Mat

Fridas inlagda Smörgåsgurka

IMG_7385I köket hemma hos oss har jag en egen hörna.
Eller okej, hela köket är ju faktiskt mitt. Men jag har en Frida-hörna i köket där det står ett skrivbord och en pinnstol.
Ett skrivbort i köket, det låter ju inte klokt. Eller hur?
Men vi har faktiskt så pass stort att vi kan ha ett skrivbord där. Precis vid fönstret. Det är helt fantastiskt.
Bästa platsen i hela vårt hem är just där. Vid mitt skrivbord sitter jag också provsmakar, skriver recept och pysslar.
I morse skrev jag ihop ett recept för min Smörgåsgurka som är SÅ god. Det går inte att låta en burk stå tre veckor innan provsmak?
Gurkan är så god att jag måste ha den på en frukostmacka, en lunchmacka, en mellismacka.. osv.
Jag pysslade även lite med burkarna, det blev ganska många burkar med gurka här om dagen, och jag har fortfarande lika mycket gurka i kylskåpet som jag ska lägga in. Locket på burkarna som jag ska ge bort som present ska bli inklädda lite slarvigt med ett gammalt, vitt tyg. Det blir väldigt personligt och fint. Längtar tills dessa tre veckor är förbi och jag kan glädja mina nära och kära med egen gurka. Det är verkligen en väldigt uppskattad vardagspresent.

IMG_7404.JPGDetta är endast några av alla burkar som jag ställt ner i källaren. De flesta burkarna är på 0.5 liter vilket alldeles lagom tycker jag.
Min pappa har redan fått en burk som var större än så och han kunde inte hejda sig, burken fick stå i två dagar innan han provsmakade.
Jag fick ett sms den kvällen med ett ord, så här: ”Världsklass”. Ja, ni förstår nog säkert själva att det var gurkan han menade.
Så bara för att han skrev så, så var även jag tvungen att öppna en burk för att smaka, och jag kunde inte sagt det bättre själv.
Det är SÅ gott med hemgjord smörgåsgurka. Bästa som finns! Nu ska ni få receptet på min gurka. 🙂

Fridas inlagda Smörgåsgurka:
1 kg Västeråsgurkor
1 dl Dill
3 msk Senapsfrö
2.5 dl Ättiksprit – 12%
4.5 dl Vatten
0.75 dl Salt – utan Jod
4.5 dl Strösocker

Gör så här:
Börja med att Blanda Ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke.
Rör om tills allt socker löst sig.
Ttvätta sedan gurkorna ordentligt.
Skär dem i 2-3 mm-tjocka skivor.
Varja gurka med dill och senapsfrö i väl rengjorda glasburkar.
Slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda.
Förslut locket och vänd upp och ned på burkarna en gång.
Ställ dem sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du börjar avnjuta den himmelska gurkan.
En oöppnad burk håller bra i 1 år i ett mörkt, svalt skafferi.
En öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.

 LYCKA TILL! ♡
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linnéa
Linnéa
8 years ago

Hur viktigt är det att saltet är utan jod? Känns lite onödigt att köpa en stor förpackning när man bara ska ha så lite!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Linnéa
8 years ago

Hej! Jag skulle inte råda dig att använda salt med jod då jod ger en bitter smak vid inläggning av grönsaker. Det är värt att köpa ett salt utan jod. Salt kostar ju nästan ingenting, har lång hållbarhet och sen kan du använda saltet utan jod som vanligt salt i matlagning också! 🙂 Kram

Jeanette
8 years ago

Nu ska hör fixas gurka.

Jessica
Jessica
8 years ago

funkar det med vanliga gurkor?;p eller är det nåt speciellt med Västerås gurkisar?:)

Emma
Emma
8 years ago

Hej! Undrar som ovanstående kommentar om det fungerar med vanlig gurka? 🙂

Elin
Elin
6 years ago

Jag undrar vad man skär gurkorna med för att få dom vågformade? Vart kan man köpa det?
Tack! 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Elin
6 years ago

Hej! Det finns sådana ”blad” till de flesta Mandoliner. Så googla efter Mandolin så kommer det säkert upp! 🙂 Kram!

Maria
Maria
6 years ago

Behöver man inte koka lagen?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
6 years ago

Nej! Detta är kall lag 🙂

Fred Jönsson
5 years ago

Hej!
Pensionerad svensk i Thailand. Sugen på smörgåsgurka?
Har du ett alternativ till 12%ättika eftersom det endast finns 6% här.
Tack på förhand för någon form av svar!
BRGDS Fred

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Fred Jönsson
5 years ago

Varför då?

Janne
Janne
Reply to  Fred Jönsson
5 years ago

Om du vill använda 6% ättika så ta dubbelt så mycket och minska vattnet. Alltså 5dl 6% ättika och 2 dl vatten.

Kristian
5 years ago

Jo jag ska lägga in gurk nu. Men det funkar att lägga i en delar till en dill kvist?. Mvh Kristian

Kristian
5 years ago

Hur mkt salt?. 0.75dl?. Låter mkt. Kristian

Marita
Marita
5 years ago

Jag tänker lägga in gurka enligt ditt recept som verkar jättebra. Undrar bara vad som menas med dill – dillkronor eller skurna/oskurna dillkvistar?

jenny
jenny
5 years ago

HEJ! nu har vi precis gjort denna gurka, så spännande, speciellt då vi gjort den på EGEN odlad också :). mörkt och svalt, hur svalt, vi har endast skafferi i huset så ca 20 grader… var ska jag göra av dem ? vill också lägg till att du är så duktig och vi använder massor av dina recept då jag vet att man kan lita på att dem blir bra 🙂 mvh jenny

Marta
Marta
4 years ago

Hej. Jag undrar om du kokar upp laget eller rör du ihop det kallt? Pastöriserar du det sen?

Mona Gruffman
Mona Gruffman
3 years ago

Den är suveränt god 🥒

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Mona Gruffman
3 years ago

Kul att höra! <3

Ingemar Ekberg
Ingemar Ekberg
3 years ago

Hej, supergott, eftersom jag har mycket Zuccini tog jag det i stället för gurka. Lite tunnare skivor. Tack för receptet. Ingemar

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ingemar Ekberg
3 years ago

Kul att höra! Gott med zucchini <3

Nästa inlägg

Fridas Köttfärssås

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x