Allmänt

Om att stjäla någon annans recept

Hej fina ni! ♥

 

Idag vill jag lyfta ett ganska viktigt ämne här i bloggen.

Jag tycker att vi fritt ska diskutera om detta ämne. Ingen fråga är för dum. Det vi ska prata om är ”att stjäla någon annans recept”. Ja. Det händer mig hela tiden och jag tycker att vi borde få ett stopp på detta! Jag har fått nog nu. Det är verkligen INTE roligt!

Det är ju så att jag alltid får en massa mail från er läsare om att mina recept kan hittas på en del bloggar som INTE anger källan till receptet..
Och jag kan ibland känna att något recept eller två är skitsamma, endast för att det inte är någonting som jag orkar lägga ner energi på. Jag har heller inte tid att sitta ned och kolla igenom era tips jämt, tyvärr. Men igår kikade jag in på en blogg eftersom att jag fått SÅ många mail om att det nästan bara är mina recept på denna blogg. Jag tänkte att det inte kan vara sant, vem skulle göra något sådant? I alla fall så kikade jag in och fastnade direkt. Jag satt länge, länge och kikade igenom denna blogg. Och jag hittade ett tjugotal recept på denna tjejs blogg som jag är skapare till. Även ifall det var ändrat till 1 3/4 dl naturell yoghurt istället för 1 3/4 dl filmjölk i något recept så är det ändå mitt recept i grund och botten. Förstår ni? Ett tjugotal blogginlägg på en bakblogg med recept från min blogg, utan att ens nämna att det kommer ifrån mig. Hur tror ni att det känns?
– Jag vet att jag inte har någon äganderätt på mina recept, och det är det som är så himla tråkigt. Det finns liksom ingenting annat jag kan göra än att kontakta personen som driver denna blogg. I detta fall så skrev jag ett klart och tydligt meddelande till denna tjej, och som svar fick jag att recepten inte är lånade från min blogg. Jamen kom igen? På riktigt! Jag blir galen!! Det har hänt så himla många gånger när jag konfronterat personen ifråga att denne säger ”detta har jag kommit på själv??” eller ”nä, detta är min mormors mosters recept”, eller någon annan otroligt onödig ursäkt. En ursäkt som jag ser rakt igenom!! Det är klart att man kan ha råkat göra liknande recept på typ vanliga bullar eller en sockerkaka. Men vissa recept är verkligen unika. Och det blir så väldigt tydligt när jag läser ett inlägg på en annan blogg och det känns som att jag är inne på min egen blogg och läser. Vartenda ord är kopierat från min blogg. Hur kan det komma sig att man skriver PRECIS likadant i ett recept??

För mig kan det ibland ta flera dagar att knåpa ihop och provbaka olika recept. Sedan ska jag fota bakverken, lägga in bilder i datorn, kika över bilderna och redigera dem en aning, skriva ett blogginlägg med bilder till och sedan publicera. Det tar oerhört mycket tid att få till ett bra inlägg. Så hur tror ni att det känns när jag i flera dagar provbakar och skapar ett recept för ER skull, och så tar det bara några minuter för er att kopiera och blogga om precis samma sak? Samma sak som jag jobbat så hårt för kan någon annan kopiera på en sekund och sedan ta åt sig äran..

Igår när jag läste den bloggen jag nämnde här ovan så blev jag verkligen skitledsen. Jag har funderat hela dagen på hur jag ska gå tillväga? Denna tjej är verkligen ung i åldern också och jag har funderat på att kanske prata med hennes föräldrar. Jag har sett ett gäng kommentarer på hennes blogg och instagram om att hon kopierat recept rakt av från andra stora bloggar också, utan att uppge källan. Det finns liksom inte ord för hur tråkigt detta är. Det är så tråkigt när sådant här händer att jag ibland har lust att stänga ner min blogg. Ska det verkligen behöva vara så? Ska jag, som kämpar hårt med bloggen, behöva känna att det kanske är lika bra att stänga ner den?

