Blandat

Frida ska öppna Café

Hej hjärtan!
Har ni haft en fin helg?

 

IMG_2488Jag har haft en jättefin helg. Speciellt denna söndag. Så underbar! Har spenderat den med min bror och sambo↑ i västerås hos vår faster, kusin och kusinbarn. Älskade människor, som jag har saknat dem! Dock ser det ut som att framtiden kommer att bringa oss samman. Fantastiskt roligt! ♥

 

Det är så att min faster erbjudit mig att ta över ett Bageri- och konditori med Café på Gotland. Det står tomt nu och min faster har absolut bestämt sig för att det är jag som ska få ta över det. Alltså va?? Det är ju inte klokt (på ett bra vis).

 

Det är givetvis en dröm som jag haft väldigt, väldigt länge. Att när jag är klar med mitt ”ungdomsliv” – kunna slå mig till ro på ett ställe som ska kännas som hemma och då öppna eget Bageri. Tänkte mig detta om kanske 10-15 år. Dock kommer denna dröm att gå i uppfyllelse aningens tidigare än jag tänkt mig. Men vad gör det? Jag är en människa som lätt kan skrämmas av nya saker, dock tackar jag väldigt sällan nej till sådant som skrämmer mig. Snarare tvärtom. Jag tackar ja, tar mig an utmaningen och växer SÅ mycket som människa. Och det är precis vad jag kommer att göra denna gång också. Jag kommer att åka ner till Gotland och bageriet i mars när jag har lite tid över. Inför detta sitter jag och planerar recept för fullt som jag ska provbaka i bageriet. Rom byggdes liksom inte på en dag. Men det är ändå någonting som jag vill komma igång med snarast möjligt. Hela samhället där bageriet ligger väntar ivrigt på att det ska öppnas.. Dock har jag en hel del sidoprojekt just nu, ett som jag jobbar hårt med och som tar upp mycket av min tid. Dock är det ju inte för alltid. Och om jag inte tar denna chans nu så har jag ingen aning om när, eller ens OM denna chans dyker upp igen. Detta kommer att bli en otroligt speciell resa. Alltså Gotland. Sade jag att min pappa flyttar dit i slutet av mars förresten? Det är hos honom jag ska bo när jag provbakar i bageriet. Sedan, om allt känns rätt så kommer jag att skaffa ett eget boende där och försöka få ihop allt med bageri, blogg, mitt då tredje (fortfarande hemliga) jobb, familj med två hundar och allt det där. Underbart! Älskar att ha många bollar i luften samtidigt.. :))

 
Och jag som har lärt mig allt jag kan om bakning i ett litet kök hemma i våra lägenheter. Jag är inte utbildad på något plan inom ämnet. Jag har liksom aldrig ens gått en kurs inom bakning. Har bakat på nivån som jag gör nu i 2 år..
Jag har aldrig bakat i ett bageri, med stora maskiner, eller ens gjort en sats Kärleksmums till fler än typ 30 pers?? Så ja, det är skrämmande. Skitläskigt. Men samtidigt otroligt spännande och SÅ HIMLA ROLIGT. Vilken resa jag kommer att göra!! En resa som ni givetvis kommer att få hänga med på. Från start!

 

Nu behöver jag DIN hjälp. När du går in i ett Bageri/Konditori – Hur ska det kännas? Gillar du en kall lokal, gammaldags och lantlig, rustik, hemtrevlig, mörk/ljus osv.?
Och VAD beställer du för bakverk/bröd osv.?

 

 

STORA Kramar till ER, nu blir det söndagsmys med sambon och vovvarna resten av kvällen! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

35 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna
Hanna
8 years ago

Winerbröd! Eller paj, morotskaka… Sånt som man inte gör så ofta själv tänker jag. Lycka till!

