Sockerkaka med limeglasyr. En ljuvligt saftig sockerkaka med smak av vanilj, som toppas med en len och syrlig limeglasyr. En perfekt kombination om du frågar mig. Denna kaka älskas av såväl stora som små.
Sockerkaka är någonting som min farmor är en stjärna på att baka. Ingen gör godare sockerkaka än farmor. Och hon gör aldrig efter ett recept heller utan går på känsla. Nästa gång jag är hos farmor ska jag be om att få skriva ner varje steg hon gör när hon bakar en sockerkaka. Så länge nöjer jag mig med denna som faktiskt är helt galet god! Gillar ni vanilj och lime så kommer ni att älska denna.
Sockerkaka med limeglasyr, 10 bitar:
Sockerkaka:
75 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Limeglasyr:
3.5 dl florsocker
0.5 dl pressad limesaft
Gör så här:
Sockerkaka: 1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme. Smörj- och bröa en sockerkaksform som rymmer 1.5 liter, ställ åt sidan.
2. Smält smöret och rör ner mjölken, låt stå.
3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med en elvisp.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och smörblandningen, rör ihop en klumpfri smet.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, tills stickan är torr när du känt på kakan. Tag ut och låt svalna innan du vänder den upp och ned på ett serveringsfat.
Limeglasyr: 1. Rör ihop florsocker och limesaft till en slät glasyr.
Om den är för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker, är den för tjock kan du tillsätta lite mer limesaft eller vatten. Den ska vara lite som sirap i tjocklek.
2. Häll glasyren på den avsvalnade kakan innan servering. Toppa eventuellt med lite rivet limeskal.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Det blir så vackert med glasyr!
//Berith
Visst blir det 🙂
Hej! Vart kommer sockerkaksformen ifrån?