
Jag har bakat en ljuvligt god Blåbärscheesecake med citron. Och citron i form av lemoncurd som är sådär len och lagom sötsyrlig. Botten är krispig och lite krämig av oreokex. Också ett par spritsade marängtoppar som jag bränt av, både fint för ögat och gott för smaklökarna som dansar i takt med dessa smakkombinationer.

Jag blandade också ner lite björnbär i smeten pga. att jag fullkomligt drunknar i detta goda bär nu. Buskarna dignar av bär och det är så gott.
Missa inte att kika på en steg för steg- video där jag gör denna goda lemoncurd.
Blåbärscheesecake med citron, 8 bitar:
Botten:
110 g smör
200 g oreokex
Fyllning:
300 g frysta blåbär
100 g björnbär
3 msk strösocker
1/2 vaniljstång
2 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Topping:
1.5 dl lemoncurd – recept här
Gör så här:
- Klä botten och kanterna av en springform med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul. Tillsätt smöret och rör ihop tills allt blandats väl.
- Tryck ut smulet jämnt i formen – tips är att använda undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med strösocker, blåbär och björnbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter medan du mosar bären med baksidan av en sked.
- Tag av från värmen och häll massan i en finmaskig sil som stå över en ren kastrull. Pressa ur all saft ur bären och använd endast det som kommit i kastrullen.
- Tillsätt agar agar pulver i bärsafen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter och tag sedan av från värmen. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan du vispar grädden.
- Vispa upp grädde och philadelphiaost till mjuka toppar bildas, fluffig men inte för hård.
- Rör ner en slev av gräddblandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt sedan bärpurén till resterande grädde och rör ihop tills allt blivit väl blandat.
- Häll smeten över botten i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar.
- Maräng: Vispa äggvitan till ett fast skum, med elvisp eller i assistent. Tillsätt sedan strösocker lite i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa tills marängen är styv och blank.
- Spritsa marängen i en “krans” på din cheesecake. Bred sedan lemoncurd mitt i kransen försiktigt. Gör detta innan servering.
För glutenfritt: Se till att använda glutenfria kex.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin samt byt vispgrädde och philadelphiaost mot växtbaserade alternativ. Toppa med valfritt vegansk alternativ – kanske lättvispad växtbaserad grädde?
Hållbarhet: Håller i kylskåp i 3 dagar.
Lycka till med bakningen!
Hur ser man till att marängen blir tillagad, då? Den ser ugnad ut på bilden, och man brukar väl inte äta rå maräng
Den är bränd med en gasbrännare 🙂