Hanna
Hanna
8 years ago

Stort grattis och lycka till! Jag gillar bageri som känns mysiga med lantlig stil, chabby chick Men det som är stort plus om man som gäst kan köpa sin fika och kaffe och kunna gå ut och sätta sig i en blomstrande trädgård i vår/sommar solen, tycker det skulle vara perfekt.
Vad jag skulle beställa som bakverk skulle nog vara bakelse som cheesecake eller chokladkaka, men ibland blir man sugen på något mindre som chokladboll, kanelbulle, dammsugare osv. Även olika sorters bullar skulle jag beställa. 🙂

Lycka till!

Ronja
Ronja
8 years ago

Gammaldags och lantliga cafén är så mysigt, och jag älskar biskvier, och goda bakelser och wienerbröd är mina favoriter när jag går på café, stort lycka till ❤

Åsa
Åsa
8 years ago

Jag älskar gammeldags stuk på café, typ Hotel Pigalle stuk. Gamla 1800/1900-tals möbler och inte för ljust. Lite glittriga takkronor. Jag håller med fg att det är bakverk man inte gör hemma som man köper. Det känns också bra om det finns lite mer nyttiga alternativ som raw food dessert eller så. Och goda mackor. Kanske val av nyttig färsk smoothie till eller en cappuccino.

Angelica
Angelica
8 years ago

Stort Grattis Frida! Det känns SÅ rätt för dig! Häftigt! Och ÄNNU bättre att det ligger på underbara Gotland!
Blir fruktansvärt avundsjuk (på ett positivt sätt) 🙂

Jag älskar konditorier/bagerier med den gammaldagsa känslan! Det ska vara kringlor, bullar och massa gott men ändå choklida härliga bakelser- för choklad är ju A och O 😉

Stort stort grattis!b

Madde K
Madde K
8 years ago

Åhhh vilken dröm, avis jag blir men samtidigt så glad för din skull. Jag gillar oxå lite gammeldags caféer, det ska vara ombonat och mysigt. Jag gillar att beställa pajer i olika format..äppelpaj, blåbärspaj, hallonpaj. Det bakar jag nästan aldrig hemma 🙂
Stort lycka till!

Alma
Alma
8 years ago

Café inrett i pastellfärger med både klassiska och ”nya” bakverk! Det ska vara en mysig känsla där man kan tillbringa en timme eller två! Lycka till! 🙂

Sara
Sara
8 years ago

GUD vad roligt jag dör!
Jag kommer vara på Gotland hela sommaren så jag kommer lätt vara en stamkund. Att öppna café är lite av en dröm för mig också!

Jag tycker de ska vara hemtrevligt. Som att komma hem till någon och fika.
Jag tycker klassikerna ska finnas, men de är roligt med lite udda grejer också! Lycka till!

Louise
Louise
8 years ago

Åh så mysigt. 🙂 jag hoppas de går bra för dig. 🙂 Lycka till.

Moa
Moa
8 years ago

Jag älskar när caféer är lite gammaldags och hemtrevliga, som om man kommer hem till någon nästan. Sedan är kanelbullar ett måste på bagerier tycker jag! Något man alltid kan köpa:)

Så kul lycka till!

Filippa
8 years ago

Jag tycker om hemtrevliga och ljusa caféer. Tycker att du ska ha både egna, ”moderna” bakverk och de klassiska. Ett måste för mig på ett café är saftiga kanelbullar 🙂

Julia
8 years ago

En ljus men ändå mysig lokal där man kan sitta och fika med en kompis eller två men även ta en fika själv och gotta sig ner i jobb eller läxor osv.
Ett måste för mig på cafeér är definitivt morotsmuffins!

Jag önskar dig ett stort lycka till! 🙂

Sara
Sara
8 years ago

Åhh vad kul!
Jag gillar caféer som är mysiga med mycket färger i varma toner.

