Pajer, Påsk

Mini-Citrontartletter

Hej mina fina! Mår ni bra?

 

Jag mår bra. Hade en stressig och rörig dag igår. Mycket nya intryck och känslor. Min pappa flyttade till Gotland. Jag åkte med honom till ön igår och åker hem om en vecka. Känns ovant. Men fantastiskt! Det är ju så himla vackert här. Vaknade upp av strålande sol och klarblå himmel i morse. Och innan vi landade i pappas nya lägenhet så stannade vi på Tofta strand för att andas in lite frisk luft och havsdoft. Så härligt. Idag ska vi in till Visby och strosa. Mys! 🙂

Jag stannar och firar påsken här. Min kusin och mina kusinbarn kommer hit över påsk. Så vi ska måla ägg, gå påskvandring och bara mysa massor. Längtar så! ♥

 

Något jag funderar på att baka till påsk är mina favoriter. Mini-citrontartletter. Jag bakade sådana för ett par dagar sedan och tänkte att jag kunde ha ett par kvar till påsken. Men de var så goda att de gick åt på en gång. Ljuvligt goda!! :))

 

IMG_2252De är inte bara otroligt goda, utan även väldigt söta. Och ni vet vad jag brukar skriva.. Är de små får man ta två. Eller fem. :))

 

Cirtontartletter1Om ni har en sådan här muffinsplåt för minimuffins så rekommenderar jag det starkt. Allra bäst är det med non stick- beläggning. Blir perfekt!

 

CirtontartletterJag har lite svårt för att trycka ner fingret i kakdegen när naglarna är långa så jag använder denna. Det blev toppen! Dock flyter de ut i ugnen så detta är inte nödvändigt egentligen. Men jag tycker att det känns som att det gör lite skillnad, att det blir som lite lättare i mitten så att jag kan trycka ner denna lätt efter gräddning också.

 

IMG_2234Det roligaste med att baka dessa Minicitrontartletter, tycker jag, är att spritsa och bränna av marängen.

 

Du får ut 24 st. Minicitrontartletter av detta recept.

 

Pajskal:
130 g Smör
1 dl Florsocker
1.5 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
2.5 dl Vetemjöl

Börja med att sätta ugnen på 175°C och tag fram en mini-muffinsplåt eller småbrödsformar som du ställer på en plåt.
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp tills det blir fluffigt.
Tillsätt salt och vetemjöl. Arbeta ihop en smidig deg.
Rulla degen till 24 jämnstora bollar och lägg dem i formarna.
Tryck ner fingret i degen och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de är lite gyllene.
Tryck ner en sked, eller något annat runt verktyg i kakorna direkt efter gräddning. Forma dem till fina skålar. Låt svalna helt innan du plockar ur dem ur formarna.

 

Lemoncurd, ca. 3 dl:
3 Ägg
1.5 dl Strösocker
1 Citron, rivet skal
1 dl Citronsaft
75 g Smör, rumsvarmt

Vispa upp äggen lätt.
Rör ihop ägg, strösocker, citronskal- och saft i en värmetålig skål.
Ställ skålen i ett hett vattenbad.
Värm under omrörning tills curden tjocknar.
Ta skålen åt sidan och klicka ner smöret.
Rör ihop en slät curd.
Häll upp på en varm- och väl rengjord glasburk.
Förslut locket direkt och låt burken svalna helt innan du fyller pajskalen med din curd. Fyll skalen till kanten.
(Lemoncurden som blir över håller i ca. två veckor i kylskåpet.)

 

Maräng:
2 Äggvitor
1.5 dl Strösocker

Vispa ihop äggvitor med strösocker i en rostfri bunke.
Sänk ner bunken i ett vattenbad på medelhög värme och vispa oavbrutet tills marängen nått en temperatur av 60-65 grader.
Tag bort bunken från värmen och vispa nu med elvisp eller i en assistent på högsta hastighet tills marängen svalnat helt samt bildar styva toppar.
Spritsa maräng över lemoncurden och bränn av en snabbis med gasolbrännare.
Servera dina Minicitronpajer samma dag.

 

IMG_2239Visst är de fina? :))

 

Nu ska jag packa ner kameran och sedan göra mig klar för avfärd mot Visby. Ska turista ordentligt idag! Mys!

 

Hoppas att du får en fin dag! Stora kramar. ♥

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erika
Erika
5 years ago

Hejsan!

Jag undrar om jag gör pajskalen ikväll och ska använda dem på söndag. Hur förvarar jag dem bäst då? Är det i en plastlåda typ?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Hej! Ja, i en kakburk. Inte för fuktigt dock! 🙂 kram

Erika
Erika
5 years ago

Hej,
så fina och söta! Jag undrar över hur man får marängen så där fint bränd? Hurdan brännare har du? Håller du den långt ifrån, minsta nivå på lågan? Jag har en brännare, brukar ha den inställd på minst låga men tycker det är så svårt att få det så där ljusbrunt, blir liksom för skarpt brunt oftast tycker jag, hoppas du förstår hur jag menar 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Hej finis! Jag har en ”vanlig” brännare (kommer ej ihåg märket). Högsta lågan på och ganska långt ifrån. Ett tips är att spritsa lite marängsmeten på diskbänken och öva, öva, öva tills du känner dig nöjd. Sedan är det bara bränna på! 🙂

Stor kram. <3

Elin
Elin
3 years ago

Hejsan!
Kan jag göra pajskalen och fylla dom och frysa om jag ska ha det på lördag eftermiddag och sedan garnera med marängsmeten på lördag och bränna av i ugnen?

Nästa inlägg

Max 4 ingredienser

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x