Imorgon, mina vänner, så är det Chokladbollens dag. Och ni vet ju att jag gladeligen firar alla sådana dagar tillsammans med er här på bloggen och på instagram. Idag har jag tjuvstartat firandet med att baka en alldeles magiskt god Kladdkaksrulltårta med chokladbollsfyllning. Tro det eller ej, men det är fullt möjligt att göra en rulltårta av en kladdkaka. Och jag toppade kakan med kärleksmumsglasyr.. HUR gott? Min man sade att det var bland det godaste han ätit, och han är numera ganska kräsen när det kommer till godsaker.
Se så fin och god den ser ut! Jag är supernöjd med denna och delar gladeligen receptet med er så att även ni kan fira Chokladbollens dag med en smarrig rulltårta imorgon. 🙂
Kladdkaksrulltårta med Chokladbollsfyllning, 20 bitar:
Ingredienser Kladdkaka:
200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 ägg
0.5 tsk salt
Ingredienser Chokladbollsfyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kokt kaffe eller vatten
0.5 dl oboýpulver
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4-5 dl havregryn – efter konsistens
Garnering:
30 g smör
1 msk kokt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2.5-3 dl florsocker
Gör så här:
Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna (30×30 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret och låt stå.
Blanda strösocker, vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en stor skål.
Knäck i äggen och rör om, nu blir smeten väldigt tjock. Häll ner det avslanade smöret samt saltet och rör ihop en jämn smet.
Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Tag ut och låt svalna helt och kavla sedan kladdkakan lätt mellan två bakplåtspapper – detta gör den mer följsam och mjuk inför rullningen.
Chokladbollsfyllning: Mixa alla ingredienser i din matberedare (går att vispa med elvisp också) till en krämig smet. Bred ut chokladbollssmeten på kladdkakan – ett ganska tunt lager. Skär bort den yttersta kanten runt hela kakan och rulla sedan från långsidan, försiktigt. Det gör ingenting ifall kakan spricker lite. Låt stå i kylskåp medan du gör garneringen.
Garnering: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Stäng av värmen och vispa ner resterande ingredienser. Doppa ner en sked i glasyren och håll den sedan ovanför kastrullen för att se om den stelnar. Glasyren ska stelna ganska fort.
Tag ut kakan ur kylskåpet och bred försiktigt på glasyren. Strö sedan över kokos, pärlsocker eller strössel och låt stå i kylskåpet tills glasyren stelnat. Tag fram ca. 10 minuter innan servering.
Visst ser det ljuvligt gott ut? Ni bara måste prova denna om ni gillar kladdkaka och chokladbollar! ♥
Alltså, wow!! Det ser ju hur gott ut som helst! 🙂
Ellerhur! 🙂
Ser fantastisk ut!
Fråga, är det varmluftsugn som gäller?
Går den här att göra glutenfri? Tänker främst på botten då. Konsistensen måste ju bli rätt för att kunna rulla.Fyllningen kan ju göras med glutenfria havregryn.
[…] och även att småäta på länge efter det. Mastigt värre men något av det godaste everrrrrr. Receptet har jag hittat på fantastiska Fridas blogg. Hon får mig för övrigt att vilja flytta till […]