Dina egna bakverk som du delar med dig av här på bloggen vore ju helt fantastisk om du hade på ditt kafé, typ dina versioner av kladdkakor, tårtor mm! Lycka till❤️

Lena
Lena
8 years ago

Grattis till din nya utmaning! Vad roligt att få driva sitt egna café!
Jag gillar caféer som är lite gammaldags och rustika, men helst inte för mörk heller. Det ska kännas hemtrevligt. Gotland är en plats där jag absolut skulle vilja få den känslan på ett café.
Jag beställer oftast bakelser när jag fikar på café. Biskvier gillar jag också, och framför allt blir jag glad av att hitta något lite annorlunda som inte finns överallt, med en annorlunda smaksättning t.ex.

Teälskaren
Teälskaren
8 years ago

Stort grattis! Möjlighet att beställa in te i kanna så att det räcker länge – givetvis med löste för bästa smaken – är något som ger ett stort plus i kanten när jag fikar. Gärna med små blommiga koppar till. Annars är det stora temuggar som gäller, men de håller inte värmen lika bra.

Lina
Lina
8 years ago

Tips. Har du något favoritcafé eller bageri? Ta kontakt med dem och be om ett litet studiebesök!

Kristin
Kristin
8 years ago

Vad roligt för dig! Grattis! 🙂
Jag är uppvuxen på 60-talet och min mamman och jag brukade gå på kafferep, som i Pippi Långstrump. Det var alltid dukat med fin stor duk, finaste kaffeservisen och 7 sorters kakor. Man började med ”grovdoppat”, skivad vetebulle, därefter mjuka kakor typ toscakaka, mjuk pepparkaka, rulltårta eller drömtårta, småkakor typ drömmar, ungherrar och sist men inte minst tårta. Så gott och mysigt!

Jag tycker att du ska värna om vår fina svenska tradition med det stora utbudet av kaksortiment. God saft i fina saftglas med sugrör, kanske att man kan köpa ett ”litet kakfat” med olika sorter på, varm choklad med vispgrädde, milk-shake, goda smörgåsar med rökt skinka och legymsallad, ägg och ansjovis, gravad lax. Gör miljön i 50- och 60-talsstil, tänk Mad-man-stilen. Kul om personalen kunde vara tidstypiskt klädda. Och självklart måste du ha en Jukebox. Är helt övertygad om att det skulle gå hem, även hos de yngre.

Lycka till! 🙂

Hanna
Hanna
8 years ago

Vad kul, grattis!! 🙂

Jag och min kusin öppnade i oktober ett kafé i Kiruna, Mommos Veranda heter det. Du kan kika in på vår instagram (mommosveranda) eller Facebooksida för att se lite vårt utbud mm. Har du några frågor eller funderingar är det bara att du hör av dig. Vi har ju liksom suttit i samma sits som dig för inte så länge sedan.

Kram!

Alva
Alva
8 years ago

Men åh vad roligt! Grattis! 😀 Älskar Gotland och kommer definitivt besöka ditt café när jag åker dit!

Ett café på just Gotland tycker jag ska vara lite sådär lantligt och hemtrevligt med mycket vitt, blommor, trä men ändå bekvämt och fräscht! En uteservering på gräs är också ett stort plus för de varma och soliga dagarna! Vad gäller servering tycker jag det är härligt med lite olika drycker, varma som kalla! Det är så tråkigt att bara välja mellan en sorts saft i ett sönderdiskat glas, svart kaffe eller ett glas vatten. Jag tycker också det skulle vara kul med mycket variation gällande fikat, inte bara bullar utan allt från nyttigt till värsta chokladbomben och allt från smått godis till en stor tårtbit. Det känns som att det är väldigt mycket Frida!

Något jag också tycker är viktigt är att det står en lapp klart och tydligt vid vardera bakverket vad det är för något så man inte står där och känner att man måste fråga ”Vad är det här? Och vad är det här? Och vad innehåller det här?” 10 gånger.

Så, det var lite vad jag tycker ett café ska vara! 😀 Stor lycka till!

Johanna
Johanna
8 years ago

GUUD GRATTIS!! Shit vad kul!

