Här om dagen bakade jag en kaka som försvann snabbare än blixten. En seg hallonkaka är en riktig 10-poängare, det tyckte i alla fall alla som smakade. Och det tycker jag också! Den är enkel att svänga ihop och blir extra god att servera ljummen med en kula vaniljglass.
När denna kaka bakas så är det inget smör i själva smeten, utan det läggs på när smeten är i formen. Så smöret ska vara kylskåpskallt eftersom att det ska hyvlas. Kakan blev så saftig när smöret smälte in i smeten, och ytan blev härligt frasig. Precis som jag önskar en hallonkaka! Om du har mycket blåbär istället så kan du byta rakt av.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Förvaring: 3 dagar i kallt skafferi eller kylskåp. 3 månader i frys. Packa i fryspåsar!
Seg hallonkaka, 12 bitar:
2 ägg
1.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 nypa salt
200 g hallon
75 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra samt bröa en form, ca. 20×15 cm.
- Vispa ägg och strösocker fluffigt med elvisp och rör sedan ner de torra ingredienserna samt citronskal. Vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och toppa med hallon. Avsluta med hyvlat smör på toppen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30-35 minuter, tag ut och låt svalna en aning innan du skär i bitar.
Här finner du fler recept på goda mjuka kakor.
Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på facebook för härliga uppdateringar.
Dundersuccé! Mycket uppskattad av familjen och tog slut på noll komma swish. Enkel och smidig att göra.
Så roligt att höra! Tack för att du delar med dig. <3
Jag gjorde en glutenfri variant. Hur god som helst! Tack för tipset!
Kul att höra! Tack själv 🙂
10/10 utan tvekan!! Gick hem hos alla. Perfekt för “nybörjarbakare” som jag är :))
Kul att höra! 🙂
Vad händer om man har 150g hallon istället?