Trött på klassisk Tortillataco? Prova då denna ljuvliga tacogratäng med mycket smak. Extra krämig blir den av mjukost och creme fraîche.
Att toppa gratängen med lite extra nachochips förhöjer denna paj ordentligt. Det är viktigt att få in lite krisp i pajen för att den inte “bara” ska vara mjuk rakt igenom. O
Om Tacogratängen inte är krämig så är det inte alls lika gott. Därför gör jag alltid min extra krämig. Och hemligheten bakom en extra krämig tacogratäng är mjukost och creme fraîche.
Tacogratäng, 6 port:
Ingredienser:
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g färs av valfri sort
40 g tacokrydda
1 dl vatten
230 g (1 burk) tacosås – medium
2 dl majs
2-3 tomater
2 nävar tortillachips cheddar
1 burk Crème bonjour – tacosmak
2 dl crème fraiche
2 dl riven ost
+ extra tortillachips
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°C och tag fram en ugnsfast form.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör.
Hacka löken och riv vitlöken, ner i pannan. Stek tills löken blivit mjuk och tillsätt då färsen. Stek tills färsen är genomstekt. Tillsätt Tacokrydda, vatten och tacosås.
Rör ner majsen och låt köttfärsen puttra 5 minuter.
Häll ner köttfärsen i formen. Krossa tortillachipsen lätt och rör ner de i färsen.
Blanda crème bonjour med crème fraiche och bred det över köttfärsen. Skiva tomaterna och lägg dem över crème fraiche- blandningen. Toppa med riven ost. Stick ner ett gäng tortillachips.
Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
Serveras gärna med en god sallad och extra tortillachips.
Lycka till! Och ha en toppenfin tacofredag. Kram ♥
Funkar det att byta ut köttfärsen till ett vegetariskt alternativ? Jag tänker typ quornfärs 🙂
Det går superbra! Jag har själv slutat äta kött och då gjort denna på Hälsans köks vegetariska “köttfärs” och det blir toppen. :))
oooh, låter jättegott! ska helt klart testas!! 🙂 blir hälsans här med, älskar att du börjat publicera så mycket veganska recept! underbart när man försöker äta mer veganskt men har kass fantasi!
Ja! Jag har snart varit Vegetarian i ett helt år och jag älskar det! Blir mer och mer veganskt också. Det är ju så roligt med nya utmaningar i köket. Gott är det också! Kram 🙂
Hej! Du har verkligen många härliga och inspirerande recept!
Vet du nåt sätt att göra den här helt vegansk så att den ändå blir härligt krämig? Tänkte på alternativ till creme bonjour, ost pch creme fraiche…. (dottern är ägg och mjölkallergiker då är det lätt att titta på veganska alternativ)….
Hej! Jag ska faktiskt göra en vegansk tacogratäng ikväll. Jag har en idé i huvudet, återkommer om det blir bra! Stor kram. <3
Tänkte bjuda på denna gratäng imorgon, låter jättegott 🙂 När du skriver en burk creme bonjour, är det en stor eller liten då?
Jag använde en liten! Kram
En klar höjdare, tog “hot” sås istället. Fick lov att ta ost med vitlök istället eftersom det var det enda som erbjöds i lactosfritt.
Underbart att du fick till det! Tack snälla för att du delar med dig. Kram!
Såååå himla god! Ny fredagstradition här hemma, succé tycker hela familjen 😀
Vad roligt att höra! 🙂