Blåbärscheesecake i långpanna! Ja, denna cheesecake räcker till både familj och vänner. Och så bakas den helt utan ugn. Inte heller ska den in i frysen! Enkelt och smidigt om ni frågar mig. Receptet finner ni I min bok (reklam) Baka i långpanna deluxe på sidan 90. I boken bjuder jag på många härliga recept! Däribland denna kaka full med blåbär.
Om du inte vill baka i långpanna så kan du halvera receptet och baka i en springform med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Lycka till med bakningen! Missa inte dessa goda cheesecakes.
Blåbärscheesecake i långpanna, 30 bitar:
Pajskal:
400 g digestivekex
225 g smör
Fyllning:
450 g frysta blåbär
saften från 3 limefrukter
2 tsk agar agar-pulver
3 dl strösocker
900 g färskost
3 1⁄2 dl vispgrädde
Garnering:
färska blåbär
kaksmulor
Gör så här:
1. Klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper. Mixa kexen till fina smulor i matberedare.
2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa. Tryck ut kexmassan i långpannan med hjälp av baksidan av en matsked. Se till att packa riktigt tätt. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.
3. Koka upp blåbär med limesaft och låt koka till ett mos. Passera genom en finmaskig sil så att du får en slät puré.
4. Koka upp purén tillsammans med agar agarpulver och socker och låt koka i 3–4 minuter. Häll upp blåbärspurén i en skål och låt svalna i rumstemperatur tills den tjocknat.
5. Vispa färskost och grädde krämigt med elvisp. Tillsätt den avsvalnade blåbärspurén och vispa lite till.
6. Bred ut fyllningen över botten och låt cheesecaken stelna i kylskåpet i minst 2 timmar före servering. Dekorera med färska blåbär och kaksmulor.
Lycka till med bakningen!
Går det bra att frysa in den?