Bröd

Skogaholmslimpa – bästa receptet

Skogaholmslimpa2

Skogaholmslimpa, allas vårt barndomsbröd – inte sant? Det ger mig barndomsminnen. Och nu har jag nämligen kommit över ett originalrecept på skogaholmslimpa som jag vill dela med er.

Skogaholmslimpa, 2 st:

Ingredienser: 
3.5 dl vatten, rumsvarmt
50 g jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl sirap, ljus
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Gör så här:

  1. Börja med att lösa jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan resterande ingredienser – mjölet lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg – jag knådar för hand. Låt degen jäsa under duk i 30-35 minuter.
  2. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Forma båda degbitarna till avlånga limpor, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°C. När ugnen blivit varm så sätter du in limporna, spraya in lite vatten innan du stänger luckan. – Det gör limporna saftiga. Grädda limporna i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°C och grädda limporna i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna helt på avsvalningsgaller innan du skär upp dina skogaholmslimpor.

Skärmavbild 2016-02-17 kl. 10.26.20Här ser ni bilder på det gamla receptet. Så roligt, eller hur? 🙂

Tips på andra matbröd:
Knådfrida Frallor på 4 ingredienser
Rustika Baguetter
Barkis
Formfranska
Grytbröd
Påskbröd med hårdkokta ägg
Grovt Filmjölksbröd

Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elise
Elise
5 years ago

Vad roligt! 🙂 Detta måste testas! Synd att inte Skogaholm själva kan använda sig utav detta recept… Ska bröden vara i mitten av ugnen eller nederst?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Elise
5 years ago

Jamen eller hur!! Så himla trist att de ska ha så mycket skit i sitt bröd! Det ska gräddas mitt i ugnen, såg nu att jag hade glömt att skriva det. Ska genast skrivs till det! Kram :))

Julia
Julia
5 years ago

Hej! Din blogg är grym 🙂 Men vet inte om det bara är min dator, men när jag klickar på en kategori, tex allmänt, kan jag bara se de första inläggen, när jag bläddrar ner så laddas aldrig resten av inläggen

Anna
5 years ago

Det står rågsikt i receptet, men jag har bara rågmjöl hemma. Går det att använda och behöver jag ändra mängden på nått vis då? 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
5 years ago

Rågsikt är ju en blandning av Vetemjöl och siktat Rågmjöl. Blandningen är på 60% Vetemjöl och 40% siktat, finmalet Rågmjöl. Så du kan blanda ditt eget Rågsikt! 🙂 Kram.

tina
tina
5 years ago

känner mig lurad… villket skitrecept

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  tina
5 years ago

Varför då?? Var det någonting som gick snett? Kram!

Anna
5 years ago

Tack för svaret, då ska jag göra det 😀

Malin
5 years ago

Tack för det här receptet! Bor i USA och Skogaholmslimpa är en av de bröd som jag verkligen saknar. Bakade idag och hela familjen älskade det!!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Malin
5 years ago

Men vad roligt att höra! Åh, USA. Häftigt!! Ha en härlig fredag! Kram <3

Johanna
Johanna
5 years ago

Jag som många gånger förätit mig på Skogaholmslimpa var ju bara tvungen att testa detta! Enkelt recept och blev jättegott, bara en aning för sött för mig så nästa gång minskar jag lite på sirapen.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Johanna
5 years ago

Ja, vem har inte förätit sig på Skogaholmslimpa? 😉 Vad roligt att du gillade dem. Ja, minska på sirapen du! 🙂 Kram.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
5 years ago

Hej! Åh, att kalljäsa bröd är det smidigaste som finns ju. Vad roligt att det blev gott. Fullkornsråg ska jag prova nästa gång! Tack för din kommentar 🙂 Kram. <3

Per
Per
4 years ago

Får dem inte till att jäsa! Degen blir otroligt kompakt!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Per
4 years ago

Kan du kanske ha haft i för mycket mjöl i degen? Eller gammal jäst?

