Jordgubbskaka i långpanna. En ljuvligt saftig sockerkaka som toppas med jordgubbar och valnötter. Den bakas i långpanna och räcker till många, en perfekt kalaskaka för både stora och små.
Denna kaka är perfekt att baka med jordgubbar som blivit över sedan gårdagens midsommarfirande. För visst blir det alltid lite gubbar över? 🙂
Vid nötallergi kan ni skippa nötterna- eller byta ut dem mot kokos, pumpakärnor eller t.ex. solroskärnor. Jag har bakat denna med både kokos och valnöt, båda är supergoda! Denna kaka gör alltid succé när jag bjuder på den. Har ofta ett par bitar i frysen också ifall det dyker upp någon fikasugen själ lite sådär spontant.
TIPS:
* Jordgubbarna kan enkelt bytas rakt av mot andra bär.
* Nötterna kan uteslutas eller vid allergi bytas mot t.ex. kokos.
* Kakan kan med fördel frysas in i en tätslutande burk med lock – använd smörpapper mellan lagren.
* Kakan håller i skafferiet i en tätslutande burk i upp till 5 dagar.
Jordgubbskaka i långpanna, 24 bitar:
Ingredienser:
250 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
4 ägg
0.75 dl gräddfil
skal av 1 citron
4.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
5 dl hackade jordgubbar – eller andra bär
2 dl grovhackade valnötter
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en långpanna (25×35 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt sedan ett ägg i taget under omrörning.
3. Rör ner gräddfil och citronskal, tillsätt sedan de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet.
4. Bred smeten i formen och strö sedan över jordgubbar och valnötter.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, tag sedan ut och låt svalna innan du skär den i rutor.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Kan man byta ut gräddfilen? Bor utomlands…
Ja! Mot t.ex. yoghurt! 🙂
Vi ska ha namngivning här hemma på lördag vi har en tårta vi ska bjuda på. Funderar även på detta receptet. Men vill även ha något mer små plock, vi kommer va ca 50st. Har du några bra tips på något relativt enkelt som är lätt att göra mycket utav?
Kan man använda frysta bär? Tänker att det kanske blir blött…?