Hej Frida!
Jag förstår inte varför, men när jag smälter choklad så blir det aldrig bra och jag är så less på skiten nu. Kan du ge mig lite tips? Vad ska jag göra? Hur ska jag göra? Något speciellt verktyg?
Tack för en fin blogg! Kram, Sophie.
Hejsan Sophie! Tack för din kommentar! 🙂
Mjölkchoklad och vit choklad är extra känsliga och bör inte bli varmare än 48° C. Blir den varmare så finns en stor risk för att den blir grynig. Mörk choklad bör ej bli varmare än 50° C. Men det bästa med alla sorter är att hålla sig runt 45° C. Använd dig av en stektermometer för att underlätta smältningen.
Du kan smälta chokladen på två olika sätt, antingen i ett vattenbad eller i mikron. Jag föreslår alltid vattenbad.
När du ska smälta i ett vattenbad så kokar du upp en kastrull med vatten. Ställ av den från värmen och sätt ned ett kärl med hackad choklad i badet. Detta är oftast tillräckligt för att chokladen ska smälta, men om du ska smälta mycket choklad så kan du ha kastrullen stående på plattan på svag värme. Om chokladen blivit grå och matt så beror det på att du fått ånga i den – så se upp för att få ånga i chokladen.
Någonting som måste finnas i alla hem är en Vattenbadsinsats. Det är en chokladsmältares bästa vän.
Fungerar även perfekt när man ska vispa t ex maräng över värme.
Den ovan kommer från Ikea och kostar endast 39 kronor.
Älskar "dagens fråga", det borde du ha varje dag!! 😀
Nästa är.. Varför har du oboy i dina chokladbollar?
Älskar "dagens fråga", det borde du ha varje dag!! 😀
Nästa är.. Varför har du oboy i dina chokladbollar?
[…] Smält chocolate chips (sätt en glasskål över kokande vatten och låt smälta försiktigt) […]