Det är för ER skull som jag driver denna bokblogg. I hopp om att kunna inspirera er till att ha roligt i köket- och baka en massa goda bakverk. Det är för ER skull som jag dag ut och dag in kikar in här med ett glatt humör och mumsiga recept.

Till dig som tar åt dig av texten ovan – snälla, gör inte fler bakbloggare besvikna nu. Om du tror att du ska få fler besökare för att du kopierar populära recept så kan jag lova dig att du tror fel. Du kommer snarare förlora läsare på det. För det finns väl ingen som vill läsa en blogg skriven av någon som kopierar de större bloggarnas recept och sedan inte talar sanning?

Uppge källan till receptet och sprid kärlek i bloggvärlden. Det behövs verkligen! Och bakning är kärlek.

Jag älskar att se när ni bakat efter mina recept. Det är liksom därför jag fortsätter att knåpa ihop recept. Ni är min drivkraft! Bland det bästa som finns är att få se bilder på det ni bakat efter mina recept. Det är SÅ roligt! Så glöm nu inte att uppge att receptet kommer från mig (med en länk) när ni skriver om det i er egen blogg.

Jag vet att vi inte kommer kunna sätta stopp på dessa tråkigheter helt och hållet, men tillsammans kanske vi kan minska det. Eller hur?

 

Och TACK till alla er som faktiskt uppger källan, och som glatt visar upp era fina bakverk på era bloggar och i era andra kanaler. Det är otroligt roligt att se!

 

Kram,
Frida ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hatchetface
7 years ago

Jag som inte bakar professionellt har ju svårt att se om ett recept är kopierat, det kan ju vara en tillfällighet men jag skapar ju heller inte recepten! Att sno utan att ange vem är skapare är väldigt oschyst. Tanken är väl att man ska dela med sig men ändå ge nån cred? Jag har till och med skrivit i min handskrivna receptbok att du är skaparen till min numera legendariska paradtårta ”Himmelsk jordgubbstårta” som alla älskar! 🙂 Har till och med bytt ut den som favorit på min födelsedag.

sara
sara
7 years ago

jag älskar att kolla på olika ”bak” instagrams, då jag älskar att baka. Och det är sjukt många gånger som jag ser recept som är kopierade från dig, så sjukt tråkigt. Det är speciellt på några som är lite yngre. Vad ska man göra då, ska man skriva till dig och berätta vad de heter osv?

denna kommentaren blev inte så jätteposetiv, men du ska veta att du är riktigt grym på det du gör och att många har dig som förebild (inklusive jag, hihi).
kram

Linnéa
Linnéa
7 years ago

Det är verkligen tråkigt att man, du, ska behöva känna såhär och det är egentligen inte okej någonstans att någon ska bara kunna kopiera dina fina recept och posta själv och ta åt sig äran. Det är väldigt fel, och det drabbar ju verkligen dig psykiskt.
Men där är du så bra, du håller huvudet högt och fortsätter med det du är grym på, du är bäst på bakning och fortsätt som du gör!
Kram❤️

Åsa
7 years ago

Åh vad ledsen jag blir av att läsa detta! Att en sån engagerad duktig och inspirerande ung tjej som du, ska behöva strida för en sådan sak! Jag är gaaalen i att baka och har även en blogg där jag delar med mig av recepten jag använder mig av, och det är med NÖJE jag berättar var det ursprungliga receptet kommer ifrån (även om jag kanske också bara tagit bort eller lagt till en ynka ingrediens) och när jag läser detta tänker jag också ”åh nej shit, tänk så har jag glömt skriva det någon gång” jag hoppas jag fått med var alla grundrecept kommer ifrån på min blogg.
Och jag hoppas att du bara kommer fortsätt att köra din grej och även om det suger, strunta i dessa ruttna människor. Vi vet det är du som är stjärnan, heja dig fina Frida!

