Silviakaka, är inte det en himla god kaka? Vaniljdoftande långpannekaka som är enkel att baka och räcker till många. Jag gillar verkligen denna kaka! Mycket vanilj vill jag att den ska smaka, och ibland kan jag även riva ner lite citronskal för att få in lite syra i kakan. Även det blir supergott!
Silviakaka i långpanna, ca. 30 bitar:
Ingredienser:
5 ägg
4.5 dl strösocker
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
200 g smör
2 dl strösocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Kokos eller strössel – eller en blandning av båda
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt med bakplåtspapper,
Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, i ca. 5 minuter.
Tillsätt sedan vattnet och rör ihop. Vänd ner vetemjöl, bakpulver och salt och rör ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter.
Testa med en sticka – den ska vara helt torr när kakan är klar.
Tag ut och låt svalna.
Glasyr: Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Låt koka i några minuter under ständig omrörning. Bred ut på kakan och strö på kokos/strössel. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Se så saftig och god kakan ser ut! Visst? Den blev himla god! Och lite härligt gul, vilket jag tycker är perfekt nu inför påsk. 🙂
Hej !
Jag skickade just in Silviakakan i ugnen och såg att det står i beskrivningen att man ska blanda ner salt men det står inget salt vid ingredienserna ?
Det är jag som är snurrig! En nypa salt ska det vara. Kram <3
Lätt att bli snurrig 🙂 Inget svårt alls…. kram
Hej! Hur stor form har du använt?
Jag tror att min form är 25×35. 🙂 Kram!
Hej! Tror du man kan ha i karamellfärg i glasyren utan att det blir för rinnigt? Ska göra dessa till sonens dop 🙂
Jaha salt ..inget salt vad händer då ?
Ingenting händer! Saltet balanserar och förhöjer smaker i bakverk. Men det är inte hela världen utan! Kram <3
Har du något tips på hur man får sockret i glasyren att smälta? Jag har testat att göra den på massor av olika sätt, men glasyren fortsätter att knastra..
Låt det värmas tills sockret smält! 🙂 Kram
Hej! Har du något tips för hur man bakar den här kakan fast glutenfri? Kram!
Hej,
Går den att frysa in? Kommer strösselt fortfarande behålla sin färg då?
Det funkar bra! 🙂
Min kaka blev helt vattning 🙁 fick slänga allt.
Fy vad tråkigt! Kram
Blev SÅ bra! Nu är vi snart redo för barnkalas…
Åh vad roligt! Kram <3
Kan man ha mjölk istället för vatten i kakan, tycker det blir godare med mjölk när man gör sockerkaka, den blir saftigare då tycker jag
Hur mycket salt har du i? Står inte nämligen. Mvh Sandra
1 nypa <3
Acabei de fazer o bolo Sílvia. Que bolo maravilhoso!!!!
Tyvärr blev min platt och tunn?!Vad kan ha blivit fel?Följde receptet slaviskt?
Hur stor form hade du? 🙂