Bröd

Knådfritt grytbröd

Hej på er!
Snön har nu lagt sig utanför fönstren här i Örebro. Dock inte mycket, men lite vitt har vi i gräset i alla fall. Har ni någon snö? Jag såg att pappa har fått hur mycket snö som helst nere på Gotland. Alla som tjatar om det fantastiska Gotland ”som inte har någon vinter”. ;-))

Här är det vinter i alla fall, snö eller inte snö. Kallt som bara den! Och vet ni vad jag gillar mest med den kalla årstiden? Förutom att åka pulka och göra snöänglar.. Baka bröd! Jag älskar att baka bröd. Det är så mysigt att stå inne i värmen och baka medan snön yr utanför köksfönstret.

knadfritt-grytbrod4
I förra veckan så bakade jag ett riktigt härligt grytbröd. Ett knådfritt sådant faktiskt. Att baka brödet i en Gjurjärnsgryta gör att brödet blir mer saftigt och får en härlig skorpa. Precis sådär krispig och god som bröden i bagerierna.

knadfritt-grytbrod1
Och i och med att det är knådfritt så bevaras luftbubblorna som jäser upp i degen. Därav lite hål i brödskivorna. Jag älskar det! Ni vet väl att smaken sitter i hålen? ;-))

Knådfritt grytbröd:
12 g färsk jäst
3.5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Lös jästen i vattnet, i en stor bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop.
Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten.
Sätt in en gjutgärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C.
Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord.
Vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har.
Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C.
Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter .
Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.
Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet – det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut.

 
Jag har även recept på knådfria frallor, eller varför inte en riktigt god formfranska?
Ha nu en toppenfin tisdag! Stor kram. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annika
7 years ago

Enkelt recept, det gillar jag! Måste testas.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Annika
7 years ago

Kul! Kram på dig! <3

Jenny
Jenny
5 years ago

Nu när jag har en gjutjärnsgryta som jag har fått av min mamma så ska jag äntligen prova det här receptet 🙂 Jenny

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jenny
5 years ago

Vad roligt! Hoppas att det ska smaka 🙂 Kram <3

Helen
Helen
5 years ago

Hej jag har nu bakar brödet ska provsmaka i kväll, kan man dubbla receptet den här kommer nog gå åt i kväll

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helen
5 years ago

Vad roligt! Hoppas att det smakade bra. <3

Helen
Helen
Reply to  Helen
5 years ago

Supergott bröd det gick att dubbla jag hadde en större gjutjärnsgryta då, ska prova frallor nu

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Helen
5 years ago

Vad roligt att höra! 🙂 Kram <3

Karin
Karin
5 years ago

Ska jästen lösas i kallt vatten?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Karin
5 years ago

Ja, precis! 🙂

Krister
Krister
4 years ago

Superbra recept! Har bakat det flera gånger. Trots att jag inte är någon mästerbagare och var väldigt osäker på resultatet så bestämde jag mig för att modda receptet då jag nyss satt en surdeg. Jag använde 7 dl vetemjöl special och 1 dl finmalet rågmjöl samt ca en dl matad surdeg. Något gram mindre jäst samt att jag lät degen jäsa en dryg timme i rumstemperatur varefter jag slarvigt vek in sidorna med en slickepott innan jag satte in degen i kylen. Resultatet blev superbra! Segt, luftigt och krispig yta.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Krister
3 years ago

Låter ljuvligt! Vad roligt att höra. Tack för att du delar med dig. <3

Jenny
Jenny
2 months ago

Jag upplevde att 8dl mjöl var för mycket, så jag hade bara i 7dl och upplevde ändå att den blev ganska fast i konsistensen! Ska bli spännande att se hur de smakar nu när de kommer ur ugnen 🥳

Eva-Lena
Eva-Lena
2 months ago

Kan man ta solros olja i stället för olivolja eller vad gör olivoljan

Leif K*******
Leif K*******
2 months ago

Ett svenskt bröd utan socker. Fantastiskt!

Sibyl ericsson
Sibyl ericsson
2 months ago

Kan det göras glutenfritt?

Nästa inlägg

Minicitronkladdkaka med Ploppgömma

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x