Vardag

Julen 2016

För oss började julen egentligen redan helgen innan julafton, när vi var hemma hos mormor och morfar. Där åt vi god mat, körde julklappsleken och hade det supermysigt. Men på ”riktiga” julafton så var jag och sambon i Västerås hos min faster, kusin och kusinbarn. Vi var ett par stycken som firade jul där och vi hade det fantastiskt mysigt.

Julklappar till barnen givetvis. Julen är barnens högtid. Vi vuxna delade inga julklappar mellan varandra. Det känns stressigt, opersonligt och nästan lite onödigt. Det finns ingenting som någon av oss verkligen behöver. Huvudsaken för oss var att barnen fick lite paket. De var så spända och blev verkligen superglada för sina klappar.

Vi dukade ett litet långbord och åt god mat tills vi sprack. Ingen av oss orkade egentligen ta sig ifrån matbordet efteråt. Tills vi kom på att vi inte hade köpt några formar till maten som blivit över. Vi gav oss ut på form-jakt i Västerås. Varenda butik var stängd- eller stängde sekunderna innan vi parkerade bilen utanför.

MEN inne på Circle K i Västerås så fann vi en ängel. Tjejen i kassan gav oss en hel hög med ”mos och korv- lådor” samt platsbestick till. Precis vad vi behövde. Vi åkte hem igen och fördelade maten i alla dessa lådor. En julmat-portion i varje.

Gabriel (kusinbarn, 8 år) hjälpte oss att skriva på lådorna som vi skulle åka iväg och dela ut. Alla gjorde vi något- och  hjälpte till på något vis.

Pappa packade ner alla matlådor i denna säck. Och sedan gav vi oss ut för att dela ut denna mat till de hemlösa. Hela säcken fick vi dela ut och glädjen hos mottagarna var obetalbar. Det kändes så himla fint. Vi mättade många magar denna Julafton. En fin historia är att den första lådan vi delade ut var till en äldre herre på centralstationen, han var ensam just där och då. Han blev superglad för maten, och vi åkte sedan vidare. Sista svängen vi tog så svängde vi in på centralstationen en gång till. Väl där fann vi mottagaren av den första matlådan, bredvid honom satt en man. Och vet ni vem som åt av maten när vi kom? Den andre mannen. Han som fick matlådan hade alltså ätit hälften och sedan givit sin (också hemlöse) vän resten. HUR fantastiskt är inte det? Att de som ingenting har är de som ger allra mest. Det var det finaste på hela julen. Just det ögonblicket. Givetvis fick de en varsin låda till med mat. Och så fick de resterande lådor i säcken som de lovade att dela ut till sina vänner. När vi hoppade in i bilen igen så såg vi hur de gick iväg med säcken för att dela med sina vänner. ♥

Varje jul finns det någonting att göra för de som inte har samma möjligheter till att fira jul som du och jag. Du kan bidra till en bättre jul (och värld) på så många olika vis. Och det handlar inte om hur mycket du hjälper till, huvudsaken är att du gör det du kan.

Hur har er jul varit? Stor kram! ♥

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Vegansk Nutellaglass

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x