Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med kola

Kladdkaka med kola5
God morgon solstrålar! Tur att ni finns när solen lyser med sin frånvaro utomhus.. ;-))
Jag sitter och jobbar lite nu innan jag ska iväg och hämta upp mamma. Vi ska iväg på loppisrunda idag. Det var länge sedan nu som vi umgicks hon och jag. Ska bli så mysigt! Har lite rekvisita jag söker till ett projekt också så det är toppen med loppis. Annars då? Jag bakade denna Kladdkaka med kola igår. Himmel så god den är!

Kladdkaka med kola3
Och fin! Alldeles perfekt om jag får säga det själv. Med lite Flingsalt on top blev det så gott!

Kladdkaka med kola8
Perfekt seg/kladdig. Inte rinnig. Bara alldeles ljuvlig.

Kladdkaka:
150 g Smör
2 Ägg
2 dl Strösocker
1.5 dl Vetemjöl
0.75 dl Kakao
1 nypa salt

Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj en form med löstagbar kant, 22 cm.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en klumpfri smet.
Arbeta till sist in smöret i smeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
Låt svalna helt.

Kola:
2.5 dl Vispgrädde
1.25 dl Sirap
1.5 dl Strösocker
50 g Smör
+ Flingsalt till topping

Koka ihop alla ingredienser på medelhög värme tills kolan nått en temperatur om 126°C.
Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan, strö över flingsalt och låt sedan stelna helt.

Kladdkaka med kola2
Hoppas att du får en fantastiskt fin lördag! Stor kram. ♥

 

Subscribe
Notify of
guest
35 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
4 years ago

Jisses så smaskigt! Måste absolut testa! Fast inte idag, jag ska göra dom knäckiga havrerutorna. Får ju variera mig med dumlesnitten… Superbra att ha recept på sådan kola/kolakräm, kan man ju ha till annat också!
Jag har haft problem att kommentera, så hoppas det funkar nu. Har ju velat skriva ”hoppas den lilla loppan blir bra fort” (hunden)
Så jag hoppas allt väl nu!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lotta
4 years ago

Vad roligt att du varierar bakningen lite! Fast det är ganska svårt när man har en riktig favorit.. :))
Hoppas att havrerutorna blev goda! Ha en fantastiskt fin dag. Stor kram. <3

Therese
Therese
4 years ago

Hej! Om jag gör den dagen före den ska ätas, ska jag då ha på flingsaltet precis före den severas? Vad tror du blir bäst?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Therese
4 years ago

Du kan ha på flingsalt när du hällt kolan på kakan, precis som det står i receptet. 🙂

Julia
Julia
4 years ago

Min kladdkaka blev tyvärr extremt torr, trots att jag tog ut den efter ca 17 minuter och har dubbel och trippelkollat att jag följt receptet. Väldigt konstigt, bakat kladdkaka minst 10 gånger och aldrig har den sett ut som den gör nu.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Julia
4 years ago

Vad tråkigt att det blir så! Ibland kan ugnar vara olika effektiva, så din ugn kanske var mer eller mindre effektiv än min. Ett recept kan man aldrig lita på till ”100%”, utan man måste alltid känna sig för :)) Bättre lycka nästa gång! Kram. <3

Julia
Julia
4 years ago

Kanske missade jag nåt i receptet, men den blev alltså som en sockerkaka eller tårtbotten i konsistensen. Gjorde nytt försök med 3 ägg/3 dl socker/2 dl mjöl/1 dl kakao och 150 g smör och nu ser det bättre ut redan i ugnen 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Julia
4 years ago

Vad bra! Ibland kan man följa ett recept noga och göra allt rätt och så blir det ändå inte bra.. Hoppas det blev gott! 🙂 Kram. <3

Olivia
Olivia
4 years ago

Hej, håller just nu på att göra kolakrämen och jag undrar hur lång tid den ska koka och hur den blev så mörk på bilden? Min är fortfarande jätte ljus och både luktar och ser ut som knäck. Tacksam för snabbt svar☺️

Bella
Bella
4 years ago

Hej, har inget redskap för att kunna ta temperaturen på kolan, så har du något tips på hur man kan göra då för att veta om den är klar?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Bella
4 years ago

Kulprovet! Kulan ska vara seg! Kram <3

Emma
Emma
4 years ago

Ser supergod ut!!! Spelar de någon roll om man har varmluft eller ska de vara under och övervärme? Kram

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
4 years ago

Jag kör alltid på över- och undervärme om inget annat anges i receptet. Så, det är vad jag skulle rekommendera. Dock kan du även köra på varmluft men då sänka med 25 grader. Kram!

