Godis

Härligt sega knäckklubbor

Jag har aldrig tidigare tänkt på att göra knäckklubbor istället för vanlig knäck i knäckformar.
I år blev jag så sugen på en gammaldags knäckklubba att jag bara var tvungen att prova göra dem själv.
Det var många saker som jag blev positivt förvånad över. Och det var att det gick mycket fortare, var mycket enklare och blev inge kladd. Numera kommer det bli en av mina jultraditioner att göra knäckklubbor.

Ingredienser:
2,5 dl Strösocker
2,5 dl Vispgrädde
2,5 dl Sirap, ljus
1-2 dl hackad Sötmandel
  +Smörgåspapper, tejp och pinnar till klubborna

Gör såhär:
Förbered först strutarna av smörgåspapper. – Klipp rutor i storlek ca 6×8 cm.
Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. 
Ställ strutarna i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem, till exempel i en skål med socker.
——-
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Koka knäcken under omrörning.
Koka tills temperaturen är ca 121 grader.
Droppa lite av smeten i kallt vatten, tag sedan upp smeten och gör kulprovet.
Om du kan rulla en kula mellan fingrarna så är knäcken klar.
Tillsätt mandeln och häll knäcken i strutarna medan smeten är varm.

Låt knäcken stelna lite i strutarna innan du trycker ner en pinne i varje strut.
Låt sedan knäckklubborna svalna helt. 

Förvaras kallt, och går utmärkt att frysa in!

 
LYCKA TILL! ♡
 
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Sofi Matsafari
10 years ago

Underbar bild:)

Frida
Reply to  Ann-Sofi Matsafari
10 years ago

Ja, visst blev dem fina? 🙂

Martina
10 years ago

Låter supersmarrigt och ska definitivt provas 🙂 Mitt bästa knep för att det ska bli mindre kladd är att hälla upp knäcksmeten i en värmetålig kanna för att sedan bara droppa i lagom mängd i varje knäckform. Bra mycket lättare än att försöka fördela med två skedar som jag gjorde förr om åren 🙂

Frida
Reply to  Martina
10 years ago

Ja det tycker jag verkligen att du ska göra! 🙂 Ja, det har jag också provat, men på något konstigt vis lyckas jag ändå alltid kladda.. Hoppas jag slipper kladd imorgon när jag ska baka pepparkaksmacarons 🙂 Kram!

Julia
10 years ago

gud så gott! 🙂

Frida
Reply to  Julia
10 years ago

Ja, jättegott! 🙂 Kram

Ann-Sofi Matsafari
10 years ago

Underbar bild:)

Frida
Reply to  Ann-Sofi Matsafari
10 years ago

Ja, visst blev dem fina? 🙂

Martina
10 years ago

Låter supersmarrigt och ska definitivt provas 🙂 Mitt bästa knep för att det ska bli mindre kladd är att hälla upp knäcksmeten i en värmetålig kanna för att sedan bara droppa i lagom mängd i varje knäckform. Bra mycket lättare än att försöka fördela med två skedar som jag gjorde förr om åren 🙂

Frida
Reply to  Martina
10 years ago

Ja det tycker jag verkligen att du ska göra! 🙂 Ja, det har jag också provat, men på något konstigt vis lyckas jag ändå alltid kladda.. Hoppas jag slipper kladd imorgon när jag ska baka pepparkaksmacarons 🙂 Kram!

Julia
10 years ago

gud så gott! 🙂

Frida
Reply to  Julia
10 years ago

Ja, jättegott! 🙂 Kram

Sandra
Sandra
9 years ago

Till ungefär hur många knäckklubbor räcker receptet? 🙂 Så man vet hur många strutar man ska göra 😉

Nästa inlägg

Julkalender

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x