Lantligt och rustikt men samtidigt mysigt. Ett tips är att tänka på ljudnivån. Jag hör ofta folk som väljer bort caffeer för att de är ”skramliga”, detta beror ju oftast på stenväggar där ljudet bara studsar. I övrigt rekommenderar jag att tänka lite extra på displayen av kakverk- t.ex inte ha en glasmonter med låga hyllor. Många caffeer har monters med 5-6 hyllor där den lägsta hyllan är i knänivå. Att sätta sig ner på huk och kika på bakverk är inte så inbjudande..Så höga hyllor och tydlig display. LYCKA TILL!!:)

Sara
Sara
8 years ago

Morotskak
Karlspaderbulle
Dammsugare
Kladdkaka med dam ovanpå!

Esther
Esther
8 years ago

Hej Frida! Spännande nyheter 🙂 ja vill börja en utbildning som konditor i höst och har idag haft min första dag på ett konditori där jag ska göra en praktik i 3 veckor. Jag bo i tyskland och där tar utbildningen 3 år. Ditt inlägg är väldigt peppande eftersom det va en man där som jobbade som konditor i 30 år, men han ville nästan övertyga mig att inte gå den vägen. Det va inte inspirerande på första dagen liksom. Men ditt inlägg vände på saken igen 😀
Han ville dela med sig alla negativa aspekter med yrket, men jag tycker det beror på hur man är inställd till sitt yrke och vad man gör med det och det bevisar du! 🙂
Ville bara säga det och skriva av mig 😉

Jag tycker i ett bageri i sverige måsta ha kanel och kardemumma bullar. En fruktig tårta på sommaren sitter inte heller fel. Bra kaffe och stor variation inom tésortimentet är viktigt. Ja mysigt, hemtrevligt ska der vara.

Esther

Sissi
8 years ago

Men gud vad underbart. Klart du ska köra!
När jag går in i ett cafe önskar jag att det är vitt, färscht och ljust men samtidigt lantligt. Men snarare stilrent lantligt än stökigt lantligt. Jag tycker att sötsaker passar med latligt!

Louisa
Louisa
8 years ago

STORT Grattis Frida!
Så himla roligt för dig 🙂
Jag älskar när caféer har en liten gammaldags känsla, vitt och fint. Det får det att kännas som att caféet stått där i evigheter, som något alla älskat i alla tider.
Lycka till nu! Du grejar det här galant <3

Nelly
8 years ago

Wow.. En magisk dröm Frida! Helt otroligt att du ska få öppna café! Kan tänka mig att åka från Umeå till Gotland bara för att besöka ditt café.

Jag personligen vill gå in på ett ljust och öppet café. Trevlig personal som hälsar en välkommen och massvis med små, söta bakverk. Blicken ska inte sluta kunna vandra över alla läckerbitar. Fina och stilrena detaljer, gärna varma toner i inredningen. Jag ser gärna att det finns kuddar och filtar.

Jag älskar caféer med ovanliga bakverk som är traditionellt för just staden/byn man är i. Jag ser gärna dekorerade cupcakes, munkar, nutellabakelser, wiernebröd, även att man kan köpa brödlimpor på caféet. Smörgåsar osv är uppskattat hos mig.

Och självklart.. Riktigt gott kaffe är nyckeln till ett perfekt café!

