Rulltårtstårta, eller Karuselltårta som de också kallas. Det är hur som helst en rulltårta som rullas ihop stående. Den spacklas sedan som en vanlig tårta. Skillnaden mot just en vanlig tårta är när man skär i denna. Då ser det ut som en “karusell” menar många på. Det är randigt och himla fint!
Här ser ni tårtan i genomskärning. FINT, visst? Älskar denna typen av tårta.
Förutom att den är fin och god så är det bästa att den typ endast tar 20 minuter att svänga ihop. Och då är bakningen av tårtbotten också inräknad. Mycket snabbare och enklare än en “vanlig tårta”. 🙂
Rulltårtstårta, 8 bitar:
Tårtbotten:
3 ägg
1.5 dl strösocker
0.5 dl hett vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal av 1 citron
Fyllning:
2.5 dl hallonsylt
Garnering:
3 dl vispgrädde
färska bär
florsocker
Gör så här:
Tårtbotten: 1. Börja med att sätta ugnen på 250°c och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp eller i assistent, i ca. 5 minuter.
3. Vänd ner det heta vattnet samt de torra ingredienserna och citronskal, rör ihop en klumpfri smet.
4. Bred ut smeten på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, till en gyllene färg.
5. Lägg ut ett bakplåtspapper på en annan plåt och strö över lite strösocker. 6. Tag ut den gräddade tårtbotten och vänd upp det på den sockrade pappret.
7. Drag bort bakplåtspapperet från tårtbotten och låt den sedan svalna.
8. När den svalnat så delar du den i tre lika breda (ca. 10 cm) remsor på längden.
Fyllning/montering: 1. Bred ut hallonsylt på alla tre remsor.
2. Rulla ihop en av remsorna med sylt på. Lägg den sedan på nästa remsa och rulla vidare, upprepa med den sista “remsan”.
3. Ställ tårtan på ett tårtfat och låt stå i kylskåp medan du vispar grädden.
4. Vispa grädden fast och fluffig.
5. Spackla tårtan med vispgrädde och toppa med lite färska bär. Pudra eventuellt över lite florsocker.
Se så fin tårtan blir! Inte jättestor i omkrets men ganska hög. Älskar denna tårta. ♥
Hej!
Kan denna tårta göras dagen innan den ska serveras och förvaras i kylskåp eller borde den bakas samma dag?
Du kan absolut göra den dagen innan! 🙂
När man ska göra ihop resten av ingredienserna till smeten, är det bäst med slev/slickepott eller elvisp? 🙂