Ingrid
7 years ago

Du är bäst, jag älskar att kika på din blogg och instagram<3 Blir så sur över att sådana här människor ens finns:( Hoppas folk slutar kopiera andras recept utan att uppge källa snarast!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ingrid
7 years ago

Vad glad jag blir! Rara du, tusen tack! Kram <3

Karin
Karin
7 years ago

Förstår ditt dilemma absolut men det lät lite väl udda när du skrev att du i princip driver bloggen för läsarnas skull. Som att du gör det som ett volontärarbete för att förbättra jorden. Ja du bakar, många bakar. Du driver bloggen för din skull, punkt. Försök inte få det till nått annat. Jag driver min blogg för min skull och Blondinbella driver sin blogg för sin skull och så vidare.
Tråkigt med stölder.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Karin
7 years ago

Givetvis är det även för min skull. Men det är inte direkt så att jag sitter och försöker komma på nya idéer och recept för att jag själv ska skriva ner dem i en receptbok? Utan snarare vill jag sprida bakglädje och recept till alla de som gillar att baka. Så det är inte alls udda att skriva att bloggen är för mina läsares skull. Däremot var din kommentar lite udda! Vaddå förbättra jorden? Kom igen. Haha!

Ja, visst är det tråkigt med stölder! Nästan lika tråkigt som barnsliga kommentarer.. :))

Ewa
Ewa
7 years ago

Vart går gränsen för kopiering egentligen? Visst har man exakt samma beskrivning om hur man gör i receptet och använder samma ord, så självklart förstår man att någon kopierat receptet och det är ju egentligen bara pinsamt att människan som kopierar rakt av och lägger upp det som sitt eget tror att det skulle fungera. Man ser ju tex på datumet vem som lagt upp receptet först.
MEN jag tycker det är väldigt många recept nu på nätet som cirkulerar som påminner oerhört mycket om varandra, det som skiljer kan vara nån deciliter här och nån matsked där. I övrigt tycker jag recepten är likadana nästan. Hur vet man vem som är ursprungsskaparen till receptet? Jag bloggar inte öht eller lägger upp recept, men däremot läser jag väldigt många bakbloggar och det är då jag märkt att många utav er ”bakbloggare” har väldigt snarlika recept. Bara en liten tanke..

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg

Hej! Jamen en del recept som man gjort själv helt från grunden känner man liksom igen. När ingredienslista och ”tillvägagångssättet” skrivs med exakt samma ord på exakt samma ställe. Jag ser tydligt när någon kopierat direkt från mig! 🙂 Kram!

Sylwia
7 years ago

Tråkigt när sådant händer. Och jag förstår att just ett unikt recept är väldigt osannolikt att komma på själv ”också”. I Sverige är man väldigt dålig på att ange källan, eller vad man blev inspirerad av när man gjorde ett recept. I USA anger man alltid länk till källan, även om man har gjort om att nästan inget liknar det första receptet. Det är är trevligt sätt att länka till varandra och visa att man kan bli inspirerad av varandra.
Sylwia / http://www.vibrantfoodstories.com

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sylwia
7 years ago

Precis!! Det är något som svenskar över lag måste bli bättre på! 🙂 Kram!

Linnea
Linnea
7 years ago

I hembakats nya nummer finsnickeri recept på citron remmar med ditt recet. Vet inte om du kommit på dem själv eller om du tillåtit dem att använda men de såg jag Iaf! Kan va värt att kolla upp. I tidbingen alltså

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Linnea
7 years ago

Hej! Det ska jag absolut kolla upp! Det är faktiskt mitt egna recept.. Tack för att du skrev här! Kram <3

Tilda
Tilda
7 years ago

Vad tråkigt att höra 🙁 I julas så frågade jag dig om jag fick posta receptet med ditt julbröd på min blogg, och du var så snäll och svarade ja. Men jag skrev SJÄLVKLART att det var ditt recept! Annars är det ju nästan som att stjäla ett recept <3

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Tilda
7 years ago

Gulledu! Stora kramar till dig. <3

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&amp;TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&TVD FAN)
7 years ago

Du har helt rätt i det du säger! :/ :O 🙂 Men hur vet du att någon har kopierat ditt recept då? Personen kan ju lika gärna ha hittat det på recept.nu . Inge hat! Bara undrar 🙂

Nästa inlägg

Chokladbollar - Fridas favoriter

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x