grader, jag har själv inte hittat den optimala temperaturen, men vid 110 grader så får jag en väldigt krämig kola.
Kolan blev stenhård även för mig , mätte temperaturen till 126 grader.
Hm, då kanske det varit fel på min termometer. Får kika på detta och baka kakan en gång till! Kram <3
super god kaka,blev super bra! ett tips i framtiden är att lägga till bilder hur det ska se ut så man vet att man gjort rätt! 🙂
Toppentips! Tack. Kram <3
Går denna kakan att frysa? ( I fall man vill förbereda några dagar innan den ska ätas?)
Svar ja! 🙂
Så mumsig den ser ut En sådan ska jag baka Önskar dig en trevlig helg
Vad kul! Tack snälla, detsamma till dig. <3
Fantastisk! Har precis bakat den! Tack för inspo och recept <3
Hej,
Kan jag dubbla detta receptet och göra kakan i en långpanna tro? 🙂
Jag har ingen termometer, ungefär hur länge ska kolan koka?
Vet att man kan göra kulprovet, men efter 5,15, 40 min? Efter hur lång koktid kan jag testa?
Detta är ingen kladdkaka. Min blev helt torr trots att jag bara hade den inne i 20 min.
Det är såklart visst en kladdkaka! Men alla ugnar gräddar olika effektivt vilket kan göra att kakan blir torr om din ugn t.ex. är mer effektiv än den jag bakar i. Man måste alltid hålla koll – speciellt när man bakar kladdis. Stor kram och bättre lycka nästa gång! <3