Linda
Linda
4 years ago

Vet du om man kan kalljäsa detta bröd? Kan man alltid göra det? Finns det ngt generellt tips? Sjukt sugen på att äta detta till helgfrukost. 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linda
4 years ago

Du kan kalljäsa i stort sett alla degar! Baka på kall degvätska och låt jäsa i kyl så är det inga problem. 🙂 Kram!

Peter Ossman
Peter Ossman
3 years ago

”Tips på andra matbröd” tyvärr är all de länkarna döda… veckorevyn lagt ner kanske ??

Nån som har kvar en kopia ??

//Peter

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Peter Ossman
3 years ago

Hej! Ursäkta för det. När bloggen flyttades från VR till amelia så blev alla gamla länkar obrukbara. Du kan ändra i adressen till blogg.amelia.se istället för blogg.veckorevyn.com, alternativt ta namnet på brödet och söka här på bloggen. Kram

Mia i USA
3 years ago

Hej!
Bor i USA och skulle uppskatta viktangivelser på mjölet istället. Dl känns som ett rätt trubbigt instrument, dessutom är mjölerna här lite annorlunda. Jag använde betydligt mer mjöl än de angivna mängderna, även om jag lät den vara rätt lös innan jäsning. Några tips? Tack för recept!

Ann
Ann
Reply to  Mia i USA
3 years ago

Det finna ju deciliter mått att köpa i USA också, annars är väl 1 cup ungefär 2.4dl
Rågsikt får du genom att blanda 60% vetemjöl med 40% rågmjöl här i USA. Beroende på om du befinner dig på en högre altitude, tex om du bor i bergen, kan mängden mjöl ändras. Knådar man för hand så känner man när degen känns färdig, och det är mindre risk att hälla i för mycket, eller för lite mjöl i degen. Det kanske är så att du mätt upp för mycket vätska? Har bakat ganska mycket här i USA och man får känna sig fram lite mer kanske här än på hemmaplan 🙂 jag ska testa detta receptet idag, får återkomma om hur det gick för mig sedan då!

Renate Schwencke
Renate Schwencke
3 years ago

Tack för ett underbart gott recept på toppen bröd. Detta brödet kan jag baka igen o igen o igen………… Så gott!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Renate Schwencke
3 years ago

Visst är det gott! 🙂

Jenny
Jenny
3 years ago

Jätteroligt att dom har publicerat receptet! Helt klart ett favoritbröd 🙂 Jenny

Leffe
Leffe
3 years ago

Hej! Har försökt baka detta bröd 2 ggr. O misslyckas 2 ggr.
Är verkligen gradantalet 200 grader? Efter ca 10 minuter i ugnen så har brödet den färg den skall ha när den är klar! Så gissa hur brödet ser ut efter en halvtimma 😉
Sänkte ändå temperaturen efterhand men vart hyfsat svart ändå

Petra
Petra
2 years ago

WOW……mitt hus här i Texas luktar så gott. Tack för ett underbart recept…..

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Petra
2 years ago

Underbart! <3

Freddy
Freddy
2 years ago

Kör med olivolja istället för smör

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Freddy
2 years ago

GOTT! Hur mycket olja tar du? 🙂

Jolo
Jolo
Reply to  Freddy
1 year ago

Bra recept!! Bakar i 2 st 1.5 liters formar för att få höjd på limporna.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Jolo
1 year ago

Underbart! Kul att höra 🙂

Emma
Emma
2 years ago

Hej! Skogaholmslimpa är det bröd jag saknar mest från Sverige, så måste testa detta recept! Undrar vart i ugnen, mitt eller botten de skall gräddas? Och om det går bra att frysa? Eller, det kan man ju alltid göra, men vad tycker ni som testat om smaken efter upptining? Tack!

Shahd
Shahd
11 months ago

Hej Frida! Går det med torrjäst? Hur mycket ska jag andvända då?

Nästa inlägg

Geléhallonets dag - 8 godisfavoriter

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x