Tårta med citron och bränd maräng. Ni kan ju bara tänka er hur god denna skapelse var. I tårtan gömmer sig 5 anslag. På varje anslag är det lemoncurd, jordgubbar och vispgrädde. Så enkelt men ack så gott. Och att spackla tårtan med italiensk maräng som bränns av, åh så ljuvligt. Jag älskar allt med denna tårta. Den var både rolig- och enkel att baka, och så smakar den som en dröm.
Se så gott det ser ut. 🙂
Tårta med citron och bränd maräng, 10 bitar:
Ingredienser Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
Ingredienser italiensk maräng:
3 dl strösocker
0.5 dl vatten
5 äggvitor
Ingredienser Tårta:
5 anslag (tårtbotten)
500 g jordgubbar, varav 400 g hackade
2 dl lemoncurd – recept
3 dl vispgrädde – vispad
italiensk maräng
Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 5 anslag.
Italiensk Maräng:
Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills blandningen nått en temperatur om 115°c.
Börja vispa äggvitorna i din assistent eller med elvisp. Vispa på hög hastighet till ett fast fluff. När sockerlagen nått en temperatur av 121°c så häller du ner den i marängsmeten försiktigt – i en tunn stråle, under konstant vispning.
Vispa nu tills marängen blivit fast.
Montera tårtan: Börja med att lägga en tårtbotten på ett tårtfat. Bred på en liten del av lemoncurden, strö över lite jordgubbar och bred över lite vispgrädde. Upprepa samma sak tills den sista botten ligger på toppen.
Spackla tårtan med den italienska marängen. Bränn sedan av med en gasbrännare. Toppa med jordgubbar.
Lycka till med tårtbaket! Och ha en fantastiskt fin Valborg. ♥
Ser supergod ut. Kan man göra tårtbotten glutenfri?
Mvh Lilian Hedmo
Hur funkar de att ha marängen i kylskåpet några timmar innan servering?:)