Jennifer
Jennifer
8 years ago

Så roligt! grattis, är så glad för din skull! 🙂 du kommer passa perfekt i ett bageri/konditori! Om man någon gång åker till Gotland (bor i Finland) så måste ju ditt café absolut besökas! 🙂

Men nu till din fråga, enligt mitt tycke skall ett café vara mysigt lite lantligt med en industrikänsla, finns ett jättemysigt café här i trakten (Sweet Vaasa i Finland, googla om du vill se bilder) som man skulle sitta på för dagarna bara för att man får en så härligt lugnhetskänsla och en so rofylld känsla av att dricka gott kaffe och goda bakverk. Lycka till med allt! 🙂

Jenna
Jenna
8 years ago

Jag skulle tycka att ett lantligt men ändå modernt café skulle passa in på Gotland.
Jag beställer bakverk som biskvier, kardemummabullar och chokladbollar och gärna en god kopp kaffe till detta 🙂

Sara
8 years ago

Har följt din blogg ett tag nu och gud så kul att läsa detta! Måste verkligen vara en dröm som blir sann ju!! 😀 precis som många andra skriver så tycker jag också att det ska ge en lugn och mysig känsla, kuddar, fåtöljer, varma färger, hemmatrevligt etc. Sen beställer jag alltid biskvier!! eller blåbärsmuffins!

Therese
Therese
8 years ago

Va roligt för att höra!! Stort grattis till dig! Gillar verkligen att kika in på din blogg och hitta något gott bakverk när baksuget sätter in 😉
Ett cafe tycker jag ska vara mysigt och lantligt med mysiga soffor att krypa upp och njuta av goda bakverk och kaffe 🙂 Morotskaka, brownie och biskvi är några favoriter hos mig 🙂

Jenny
Jenny
8 years ago

När jag köper fika på café köper jag nästan bara sånt som är chokladigt. Utbudet ska helst till största del se brunt ut för att tilltala mig hehe.
Så kladdkaka, chokladmuffins, drömtårta, chokladmoussebakelser, biskvier, småkakor med choklad med mera. Det är riktigt gott!
Tycker i och för sig att allt du bakar ser gott ut, choklad eller ej. Så jag tror att vad du än kommer att servera på ditt café så kommer det vara gott!
Trevlig helg 🙂

Carola
Carola
8 years ago

Jag går ofta till café för att antingen fika med en kompis eller för att jobba/plugga. Det som är viktigt i båda dessa fall är dels ljudmiljön och dels hur nära man sitter de andra gästerna. Man vill inte behöva höja rösten för att kompisen ska höra vad man säger. Man vill inte heller sitta så nära att bordsgrannarna hör varenda ord även om man pratar lågmält. Många jobbar och pluggar på café idag. Då bör borden vara tillräckligt stora för att man ska få plats med en laptop, någon bok plus fikat då förstås. Gratis wifi är inte helt fel heller då.

Det som någon annan nämnde längre upp, information om de olika bakverken är väldigt viktigt. Man vill veta vad det är som erbjuds och lika viktigt är priserna. Det är bra att slippa behöva fråga, och det gynnar förstås personalen också som slipper svara på samma frågor om och om igen. Allergiinformation är också viktigt för många. Ett stort sortiment av bakverk ser lyxigt ut. Tänk gärna på att sortimentet ska passa många olika människor och smaker. Allt ifrån barn till gammelmormor.

Finns det utrymme på cafét så tror jag att det skulle vara grymt populärt med en lite avskiljd barnhörna med plats för barnvagnar, barnstolar och att det finns lite leksaker. Är det lite avskiljt så behöver inte heller övriga gäster bli störda.

Nu har jag aldrig varit på Gotland, men jag tror att en uteservering lär vara ett måste där 🙂

Sofia
Sofia
8 years ago

Åh vad roligt, grattis! Jag bor på Gotland, i Visby. Var ligger cafét? Jag går själv andra året på konditori- och bagerilinjen så jag ser jättemycket fram emot att komma och ta en fika på ditt café! 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sofia
8 years ago

Hej! 🙂 Vad roligt att du bor på Gotland. Jag skriver ut mer information om bageriet så fort jag hinner! Stor kram. <3

Marie-Louise
Marie-Louise
8 years ago

Önskar dej all lycka ❤️Kikar in om jag besöker Gotland

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Marie-Louise
8 years ago

Tack snälla, rara! Du är hjärtligt välkommen. <3

Nästa inlägg

Cookie dough truffles

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x