Mjuka kakor

Saftig Morotskaka

morotskakaSaftig morotskaka. Ja, ni vet en sådan där som är både hög, maffig, saftig och med mycket frosting. En sådan kaka bakar jag när jag bakar min morotskaka. Extra allt i sin enklaste form.

morotskaka1Jag kommer aldrig mer att försöka ge mig på att skapa ett annat recept än detta. Denna kaka blir perfekt varje gång jag bakar den! Och tro mig – denna har jag bakat många gånger. En storfavorit vid varje kalas. Alla i familjen älskar morotskaka. Och likaså jag.

TIPS:
* Viktigt att tänka på när du ska göra frostingen är att både smör och färskost ska vara rumstempererad. Om smöret är rumsvarmt och du sedan går i med kall färskost så kommer du att få en frosting med smörklumpar i, och det vill du inte ha!
* Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, gärna i 7-8 minuter på högsta hastighet med elvisp.
* Morötterna bör vara finrivna för bästa och saftigast resultat.
* Kakan går utmärkt att frysa i tätslutande burk med lock, eller i fryspåsar.

Morotskaka med frosting, 20 bitar:

Kaka:
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1.5 tsk malen ingefära
2 dl neutral olja – t.ex. raps
3 stora morötter – finrivna (ca. 4-5 dl)

Frosting:
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime

Gör så här:
Kaka:
1. Börja med att sätta ugnen på 160°c och klä en form 25×25 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i 8 minuter.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop.
4. Arbeta ner olja och morötter, vänd runt en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 40 minuter.
Tag ut och låt svalna helt.
Frosting:
1. 
Vispa samtliga ingreidnesr till ett fast fluff med elvisp.
Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet limeskal. 

morotskaka2Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
4 years ago

[…] En morotskaka vevade vi också ihop kvällen innan och den blev också riktigt, riktigt god. Receptet hittar du här! […]

Louise
Louise
4 years ago

Jag brukar ha hackade nötter alt. solrosfrön i smeten. Det går utmärkt att göra den vegansk oxå med mjölkfritt margarin och 2 tsk kikärtsspad för varje ägg dvs. 8 tsk i detta recept. Men ett bra recept som det är. Vänligen farmor

Emma
Emma
4 years ago

Ser så god ut! Kan man baka denna i springform istället?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
4 years ago

Det kan du göra! 🙂

Anita Ljungqvist
Anita Ljungqvist
3 years ago

Kan jag frysa den med frostingen på? Kan jag baka den i långpanna? Ska baka den till pappas 90-årsdag.Mvh/Anita

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anita Ljungqvist
3 years ago

Hej Anita! Ja, det kan du göra. 🙂

Liselotte
Liselotte
3 years ago

Om man vill göra glutenfritt är det samma mängd glutenfritt mjöl då?

Sanne
Sanne
Reply to  Liselotte
2 years ago

Undrar med 💜

trackback
3 years ago

[…] Att riva lite fint limeskal över frosrtingen är pricken över i. Det ger en fin syra som balanserar upp frostingens sötma på ett fantastiskt vis. Receptet är i stort sett samma som till min morotskaka. […]

Agneta
Agneta
3 years ago

Oh, så gott!
Har bakat den tre ggr på tre veckor, kan inte sluta. Blivit beroende!!!

Elin
Elin
2 years ago

Hej! Går det göra detta recept i muffinsformar och göra som Cupcakes istället?

Elvira
Elvira
1 year ago

160 grader över och undervärme eller 160 grader varmluft?

citronkladdkaka

Nästa inlägg

Vegansk Citronkladdkaka med jordgubbsfrosting

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x