Hanna
Hanna
4 years ago

Hej!
Ska man bara röra ägg och socker ihop. Inte vispa poröst?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Hanna
4 years ago

Precis! 🙂

Maria
Maria
3 years ago

Hade den endast inne i ugnen i 8 min och den blev ändå som en sockerkaka i konsistensen. ☹

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
3 years ago

Hej! Oj, hade du ställt in ugnen på rätt grader och över- undervärme? 🙂 Kram!

Yar
Yar
3 years ago

Halloj! Denna testade vi idag. Supersmarrig botten, kolan likaså, men för oss blev det lite väl mycket kola i förhållande till kakan! Så tips från oss kakmonster är att köra kanske hälften av kolan och ringla över kakan, exempelvis?
Tack för gott recept 🙂

Jessica
Jessica
3 years ago

Suuupergod verkligen!! Men behöver lite tips på hur jag lyckas med kolan bättre, använde termometer men den blev änddå som knäck, det gick inte äta kakan med sked eftersom kolan var så hård, hade behövt sax, haha! Jättetacksam för tips, för smakerna vad sååå goda!:)
Kram, och tack för den bästa bakbloggen! 😀

Ove
Ove
Reply to  Jessica
2 years ago

116 grader är optomalt för kolan…..förutsätter ju att din termometer visar rätt gradantal……

Sofia
3 years ago

Jag hade inne min kaka i 14 minuter och den blev som en sockerkaka i konsistensen:-(

Elfrida
Elfrida
3 years ago

Jag tyckte att det på bilderna såg ut som att det nästan var 50/50 förhållande mellan kaka och kola så jag dubblade mängden kladdkakesmet och då hade jag inte några problem med att kakan blev torr som vissa haft. Däremot så blir kolan STENHÅRD om man kolar den till 126 grader, jag har själv inte hittat den optimala temperaturen, men vid 110 grader så får jag en väldigt krämig kola.

Anna
Anna
Reply to  Elfrida
3 years ago

Kolan blev stenhård även för mig , mätte temperaturen till 126 grader.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Anna
3 years ago

Hm, då kanske det varit fel på min termometer. Får kika på detta och baka kakan en gång till! Kram <3

towa lövdin
towa lövdin
2 years ago

super god kaka,blev super bra! ett tips i framtiden är att lägga till bilder hur det ska se ut så man vet att man gjort rätt! 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  towa lövdin
2 years ago

Toppentips! Tack. Kram <3

Ulrika
Ulrika
2 years ago

Går denna kakan att frysa? ( I fall man vill förbereda några dagar innan den ska ätas?)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ulrika
2 years ago

Svar ja! 🙂

Yvonne
Yvonne
2 years ago

Så mumsig den ser ut En sådan ska jag baka Önskar dig en trevlig helg

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Yvonne
2 years ago

Vad kul! Tack snälla, detsamma till dig. <3

Katia
Katia
2 years ago

Fantastisk! Har precis bakat den! Tack för inspo och recept <3

Timna
Timna
2 years ago

Hej,

Kan jag dubbla detta receptet och göra kakan i en långpanna tro? 🙂

Sandra
Sandra
1 year ago

Jag har ingen termometer, ungefär hur länge ska kolan koka?
Vet att man kan göra kulprovet, men efter 5,15, 40 min? Efter hur lång koktid kan jag testa?

T
T
11 months ago

Detta är ingen kladdkaka. Min blev helt torr trots att jag bara hade den inne i 20 min.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  T
10 months ago

Det är såklart visst en kladdkaka! Men alla ugnar gräddar olika effektivt vilket kan göra att kakan blir torr om din ugn t.ex. är mer effektiv än den jag bakar i. Man måste alltid hålla koll – speciellt när man bakar kladdis. Stor kram och bättre lycka nästa gång! <3

Nästa inlägg

Iskaffe

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x